Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ..
























Την παλιά θρησκευτικής πανήγυρη,έτσι όπως την θυμόμαστε και γινόταν,ζωντάνεψαν και πάλι  οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής Αγίου Βλασίου, έτσι οπως γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια,με πρωτοβουλία του ιερέα π.Κωνσταντίνου Κοντογιώργου και του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Τέτοια πανηγύρια  γινόταν πριν 60 χρόνια στον Άγιο Βλάση.


Ο πάπα Κώστας γνωστός θεματοφύλακας των παραδόσεων τόσο των εκκλησιαστικών όσο και των τοπικών, αφού φρόντισε να μεγαλώσει το προαύλιο της εκκλησίας,- το οποίο έγινε με τις χορηγίες και τις συνδρομές των πιστών,- έστησε με τους κατοίκους ένα γλέντι μετά την Θεία Λειτουργία στις 29/7/2018 -Ήταν να γίνει ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιούλη,αλλά αναβλήθηκε λόγω Εθνικού πένθους-βγαλμένο μέσα από την δεκαετία του 60.
Ψητά αρνιά,κρασιά μπύρες και χορό κατά παραγγελία όπως γινόταν ακριβώς τότε.Τα "όργανα έβγαλαν τον επιούσιο με τα φιλοδωρήματα,ενώ  οι πιστοί και οι επισκέπτες γλέντησαν και χόρεψαν με την ψυχή τους.Ο κόσμος πολύς πάρα τις άσχημες συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Ένας από τους πρωτεργάτες τις εκδήλωσης ο Χρήστος Ζωής  μας δίνει το στίγμα του πανηγυριού μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο f/b:



Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το θρησκευτικό πανηγύρι προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους όχι μόνο πολλοί από τους συγχωριανούς μας αλλά και από την γύρω περιοχή όπως ο πρόεδρος της κοινότητας Ποταμούλας κ. Η. Τσούνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωφρώνης, ο τοπικός πρόεδρος κ. Πολυχρόνης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χούνης, κ. Στέλλα Πρωτόγερου με την παρέα της, καθώς επίσης και πολλοί από Άγιο Βλάση, Αμπέλια, Κυπάρισσο και Αγρίνιο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλλαν και έκαναν τις ραχούλες του όμορφου χωριού μας να αντηχήσουν τους παραδοσιακούς σκοπούς της ζωντανής ορχήστρας του Νίκου Φρίντζου και της παρέας του. Εύχομαι ολόψυχα και του χρόνου με υγεία

Τα συγχαρητήρια μας στους διοργανωτές, και να ευχηθούμε πάντα με υγεία και χαρά να ξαναγίνει του χρόνου!


Και μια ιστορική φωτογραφία απο το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Πολίτη:
Πανηγύρι στο Κάτω Άγιο Βλάση , 1960 . Κέντρο Σαφαρίκα . Γάκιας Κάλαμπαλίκης κλαρίνο , Κώστας Πολίτης βιολί , Γιάννης Καλαμπαλίκης κιθάρα , Λευτέρης Τζέμος ακορντεόν , Κώστας Λιμπουρίδης ντράμς , τραγούδι Νίτσα Διάνα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου