Όχι να το παινευτούμε , αλλά εμείς που μένουμε στα χωριά τα έχουμε όλα κυριολεκτικά στο πιάτο μας... Κρέας , γάλα, τυρί, αυγά, λαχανικά κλπ, βασικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση, τα οποία δυστυχώς είναι πολυτέλεια πλέον για πολλούς να τα αγοράσουν.
Συγκεκριμένα το τυρί, το παραδοσιακό άσπρο τυρί της γιαγιάς (μπορεί μια μικρή μερίδα ατόμων να μη θέλει να το βλέπει στα μάτια του...αλλά αυτοί χάνουν!!!), φανταζει δύσκολο να παρασκευαστεί αλλά στην πραγματικότητα είναι πανεύκολο!! Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να προμηθευτούμε, αν δεν έχουμε τον τρόπο, μερικά λίτρα πρόβειου ή κατσικίσιου γάλατος και μία πυτιά!
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα τόσο ώστε να νιώσουμε στο δάχτυλο ότι καίει ελαφρώς. Ρίχνουμε την πυτιά (ανάλογα με τα λίτρα βάζουμε την κατάλληλη ποσότητα, συμβουλευόμαστε τις οδηγίες χρήσης πάνω στο μπουκαλάκι) αραιωμένη με λίγο γάλα και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να πήξει. Αφού πήξει το ανακατεύουμε πάλι ελαφρώς. Στη συνέχεια το ρίχνουμε σε ένα καλούπι ή απλά σε ένα σουρωτήρι και μαζεύουμε τα υγρά (κοινώς τυρόγαλο) σε μία λεκάνη (δεν το πετάμε). Το αφήνουμε όλο το βράδυ να πήξει και μετά το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια. Τέλος αφού το αλατίσουμε πολύ καλά με χονδρό αλάτι το τοποθετούμε σε ένα δοχείο, προσέχοντας να σφραγίζει καλά, και από πάνω ρίχνουμε προσεκτικά το τυρόγαλο. Το κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, σε υπόγειο. Σε σαράντα μέρες είναι έτοιμο!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να αλατίσουμε το ¨χλωρό¨ τυρί, όπως το λέμε συνήθως, με αρκετή ποσότητα αλατιού για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερο. Αν μας βγει αλμυρό μπορούμε να ξαρμυρίσουμε μέσα στο νερό. Να τονίσουμε ότι και το χλωρό τυρί μπορούμε να το χρησιμοποι΄΄ησουμε σε πίτες ή και ωμό και ακόμα καλύτερα να το κάνουμε σαγανάκι παναρισμένο με αυγό και αλεύρι (αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο).
Το τυρόγαλο αν θέλουμε, μπορούμε να το βάλουμε να βράσει μετά από αρκετή ώρα να πάρουμε από αυτό τη μυζήθρα ή ανθότυρο, το οποίο αναβλύζει στην επιφάνεια καθώς βράζει και το μαζεύουμε με μία τρυπητή κουτάλα, το σουρώνουμε επίσης. Ένα υποκατάστατο του τυριού που είναι επίσης ιδανικό για πίτες, γλυκά, συνοδευτικά και για... δίαιτα!!!
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα τόσο ώστε να νιώσουμε στο δάχτυλο ότι καίει ελαφρώς. Ρίχνουμε την πυτιά (ανάλογα με τα λίτρα βάζουμε την κατάλληλη ποσότητα, συμβουλευόμαστε τις οδηγίες χρήσης πάνω στο μπουκαλάκι) αραιωμένη με λίγο γάλα και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να πήξει. Αφού πήξει το ανακατεύουμε πάλι ελαφρώς. Στη συνέχεια το ρίχνουμε σε ένα καλούπι ή απλά σε ένα σουρωτήρι και μαζεύουμε τα υγρά (κοινώς τυρόγαλο) σε μία λεκάνη (δεν το πετάμε). Το αφήνουμε όλο το βράδυ να πήξει και μετά το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια. Τέλος αφού το αλατίσουμε πολύ καλά με χονδρό αλάτι το τοποθετούμε σε ένα δοχείο, προσέχοντας να σφραγίζει καλά, και από πάνω ρίχνουμε προσεκτικά το τυρόγαλο. Το κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, σε υπόγειο. Σε σαράντα μέρες είναι έτοιμο!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να αλατίσουμε το ¨χλωρό¨ τυρί, όπως το λέμε συνήθως, με αρκετή ποσότητα αλατιού για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερο. Αν μας βγει αλμυρό μπορούμε να ξαρμυρίσουμε μέσα στο νερό. Να τονίσουμε ότι και το χλωρό τυρί μπορούμε να το χρησιμοποι΄΄ησουμε σε πίτες ή και ωμό και ακόμα καλύτερα να το κάνουμε σαγανάκι παναρισμένο με αυγό και αλεύρι (αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο).
Το τυρόγαλο αν θέλουμε, μπορούμε να το βάλουμε να βράσει μετά από αρκετή ώρα να πάρουμε από αυτό τη μυζήθρα ή ανθότυρο, το οποίο αναβλύζει στην επιφάνεια καθώς βράζει και το μαζεύουμε με μία τρυπητή κουτάλα, το σουρώνουμε επίσης. Ένα υποκατάστατο του τυριού που είναι επίσης ιδανικό για πίτες, γλυκά, συνοδευτικά και για... δίαιτα!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου