Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΚΑΙ 2 ΣΥΝΤΑΓΕΣ!

Φωτογραφία της Lena Papazaharia.
Για μας στο χωριό  η παρασκευή των γλυκών δεν είναι απλά  μια εύκολη υπόθεση. 
H διαδικασία  γίνεται με μεράκι αφού  γεμίζει ευχάριστα τον χρόνο μας.
Όλα τα υλικά είναι αγνά,αφού τα πιο πολλά είναι παραγωγή μας και γι αυτό έχουν ξεχωριστή γεύση. 
Τα γλυκά του κουταλιού είναι σε καθημερινή βάση μέσα στο ντουλαπάκι μας,ενώ τώρα τα Χριστούγεννα, οι κουραμπιέδες και ο μπακλαβάς είναι πάνω στο τραπέζι σε κάθε σπίτι.
Παραθέτω 2 συνταγές του Κουραμπιέ και  κυδωνιού ,(γλυκό του κουταλιού) όπως γίνονται εδώ στην Χούνη Αγρινίου.

Της Λένας Παπαζαχαρία
Φωτογραφία της Lena Papazaharia.

Κυδώνι γλυκό :Θα χρειαστούμε ενάμιση κιλό κυδωνιά.-6 φλιτζάνια τσαγιού νερό-1 λεμόνι-2 κιλά ζάχαρη-αρμπαρόριζα ή βανίλια.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τα κυδώνια,τα χωρίζουμε σε μεγάλα κομμάτια κ τα κόβουμε σε μακρόστενα λεπτά κομματάκια. τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό κ με το χυμό λεμονιού κ τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε στο κυδώνι τη ζάχαρη κ βράζουμε το γλυκό για 15 λεπτά. αφήνουμε να μείνει 24 ώρες κ το ξαναβράζουμε ώσπου να δέσει το σιρόπι του. Προσθέτουμε στο τέλος 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα ή βανίλια.

 Συκαλάκι-καρυδάκι-κερασάκι-βυσινάκι (όλα τα προϊόντα εδώ από το χωριό)
Τηγανίτες με άσπρο κ κίτρινο αλεύρι(σκληρό)με ζάχαρη άχνη και κανέλα..
Γλυκό καρπουζάκι (της Μάρως)
Σταφυλάκι κι αυτά τα σταφύλια εδώ από το χωριό
Κυδωνάκι κ αύρα από το χωριό
Ο μπακλαβάς σε στάδια παρασκευής  με γνήσια καρύδια  από την κ.Ιουλία Πολίτη
Κουλουράκια  σε στάδια παρασκευής με γέμιση μαρμελάδα πορτοκάλι κ σύκο.


Κουραμπιέδες με αγνά υλικά του χωριού μας
2 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι του κρασιού
Ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Λίγο τσιπουρο
Λίγη αλισίβα 
Όσο παίρνει αλεύρι
Άχνη 
Αμύγδαλα καβουρδισμένα κ κομμένα κ αν θέλουμε 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το λάδι με ζάχαρη κ τα υπόλοιπα υλικά κ αλεύρι όσο πάρει και τα ψηνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω μέχρι να ροδίσουν
Όταν τα βγάλουμε τα ρεντίζουμε με κονιάκ ζάχαρη και άχνη

Φωτογραφία της Lena Papazaharia.
Φωτογραφία της Lena Papazaharia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου