Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

"ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ Η ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ!

Για  προβληματική  αναμοριοδότηση Σχολικών Μονάδων Δ.Ε.  στην Αιτωλοακαρνανία κάνει λόγο η Β’ ΕΛΜΕ σε υπόμνημά της που κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και σε αρμόδιους. 
Συγκεκριμένα καθιερώνεται με το Π.Δ. 111/2016 (ΦΕΚ 193) η κατάταξη των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κατηγορίες. Το πλαίσιο αυτό όμως επιβάλει μια αυστηρή συγκρότηση των τμημάτων όσον αφορά τον ελάχιστο αριθμό μαθητών σε κάθε σχολείο χωρίς να εκτιμώνται καθόλου τα συγκεκριμένα  κριτήρια που ορίζει η νομοθεσία, όπως:  οι συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών, η οργανικότητα, η απόστασή τους από την έδρα του Νομού, οι συγκοινωνιακές συνθήκες, το γεωγραφικό ανάγλυφο και το υψόμετρο της περιοχής του κάθε σχολείου.
 Ως αποτέλεσμα αυτή η μοριοδότηση θα έχει τα περισσότερα περιφερειακά σχολεία του νομού να μην μπορούν να λειτουργήσουν και θα πρέπει να συγχωνευθούν όταν πρόκειται για γενικής παιδείας ή να μην εγκριθεί η λειτουργία τους όταν πρόκειται για τομείς  ή ειδικότητες στα ΕΠΑΛ.
agrinio news .gr
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ;
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν τελικά ισχύσει η αναμοριοδότηση,αν δηλαδή περάσει η πρόταση του υπουργείου να μοριοδοτηθεί με 8 μονάδες αντί 9 που είναι τώρα το Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου μπορεί να κλείσει σε βάθος χρόνου ,φού δεν θα διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών!
Η πρόταση της ΕΛΜΕ είναι να αναμοριοδοτηθεί με τουλάχιστον 10 μονάδες ώστε  χαρακτηριστεί δυσπρόσιτο οπότε μπορεί να λειτουργήσει ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών.
Η οριζόντια μοριοδότηση που επιχειρείται αυτή τη στιγμή θέτοντας ως μόνο κριτήριο την χιλιομετρική απόσταση από το Αγρίνιο,αφαιρεί από την αξιολόγηση βασικά και ουσιαστικά θέματα καθώς και των προβλημάτων  που προκύπτουν!
1.Το άθλιο οδικό δίκτυο από Αγρίνιο προς Καρπενήσι και το οποίο χρησιμοποιείται από τους μαθητές για την πρόσβασή τους στο σχολείο.
2.Το Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου δέχεται μαθητές από δέκα ετερόκλητες λόγω γεωγραφικού αναγλύφου κοινότητες και πολλούς συνοικισμούς.Πολλοί μαθητές θα πρέπει να μετακινηθούν με δικό τους μέσο η και με τα πόδια ακόμα για να μεταβούν στον κεντρικό δρόμο όπου θα πάρουν συγκοινωνιακό μέσο για να μεταβούν στο σχολείο. Επί της ουσίας δηλαδή, η χιλιομετρική απόσταση δεν είναι τα 36 χλμ που απέχει ο Άγιος Βλάσης από το Αγρίνιο,αλλά τουλάχιστον 15 χλμ παραπάνω αφού ο τελευταίος μαθητής μπορεί να προκύψει από τα τελευταία χωριά της Παρακαμπύλιας ενότητας του Ψηλοβράχου η Αγαλιανού!
3.Η μετακίνηση για Αγρίνιο καθίσταται προβληματική για τους μαθητές.Να υπενθυμίσουμε ότι για τους μαθητές λυκείου που υπάρχουν στα Παρακαμπύλια μεταφορικό μέσο για Αγρίνιο μπήκε από την περιφέρεια,μόλις πριν λίγες μέρες, και αφού είχε διανυθεί ήδη η μισή σχολική χρονιά!
Αν δεν υπήρχε έντονη διαμαρτυρία μητέρας (ότι θα σταματήσει το παιδί της από την φοίτηση του σε Επαλ του Αγρινίου γιατί δεν άντεχε το οικονομικό κόστος της μετακίνησης του) και αναμόχλευση του ζητήματος από το parakampylia news δεν ξέραμε πότε και αν θα γινόταν αυτή η ενέργεια..
Τι σημαίνει αυτό; ότι αν τελικά κλείσει το Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς θα είναι πάντα προβληματική στην μετακίνηση προς Αγρίνιο για τους μαθητές μιας γεωγραφικά ανομοιόμορφης περιοχής με πολλά χωριά και οικισμούς!
4.Την διαφορετική φιλοσοφία στην εκπαίδευση που προκύπτει από τον μικρό αριθμό μαθητών στο Γυμνάσιο  Αγίου Βλασίου! Οι μαθητές πέραν από την εκμάθηση της ύλης των μαθημάτων τους έχουν την ευκαιρία να δράσουν και να διαδράσουν με ποικίλους παράγοντες και φορείς της κοινωνικής ζωής,της καλλιτεχνικής και επιστημονικής κοινότητας,να μαθαίνουν την αξία της συνεργασίας,και της προσφοράς μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες των καθηγητών τους,πράγματα που δεν μπορούν να καταφέρουν λόγω επιβαρυμένου προγράμματος τα σχολεία μεγάλων αστικών κέντρων.,
Το θέμα έφερε στην ΕΛΜΕ ο Αγιοβλασίτης φιλόλογος Ηλίας Υφαντής και εκλεγμένο μέλος στο Δ. Σ Της  Β ΕλΜΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑς ,αλλά και  ο διευθυντής του Γυμνασίου Αγίου Βλασίου κ Σαρδέλης Αθανάσιος,κάνοντας συντονισμένες και ουσιαστικές ενέργειες.
Απαιτείται πολιτική λύση στο ζήτημα με κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και  ταυτόχρονες ενέργειες των βουλευτών του νομού μας,ώστε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές,να μην λείψει  σε κανένα απομακρυσμένο μαθητή το αναφαίρετο δικαίωμα της μάθησης και της κοινωνικής εξέλιξης του..
Δείτε το υπόμνημα της Β' ΕΛΜΕ  Αιτωλ/νιας προς το υπουργείο παιδείας που αφορά και τον Άγιο Βλάση εδώ:http://www.agrinionews.gr/b-elme-provlimatiki-anamoriodotisi-scholikon-monadon-d-e-stin-etoloakarnania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου