Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ:Η ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Αυτή την περίοδο το δίλημμα είναι: ´Η γίνεσαι μέτοχος στην επιχείρηση που λέγεται «Απάτη» και την νομιμοποιείς ή αποδεικνύεις πως το «Ηθικό Πλεονέκτημα» είναι μεν ατραπός, αλλά είναι το στέμμα της τιμιότητας!
Αναφέρομαι σε συγκεκριμένο θέμα, αυτό των πλαστών απολυτηρίων και τη σχετική συζήτηση. Ύστερα από έρευνα αποδείχτηκε ότι περίπου 2.500 υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι διορίστηκαν στο δημόσιο με πλαστά απολυτήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που τα είχαν αγοράσει από 5000 μέχρι και 15000 χιλιάδες ευρώ από ιδιωτικά σχολεία και ήταν σχεδόν όλοι «αριστούχοι», όταν είχαν απολυτήρια του Γυμνασίου με 10 και 11 στην πλειοψηφία τους. Αυτοί λοιπόν αγόρασαν πλαστά απολυτήρια και διορίστηκαν στο δημόσιο. Και τους πληρώνουμε εσείς και εγώ και θα πληρώσουμε και τις συντάξεις τους.
Η άλλη πλευρά αυτής της απάτης είναι οι πολιτικοί εκείνης της περιόδου και οι τωρινοί. Ας αφήσουμε το πολιτικάντικο, αισχρό ερώτημα, για το ποιος ευθύνεται! Κάποιος - κάποιοι ευθύνονται βέβαια για την απάτη και βεβαιότερο είναι πως κάποιοι έχουν τώρα την ευθύνη της κάθαρσης και για τους παρόχους των πλαστών απολυτηρίων και για τους αγοραστές! Ευθύνονται οι πολιτικοί εκείνης της περιόδου, διότι ως στρουθοκάμηλοι έβαζαν το κεφάλι κάτω από την άμμο και δεν «γνώριζαν» τίποτα! Ευθύνονται οι τωρινοί, διότι θέλουν να «αποκαταστήσουν» στην νομιμότητα αυτούς τους υπαλλήλους! Θέλουν να στήσουν «εξετάσεις» για να δουν, λέει, αν οι γνώσεις τους ανταποκρίνονται στο βαθμό των πλαστών απολυτηρίων και να απαλλαγούν έτσι από το αδίκημα της απάτης, παραμένοντας στη θέση τους, και άλλα τέτοια φαιδρά και επικίνδυνα! Η στάση των παλιών και των σημερινών πολιτικών με ένα και μοναδικό κριτήριο ερμηνεύεται, αυτό της ψήφου, του κομματικού οφέλους. Με τίποτα άλλο! Δηλαδή η ντροπή σε όλο το μεγαλείο της! Και δυστυχώς η πολιτική υποκρισία ζει και βασιλεύει και από αυτούς που κυβερνούν σήμερα και ολοένα επαγγέλλονται το «ηθικό πλεονέκτημα» και την «ηθική καθαρότητα»!
Επιτρέψτε μου κάτι προσωπικό. Διανύω τα 34 χρόνια στο δημόσιο Σχολείο. Τα 15 από αυτά τα πέρασα σε νυχτερινό Σχολείο, Γυμνάσιο αρχικά και ύστερα Λύκειο. Εκεί γνώρισα τον αγώνα ανθρώπων να σπουδάσουν και να πάρουν απολυτήριο. Αρκετοί από αυτούς ήταν μεγάλοι στην ηλικία, πατέρες και μητέρες με παιδιά και χίλιες - δυο υποχρεώσεις και προβλήματα. Την ημέρα ήταν στη δουλειά τους και το βράδυ μαθητές και μαθήτριες. Όχι μόνο για να πάρουν απολυτήριο και να έχουν ένα εργασιακό πλεονέκτημα, αλλά διψούσαν κιόλας για μάθηση! Κι όμως! Αυτοί οι άνθρωποι και φοιτούσαν κανονικά και εξετάζονταν κανονικά και απολυτήριο πήραν και κάποιοι από αυτούς πέρασαν σε ανώτερες και ανώτατες Σχολές! Δεν διανοήθηκαν να αγοράσουν απολυτήριο, αλλά αγωνίστηκαν και πάλεψαν. Είναι ηλίθιοι αυτοί ; Τα σημερινά παιδιά που φοιτούν και κάνουν τον αγώνα τους να τελειώσουν το σχολείο τους και να σπουδάσουν είναι κι αυτά ηλίθια; Και κοίταξε ειρωνεία! Το υπουργείο που λέγεται «Παιδείας» πρωτοστατεί στην αποκατάσταση αγορασμένων απολυτηρίων! O tempora, o mores ! Τι θα απαντήσει στους τίμιους μαθητές και μαθήτριες; Τι μάθημα θα δώσει; Η ΟΛΜΕ και οι λαλίστατες κατά τόπους ΕΛΜΕ τι θέση θα πάρουν άραγε;
Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ηθικότατη παράμετρος. Αυτές τις εξετάσεις, που σκέφτεται το υπουργείο για την πιστοποίηση των γνώσεων των κατόχων αγορασμένων απολυτηρίων, θα τις κάνουν, αν γίνουν βέβαια, καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης! Δεν μπορεί να τις κάνει άλλος! Ποιος λοιπόν καθηγητής, ποια καθηγήτρια θα συμμετάσχει σε τέτοιες εξετάσεις; Κι αν ανερυθρίαστα συμμετάσχει, πώς θα αντικρύσει μετά τα παιδιά που διδάσκει; Να τους πει τι; Πόσα αστέρια έχει ο ουρανός;
Είναι ντροπή η προσπάθεια «αποκατάστασης» των συγκεκριμένων απατεώνων δημοσίων υπαλλήλων. Τους πληρώνουμε εσύ και εγώ, θα πληρώσουμε τη σύνταξή τους, πήραν τη θέση του παιδιού μου και του παιδιού σου, που δεν διανοήθηκαν να αγοράσουν απολυτήριο και άλλους τίτλους σπουδών. Αλλά βλέπετε το δημόσιο, με όλο το σεβασμό στους χιλιάδες έντιμους και άξιους δημοσίους υπαλλήλους, είναι προστατευόμενο, γιατί είναι η εκλογική δεξαμενή! Είναι όμως και το άσυλο για πολλούς ανίκανους που στην αγορά εργασίας θα πέθαιναν από την πείνα. Αυτοί οι απατεώνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι και ιταμή πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στα χρόνια της κρίσης χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα περίπου 900.000 θέσεις εργασίας και ισάριθμοι υπάλληλοι απολύθηκαν! Πόσοι δημόσιοι απολύθηκαν; Κι αν απολύθηκαν, επαναπροσλήφθηκαν! Βέβαια! Οι του ιδιωτικού τομέα, - πολλοί από αυτούς ικανότατοι, με σπουδές και τίτλους ζηλευτούς - που ζουν στην ανασφάλεια για το αύριο, δεν έχουν ψυχή! Ούτε τα παιδιά που ξενιτεύτηκαν και ξενιτεύονται, γιατί στην Ελλάδα βρήκαν κλειστές πόρτες, έχουν ψυχή! Μόνο οι απατεώνες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν!
Φίλες και φίλοι,
Άλλος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων μιας Πολιτείας, δεν υπάρχει πέρα από την πολιτική. Αρκεί η πολιτική να έχει τα δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά, την αιδώ και τη δικαιοσύνη, που αναφέρει ο Πλάτων στον περίφημο διάλογό του «Πρωταγόρας» (αιδώ τε και δίκαιον, 322, γ), δηλαδή την ευλάβεια και το αίσθημα της ντροπής για τον λαό, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, αλλά και το αίσθημα της δικαιοσύνης.
Αυτά για όσους θέλουν να είναι πολιτικοί και για όσους καθηγητές και καθηγήτριες θέλουν να είναι και να αποδεικνύονται Δάσκαλοι!

Ευθύμιος Πριόβολος
φιλόλογος
Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου