Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

O ΤΡΑΓΟΣ Η ΞΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΛΙΣΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ..

Αποτέλεσμα εικόνας για τραγοςΟ ΚΑΤΣΙΚΟΚΛΕΦΤΗΣ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΒΒΑ·ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τα παλιά χρόνια η ζωοκλοπή ήταν μια συνηθισμένη πρακτική στην ύπαιθρο. Το ίδιο συνέβαινε και στο χωριό μας,υπήρχε μάλιστα,κάποιος που ήταν άσσος στο είδος, για την ιστορία ας τον ονομάσουμε Κίτσο. Μια μέρα,λοιπόν,παίρνει ο Κίτσος τον γείτονά του (ας τον ονομάσουμε Λιάκο) να πάνε στο πανηγύρι στην Τατάρνα που είχε και παζάρι να αγοράσουνε μουλάρια.Αποτέλεσμα εικόνας για TATARNA

Όλη η διαδρομή να πάνε και να γυρίσουν θα γινόταν με τα πόδια(η λίμνη δεν είχε γίνει ακόμα). Πήγαν,προσκύνησαν στο μοναστήρι, ψώνισαν στο παζάρι και ξεκίνησαν για την επιστροφή στο χωριό. Νύχτωσαν,όμως, πιο πάνω από το χωριό Σίδερα και αποφάσισαν να κοιμηθούν. 
Έδεσαν τα μουλάρια,έφτιαξε ο καθένας το γιατάκι του και έπεσαν για ύπνο. Μετά τα μεσάνυχτα, όταν οΚίτσος άκουσε τον Λιάκο να ροχαλίζει σηκώθηκε και ανέβηκε γρήγορα-γρήγορα στο χωριό πήγε στη στάνη του Λιάκου και πήρε τον καλύτερο τράγο, τον πήγε στο σπίτι του και τον έσφαξε. Επειδή πείνασε, πήγε εκεί που έφτιαχνε το τυρί και έφαγε ένα πιάτο ξίνα με ένα ξύλινο σκαλιστό κουτάλι, το οποίο κουβαλούσε,πάντα, μαζί του.Αφού τελείωσε, έφυγε βιαστικός και πριν τα χαράματα επέστρεψε στο γιατάκι του, κοντά στον Λιάκο πέφτοντας για ύπνο. 
Το πρωί, σηκώθηκαν και οι δύο και άρχισαν να ανηφορίζουν για το χωριό. Στο χωριό, η γυναίκα του Λιάκου πήγε το πρωί στη στάνη, είδε ότι έλειπε ο τράγος και έβαλε τις φωνές.Βρήκε την γυναίκα του Κίτσου η οποία της είπε ότι ο άντρας της επέστρεψε, γιατί βρήκε το κουτάλι του,παρ’όλα αυτά είναι άφαντος και τον έψαχνε. Μετά από λίγη ώρα,φάνηκαν στην άκρη του χωριού να έρχονται οι δυο φίλοι.
Ο Λιάκος βρήκε την γυναίκα του, του είπε τα νέα για τον τράγο,αλλά και για το κουτάλι του φίλου του.Έτσι, ο Λιάκος κατάλαβε τι είχε συμβεί...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ=Η ιστορία είναι πραγματική, συνέβη τη δεκαετία 1930-40 τα ονόματα δεν είναι τα πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου