Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

MNΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ


31 Οκτώβρη σήμερα,παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης. Θυμάμαι στα σχολικά μου χρόνια,στα χρόνια του δημοτικού σχολείου κυρίως,  η ημέρα αυτή συγκαταλεγόταν στις "επίσημες" του έτους,Την περιμέναμε περίπου,όπως τις μεγάλες γιορτές,των Χριστουγέννων,του  Πάσχα, των τριών Ιεραρχών,και φυσικά όπως την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του δασκάλου.. Την θυμάμαι ακόμα εκείνη την ημέρα. Ήταν λιγότερο αυστηρός,δεν τράβαγε αυτιά, δεν φώναζε πολύ και επιπλέον έφερνε και 2 κουτιά λουκούμια ,και μεις μπουκωνόμασταν στα γρήγορα να προλάβουμε να φάμε και δεύτερο.


Η 31 Οκτωβρίου  ήταν κατά το ήμισυ αφιερωμένη στην αποταμίευση..
Έπρεπε να φέρουμε σχολείο αυτοσχέδιους ,χειροποίητους απ τα χεράκια μας κουμπαράδες,η ν' αγοράσουμε....όποιος μπορούσε δηλαδή...
Θυμάμαι ότι αυτοί οι μαθητές που οι γονείς τους είχαν λεφτά,έφερναν εκείνους τους μεταλλικούς  γυαλιστερούς κουμπαράδες του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου.
Κάνα δυο φέρνανε μην φανταστείτε περισσότεροι..Τους βάζανε πάνω στα θρανία τους και μεις μαζευόμασταν γύρω γύρω και τους κοιτάγαμε με θαυμασμό,λες και βλέπαμε χρυσό η κάνα σπάνιο νόμισμα..


Ο κάτοχος του κουμπαρά έδινε διακριτικά την ευχέρεια να τον αγγίξουμε.,όχι πολύ, για να μην τον χαλάσουμε μας έλεγε,ενώ εμείς κοκορευόμασταν απ την άλλη για τις δικές μας κατασκευές,που ήταν άλλες από ξύλο,άλλες από χαρτόνι ή τσίγκο, δηλαδή ότι έβρισκε ο καθένας..


Ήταν υποχρεωτική τότε η έκθεση μαθητών με θέμα την Αποταμίευση  ο οποίες ήταν διανθισμένες μ όλες κείνες τις ωραίες παροιμίες: " φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι" κτλ,.Και  βάζαμε τα δυνατά μας  να γράψουμε την καλύτερη ,γιατί ο δάσκαλος είχε αγοράσει έναν τέτοιο μεταλλικό κουμπαρά και θα τον έδινε σ αυτόν που θά 'γραφε την καλύτερη ..


Πηγαίναμε μετά στα σπίτια μας φορτισμένοι με το θέμα της αποταμίευσης και όπου βρίσκαμε φραγκοδιφραγκα τα βάζαμε στους κουμπαράδες μας .με μεγαλεπήβολους στόχους: να πάρουμε παπούτσια η μπουφάν,η ότι άλλο είχαμε ανάγκη....Μα όλη αυτή η φούρια τις περισσότερες φορές δεν άντεχε μπροστά στο θέαμα των γλυκισμάτων του Παντοπώλη..Εκείνος ο κουμπαράς ο μεταλλικός όταν τον είχαμε,ακόμα κ όταν ήμασταν μεγαλύτεροι,ήταν μεγάλο  βάσανο..δεν άνοιγε με τίποτα..Οι συνετοί τον πήγαιναν στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο να τον ανοίξουν..εμείς βάζαμε σύρματα ,αντικλείδια κι αν δεν άνοιγε τον πετάγαμε πάνω σε μεγάλες κοτρώνες μέχρι να σπάσει..
Παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης σήμερα. μα  τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα ίσως θα πρεπε να οριστεί και παγκόσμια ημέρα της εκταμίευσης .αφού όλοι οι Έλληνες αδειάζουν τους λογαριασμούς τους για να μπορέσουν να πληρώσουν τους ατέλειωτους λογαριασμούς και τα χαράτσια ..
Που καιρός  γι αποταμίευση δηλαδή ...

Π.Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου