Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

10 αρωματικά φυτά που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας!

Αποτέλεσμα εικόνας για πικραλιδαΠικραλίδα (ταραξάκο): Η ρίζα της λειτουργεί καλύτερα από χημειοθεραπεία. Ισχυρό διουρητικό, διεγείρει την έκκριση χολής, καθαρίζει το συκώτι, βοηθάει στις αλλεργίες, μειώνει τη χοληστερόλη, είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φιλικό οξύ, βιταμίνη Α και C.
Αποτέλεσμα εικόνας για μελισσοχορτο

Μελισσόχορτο
 μελισσόχορτο περιέχει πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων, τα οποία προκαλούν μολύνσεις, όπως ο στρεπτόκοκκος και τα μυκοβακτήρια και ευγενόλη που είναι φυσικό αναισθητικό και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των τραυμάτων. Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ιατρικώς, σαν αφέψημα ή σε μορφή εκχυλίσματος. Χρησιμοποιείται σαν αγχολυτικό, ήπιο καταπραϋντικό ή κατευναστικός παράγοντας.
Αποτέλεσμα εικόνας για βασιλικος

Βασιλικός
Το τσάι από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραϋνει το έντερο. Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης.
Αποτέλεσμα εικόνας για φασκομηλο

Φασκόμηλο
Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική αρετή του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση (η δράση αυτή αρχίζει 2 ώρες μετά την πρόσληψη του ποτού και μπορεί να κρατήσει πολλές μέρες). Επίσης έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Επίσης, το φασκόμηλο (κυρίως το αιθέριο έλαιο) βελτιώνει τη μνήμη αλλά και τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Pharmacological Biochemical Behavior, διαπιστώθηκε πως άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα ήταν καλό να έχουν στη διατροφή τους το φασκόμηλο.
Αποτέλεσμα εικόνας για θυμαρι

Θυμάρι

Τα δύο βασικά έλαιά του, η θυμόλη και η βορνεόλη, του προσδίδουν τις άκρως αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητές του και αυτός είναι και ο λόγος, που κατά το παρελθόν, το διάλυμα θυμαριού σε συνδυασμό με σαπούνι, χρησιμοποιείτο για την απολύμανση των χεριών και των χειρουργικών εργαλείων.Αποτέλεσμα εικόνας για μαντζουρανα

Μαντζουράνα

Η μαντζουράνα θεωρείται μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ και παίζει έτσι σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των οστών. Η μυρωδιά της αναβαθμίζει πολλές συνταγές, μια εκ των οποίων και το κοκτέιλ μοχίτο. Πέρα όμως από το πολύ ιδιαίτερο άρωμά της, έχει παυσίπονη δράση απέναντι στους πόνους από αρθρίτιδα, στη δυσκοιλιότητα και τη δυσμηνόρροια, ενώ ανακουφίζει και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσουκνιδα


Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη C και η Α, οι οποίες καθαρίζουν το αίμα και καίνε το λίπος. Ένα ρόφημα τσουκνίδας κάνει πολύ καλό στην υγεία ενισχύοντας σημαντικά την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού. Φακελάκια με το βότανο κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε μερικά φύλλα για 5-7 λεπτά, να προσθέσετε λίγο μέλι  για γεύση και να τονώστε, άκρως αποτελεσματικά, την υγεία σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσαι του βουνου 


Τσάι του βουνού
Ό,τι πιο κλασσικό. Υπάρχει στα περισσότερα σπίτια και καταναλώνεται τις κρύες ημέρες του χειμώνα σαν απλό ρόφημα ή για να καταπολεμηθεί η γρίπη. Σημαντική είναι η δράση του στις βρογχίτιδες και τις γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ θεωρείται και πολύ καλό αγχολυτικό. Στην ομορφιά χρησιμοποιείται σε αντιγηραντικές κρέμες.
Αποτέλεσμα εικόνας για χαμομηλι

Χαμομήλι
Ένα πραγματικά ανεκτίμητο δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, στα κρυολογήματα, τον πονοκέφαλο, την δυσπεψία, την αϋπνία, τους πόνους της περιόδου και τη λαρυγγίτιδα. Εκτός από αφέψημα, χρησιμοποιείται και με κομπρέσες για να ξεκουράσει τα πρησμένα και ερεθισμένα μάτια, ενώ αποτελεί και ιδανικό προϊόν περιποίησης για ξανθά μαλλιά.
Σχετική εικόνα
Γαιδουράγκαθο: Κατάλληλο για τη θεραπεια Ηπατίτιδας, Ίκτερου, Κίρρωση του ήπατος, Χορηγείται σε προβλήματα της χοληδόχου κύστεως. Αντίδοτο για δηλητηριάσεις από τοξίνες και το μύκητα Amanita. Έχει καταπραϋντική δράση στην καταρροή, τη ψωρίαση και στη πλευρίτιδα.Αυξάνει την έκκριση και τη ροή της χολής. Ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.Μειώνει τις οργανικές βλάβες που προκαλούνται από μακροχρόνια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.Προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών και ανακουφίζει από δυσπεψία. Ιδανικό για  αποτοξίνωση του οργανισμού. Ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης.  Κατάλληλο για αδυνάτισμα διότι συμβάλλει στη διάσπαση του λίπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου