Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ;

Τι σημαίνει Διόδια στην Ιόνια “με βάση την απόσταση” για τον Αγρινιώτη Οδηγό;

ioniaokdiodiaΤέσσερις φέρονται να είναι οι σταθμοί των διοδίων στην Ιόνια Οδό σύμφωνα με το δημοσίευμα τουypodomes.
Δύο εξ αυτών αφορούν το Αγρίνιο στην κατεύθυνση του προς Πάτρα αν γίνουν στους κόμβους Μεσολογγίου και Γαβρολίμνης και κυρίως αν αφορούν όχι μόνο τα εισερχόμενα ΙΧ από τις επαρχιακές οδούς αλλά και εκείνα που κινούνται στο ίδιο ρεύμα. Μάλλον όμως ισχύει η ΄β περίπτωση καθώς γίνεται λόγος για “μετωπικά διόδια”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα “Το κόστος θα υπολογίζεται με ηλεκτρονικά μέσα και θα είναι πλήρως ανταποδοτικό της απόστασης που κάποιος διήνυσε”
Ποιο το Κόστος των Διοδίων ως την Γέφυρα;
Σύμφωνα με την παραπάνω εκδοχή, Ο οδηγός από το Αγρίνιο θα περάσει δύο διοδία ( Μεσολογγίου-Γαβρολίμνης).
Το συνολικό μήκος Αντιρρίου-Νότιο Άκρο Παράκαμψης Αγρινίου είναι 42,9 χμ. Αν προσθέσουμε και τα 22 χιλιόμετρα, τότε η απόσταση μέχρι το Αντίρριο με την Ιόνια Οδό, χωρίς την κατασκευή παράκαμψης Αγρινίου είναι χονδρικά 65 χιλιόμετρα, 4 δηλαδή λιγότερα από την σημερινή απόσταση (69 χμ σύμφωνα μετο google map).
Υπολογίζοντας επομένως τις ίδιες περίπου χιλιομετρικές αποστάσεις (-4 χιλιόμετρα), αν ισχύσει 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο που σχεδιάζεται για την Εγνατία , τότε Αγρίνιο Μεσολόγγι θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα  36Χ3 λεπτά = 1 ευρώ και Μεσολόγγι- Γαβρολίμνη 20χμ τότε = 60 λεπτά
Το θέμα είναι αν η απόσταση αθροίζεται από τον έναν σταθμό διοδίων στον άλλον. Σε αυτή την περίπτωση  το κόστος θα μπορούσε είναι ενδεικτικά  1 ευρώ και 60 λεπτά αν έρχεται κανείς από Αγρίνιο.
Αν η τιμή του χιλιομέτρου είναι περισσότερο ή λιγότερο από 3 λεπτά,  το κόστος πολλαπλασιάζεται ή μειώνεται αναλογικά.
Μένει λοιπόν να δούμε τις επίσημες εξαγγελίες και το πως αυτές θα διαμορφώσουν  εν τέλει τις τιμές διοδίων για  τον Αγρινιώτη οδηγό στις κοντινές του αποστάσεις.
Ο Υπερ-βολικός

 http://www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου