Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΟΣΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΒΗΜΑ -ΒΗΜΑ!



ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ

Το γλυκό σύκο (αγριόσυκο) φτιάχνεται  τώρα, είναι η εποχή του.Η περιοχή μας, και ειδικά εδώ η Χούνη Αγρινίου, είναι γεμάτη από αγριοσυκιές και ο καρπός της μας δίνει  ένα  αγαπημένο γλυκό.

Υλικά:
1 κιλό σύκα (25-30 κομμάτια)
1 κιλό ζάχαρη 
3 φλιτζ.τσαγιού νερό 
Καρύδια κομμένα στα τέσσερα Γαρύφαλλα (όσα τα σύκα) 
2κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού Χυμό από 2 λεμόνια

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Αν μαζέψουμε μόνες-οι μας τα σύκα, καλό είναι να φοράμε γάντια, γιατί η επαφή με το γάλα της συκιάς, δημιουργεί πολύ έντονη φαγούρα.


Πλένουμε καλά τα σύκα κ με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λίγο το κοτσάνι κ αφαιρούμε το σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά, αφαιρώντας κ βγάζοντας τυχόν σποράκια που υπάρχουν.Αν θέλουμε τα τρυπάνε με οδοντογλυφίδα σε 1-2 μεριές.

Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι,για 5-10 λεπτά περίπου.(το νερό πρέπει να τα καλύπτει, γι'αυτό τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην βγαίνουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας). Προσοχή μη τα παραβράσουμε.






Σουρώνουμε τα σύκα,τα ξεπλένουμε κ τα ξανασουρώνουμε.. Έπειτα τα βάζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε ρίξει το χυμό από ,2 λεμόνια,κ τα αφήνουμε κ τ' να σφίξουν για 2-3 ώρες.






Στη συνέχεια τα σουρώνουμε καλά.Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούμε σε κάθε σύκο από ένα καρύδι κ ένα γαρύφαλλο (εκεί που είχαμε κόψει με το μαχαίρι)




Βάζουμε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη.

Όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα σύκα κ τα καρύδια που μας περίσσεψαν.τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 10-15 λεπτά(ξαφρίζουμε αν χρειάζεται) σβήνουμε τη φωτιά, τα αποσύρουμε κ τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα.




Την άλλη μέρα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου