ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ
Υλικά:
1 κιλό σύκα (25-30 κομμάτια)
1 κιλό ζάχαρη
3 φλιτζ.τσαγιού νερό
Καρύδια κομμένα στα τέσσερα Γαρύφαλλα (όσα τα σύκα)
2κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού Χυμό από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν μαζέψουμε μόνες-οι μας τα σύκα, καλό είναι να φοράμε γάντια, γιατί η επαφή με το γάλα της συκιάς, δημιουργεί πολύ έντονη φαγούρα.
Πλένουμε καλά τα σύκα κ με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λίγο το κοτσάνι κ αφαιρούμε το σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά, αφαιρώντας κ βγάζοντας τυχόν σποράκια που υπάρχουν.Αν θέλουμε τα τρυπάνε με οδοντογλυφίδα σε 1-2 μεριές.
Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι,για 5-10 λεπτά περίπου.(το νερό πρέπει να τα καλύπτει, γι'αυτό τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην βγαίνουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας). Προσοχή μη τα παραβράσουμε.
Σουρώνουμε τα σύκα,τα ξεπλένουμε κ τα ξανασουρώνουμε.. Έπειτα τα βάζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε ρίξει το χυμό από ,2 λεμόνια,κ τα αφήνουμε κ τ' να σφίξουν για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε καλά.Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούμε σε κάθε σύκο από ένα καρύδι κ ένα γαρύφαλλο (εκεί που είχαμε κόψει με το μαχαίρι)
Βάζουμε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη.
Πλένουμε καλά τα σύκα κ με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λίγο το κοτσάνι κ αφαιρούμε το σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά, αφαιρώντας κ βγάζοντας τυχόν σποράκια που υπάρχουν.Αν θέλουμε τα τρυπάνε με οδοντογλυφίδα σε 1-2 μεριές.
Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι,για 5-10 λεπτά περίπου.(το νερό πρέπει να τα καλύπτει, γι'αυτό τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην βγαίνουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας). Προσοχή μη τα παραβράσουμε.
Σουρώνουμε τα σύκα,τα ξεπλένουμε κ τα ξανασουρώνουμε.. Έπειτα τα βάζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε ρίξει το χυμό από ,2 λεμόνια,κ τα αφήνουμε κ τ' να σφίξουν για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε καλά.Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούμε σε κάθε σύκο από ένα καρύδι κ ένα γαρύφαλλο (εκεί που είχαμε κόψει με το μαχαίρι)
Βάζουμε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη.
Την άλλη μέρα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου