Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ

kremasta3


kremasta4kremasta2kremasta1

kremasta5
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ  ΑΠΟ ΤΟ site TOY ARXIMANDRITH DAMASKHNOY BASILOPOYLOY
http://www.v-damaskinos.gr/eisagogi.html 
«ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ»
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΝΙΓΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ
Ένα επιβλητικό μνημείο με εντοιχισμένη την εικόνα της Παναγιάς δεσπόζει στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ που σηματοδοτήθηκε ως «ΑΚΤΗ Όξυλος Αιτωλός, στη θέση Βατάκια το Δ.Δ Σιδήρων Αγρινίου».
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν Κυριακή 19 Ιουλίου 2015, ώρα 11 το πρωί . Οι ιερείς της περιοχής π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος και π. Ευάγγελος Καρτσακάλης έψαλλαν το Τρισάγιο το οποίο παρακολούθησαν κάτοικοι της περιοχής και προσκεκλημένοι επιστήμονες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την ιστορία του τόπου.
Η τελετή αυτή είναι συνέχεια των Θρησκευτικών-Πολιτιστικών εκδηλώσεων ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ για τον ξεριζωμένο λαό το καλοκαίρι του 1965, καθώς και για τα 50 χρόνια της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών.
Σημειωτέον ότι η εύφορη Παρακαμπύλια κοιλάδα με τα χωριά της και τους οικισμούς της, τα χωράφια, τις εκκλησιές και την ιστορική Γέφυρα Σιδήρων, πνίγηκαν από τα νερά της τεχνητής λίμνης ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ.
Εμπνευστής του μνημείου «ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ» και της όλης εκδήλωσης είναι ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης “Οι Φίλοι της Λίμνης Κρεμαστών” κ. Φώτιος Ζαραβέλης ο οποίος αγωνίζεται επί χρόνια για να αναδειχθεί η μνήμη και η πολιτισμική ιστορία του τόπου καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησης του ΥΔΑΤΙΝΟΥ πλούτου της περιοχής.
Οργανώνει εκδηλώσεις για όλα αυτά, όπως παλαιότερα την Έκθεση φωτογραφίας για τα πνιγμένα χωριά της Λίμνης Κρεμαστών, στην οποία ο αείμνηστος Αθανάσιος Παλιούρας, αφού αναφέρθηκε στο δράμα των ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν αρχές της 10ετίας του 1960, έκανε διεξοδική αναφορά και στο βυζαντινό ναό της «Παναγίας της Επισκοπής», μνημείο βυζαντινό που σήμερα βρίσκεται στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών από τον Ιούλιο του 1965, όταν κατασκευάστηκε το υδροηλεκτρικό φράγμα των Κρεμαστών.
Τότε οι τοιχογραφίες αποτοιχίσθηκαν και βρίσκονται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας .
Η εικόνα της Παναγίας που στολίζει το ολόλευκο ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ είναι αντίγραφο της ιστορικής εκείνης εικόνας, από τη βυθισμένη εκκλησία που αναφέραμε . Ο Τεχνίτης που ανέλαβε και έφερε ες πέρας την Κατασκευαστής του μαρμάρινου μνημείου «ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ» είναι ο κ. Σταμάτης Ξένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου