Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΔΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ...ΜΠΟΡΕΙΣ;


Γράφει η Βασιλική Σδράκα.





Στο φούρνο δίπλα από το σπίτι μου θα βρεις τα καλύτερα ψωμάκια.
Ωστόσο, όλη η γειτονιά έχει παρατηρήσει πως η φουρνάρισσα είναι λίγο μουρτζούφλα.

Η αγέλαστη 45αρα δεν είναι, κατά γενική ομολογία, από εκείνους τους ανθρώπους που θα σε καλημερίσουν χαμογελαστοί. Ή που θα σε καλημερίσουν έστω.

Πάντα είναι σοβαρή και "βαριά", σε σημείο να νομίζεις ότι από μέσα της σε βρίζει ανελέητα. Κάπως αντικοινωνική και σίγουρα καθόλου επικοινωνιακή.

Όταν πρωτοπήγα είχα, σχεδόν, παρεξηγηθεί. Εντάξει, είναι γνωστό πως ο κόσμος έχει προβλήματα αλλά ήταν τόσο ανέκφραστη και ψυχρή όσο να σε κάνει να πιστέψεις ότι τραβάει ζόρι με εσένα προσωπικώς.
 

Γρήγορα παρατήρησα πως συμπεριφερόταν έτσι σε όλους. Ήμουν έτοιμη να μην ξαναπάω διότι -αν και δεν είναι προσωπικό- αυτή η μαυρίλα πρωί-πρωί με χαλούσε.

Έχει όμως ωραία κριτσίνια και εγώ αν και φτωχοπρόδρομος πάντα θέλω ετοιματζίδικο καφέ και καμιά δεκαριά κριτσίνια το πρωί Και τα δικά της είναι ιδανικά. Φρέσκα αλλά τραγανά. Κριτσίνια με προσωπικότητα.

Για να μην πλατειάζω, την έχω καταφέρει τη φουρνάρισσα.

Για μήνες έμπαινα κάθε ημέρα στις επτά το πουρνό και έκανα τον Καραγκιόζη. Παρίστανα τον δοκιμαστή κριτσινιών και έβαζα και βαθμολογίες. Πως κάνουν οι γευσιγνώστες; Με γαλλική προφορά για να δώσω και αληθοφάνεια. Αμ πως!
Τα γερόντια παρακολουθούσαν χαρωπά κρατώντας και από μια φραντζόλα.

Πια δεν υπάρχει ανάγκη να κάνω θεατράλε είσοδο στον φούρνο. Πλέον βλέπω τη φουρνάρισσα να χαμογελά, πίσω από την τζαμαρία, από όταν με βλέπει να κατεβαίνω το δρόμο, ξέροντας ότι πηγαίνω για τα ποθητά κριτσίνια.

Πολλές φορές με κερνάει και 5-6 άλλων γεύσεων από αυτά που προτιμώ.
Τώρα σας γράφω αυτά τρώγοντας κριτσίνια με καρότο που με κέρασε για σήμερα.

Σκέφτομαι, πως το εύκολο θα ήταν από την πρώτη φορά ήδη να είχα κόψει να πηγαίνω σε αυτόν το φούρνο και να γίνω πελάτισσα στον αμέσως επόμενο με δύο λεπτά διαφορά στη διαδρομή.

Αν το είχα κάνει όμως δεν θα είχα αποκτήσει μια νέα φίλη. Και σίγουρα δεν θα απολάμβανα και τα έξτρα εδέσματα που η κάποτε μουρτζούφλα, από την καρδιά της τώρα, βάζει στη σακούλα κρυφά γιατί ξέρει ότι στα φανερά δεν θα τα πάρω.

Λίγη προσπάθεια ήθελε μόνο. Και γενικά από ότι καταλαβαίνω λίγη προσπάθεια θέλει από όλους μας για να μην πέσουμε στην αποξένωση και στη μελαγχολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου