Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ..


ΕΧΘΡΟΙ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.....

Όλοι μας ξέρουμε το γραφικό εκκλησάκι το Αη Γιάννη που βρίσκεται στο λοφάκι έξω απο τον Άγιο Βλάση.
Όλοι μας έχουμε βρεθεί εκεί στις 29 του Αυγούστου. Θυμάμαι πιτσιρικάς, περίμενα πώς και πώς εκείνη τη μέρα, να φορέσω τα καλά μου, και να βρεθώ εκεί, όπου μαζεύονταν όλα τα γύρω χωριά...
Εκείνη η μέρα, αποτελούσε κοσμικό γεγονός στα μάτια μας, και σίγουρα θα επιστρέφαμε με κάποιο παιχνίδι (αν δεν είχαμε πάρει νωρίτερα στον Προυσσό) και θα παίρναμε γλειφιτζούρι κοκοράκι...
Χρόνια είχα να πάω. Πάνω απο 25...
Θυμάμαι ακόμα τη
γραφική φιγούρα του παππού που διαφήμιζε την πραμάτεια του :
"Επιστολές - Φιδόσκονες - Βίοι Αγίων"
Στα τέλη Μαΐου βρέθηκα στο χωριό.
Σε μια βόλτα, περνώντας κάτι με έκανε να ανηφορίσω...
Φτάνοντας κάθισα στο προαύλιο και η ματιά μου έπεσε σε μια μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του ναού.
Μπορεί να πέρασα αμέτρητες φορές από μπροστά της, αλλά δεν έτυχε ποτέ να δώσω σημασία.
Ίσως και να τη διάβασα, αλλά σε εκείνη την ηλικία δεν μπορούσα να συνδυάσω και να αναλύσω...
Στην πρώτη ανάγνωση δεν μου έκανε εντύπωση. Σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχει σε ναούς αναφορά στον ή στους δωρητές του ναού. Μια δεύτερη ανάγνωση όμως με έβαλε σε σκέψεις... Η επιγραφή αναφέρεται σε κάποιον που ευχαριστεί τον Θεό γιατί τον βοήθησε να συντρίψει 'εχθρούς θρησκείας και πατρίδος"...Το μυαλό αμέσως πάει σε κατακτητές... Η ημερομηνία παραπέμπει στον εμφύλιο...!!! Οπότε οι "εχθροί πίστεως και πατρίδος" δεν ήταν Γερμανοί ή Ιταλοί...!!! Ήταν Έλληνες!!! Δηλαδή, ο Θεός βοήθησε τους "καλούς" Έλληνες, να σκοτώσουν τους "κακούς" Έλληνες, και ο επικεφαλής των νικητών, θέλοντας να εκφράσει την ευχαριστία του, ανακαίνισε το εκκλησάκι...!!! Κατανοητό όλο αυτό για εκείνη την εποχή. Κατανοητό και για τα μετέπειτα χρόνια.
Όμως εν' έτει 2015, να υπάρχει ακόμα ένα τέτοιο μνημείο διαχωρισμού και μίσους, και μάλιστα στην είσοδο ενός τόπου που μέσα του κηρύσσεται η "αγάπη προς τον πλησίον" είναι τουλάχιστον ντροπή!!!
Έχουμε την τιμή, να έχουμε συντοπίτη, τον 2ο την ιεραρχία της Μητρόπολης μετά τον Μητροπολίτη! Έχουμε τη χαρά να υπάρχουν πλέον στα χωριά μας, ιερωμένοι νέοι και μορφωμένοι!
Διαθέτουμε ανθρώπους με γνώσεις που ασχολούνται με την πολιτική, είτε σε τοπικό, είτε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής!
Κάποιος απο όλους αυτούς θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αφαιρεθεί αυτή η διχαστική επιγραφή που "μολύνει" τον ίδιο το χώρο...!!!

Χρήστος Χριστοδούλου
Πεντάκορφo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου