Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Β.ΤΖΙΩΡΑΣ- Φ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ.ΔΥΟ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ.ΕΛΛΑΔΑΣ!





Τις απόψεις δυο συμπατριωτών μας του Βασίλη Τζώρα οδοντιάτρου από τα Καραμανέικα και του Φίλιππα Φαρμάκη δημοσίου Υπάλληλου από το Πεντάκορφο Αγρινίου παρουσιάζει το blog μας για το φλέγον θέμα της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας!Οι απόψεις των δυο συντοπιτών  μας δημοσιεύθηκαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο f/b!

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ & ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ο οποίος και έλαβε την πρωτοβουλία μας εξηγεί γιατί η επανίδρυση του πανεπιστημίου είναι σημαντική!
Γιατί είναι σημαντικό;

Η Αιτωλοακαρνανία ο Νομός των 6 φυσικών και των 3 τεχνητών λιμνών, με τους 3 ποταμούς, με τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, τον Αμβρακικό, και με τη μεγάλη θαλάσσια ακτογραμμή, με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξή της, βιώνει την καθημερινή βύθιση και παρακμή της κοινωνικής και οικονομικής της δραστηριότητας.
Ο νομός μας έχει προσκολληθεί δυστυχώς στο άρμα των φτωχών περιοχών της χώρας και της Ε.Ε γενικότερα, αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί τις ιδιαιτερότητες που του προσδίδουν τα γεωφυσικά του χαρακτηριστικά.
Η έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων έχει οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του κατά κεφαλή ΑΕΠ του κατοίκου της Αιτωλοακαρνανίας και στην πρωτοφανή εσωστρέφεια των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
Ένα ίσως από τα τελευταία προπύργια και ύστατη ελπίδα του νομού για ανάκαμψη από το κοινωνικοοικονομικό τέλμα στο οποίο έχει εισέλθει, είναι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα των (3) τμημάτων στο Αγρίνιο, μαζί με τα τμήματα των ΑΤΕΙ στο Μεσολογγίου (ως παραρτήματα του Πανεπιστημίου και των ΑΤΕΙ Πατρών), είναι μια κοινότητα η οποία έχει συνδέσει άρρηκτα την λειτουργία της με την τοπική κοινωνία και αποτελεί το μοναδικό ίσως, αλλά μεγίστης σημασίας, φορέα παραγωγής ιδεών, πολιτισμού, υπεραξίας και κουλτούρας για την περιοχή.
Οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης ή και υποβάθμισης της κοινότητας αυτής αποτελεί αφενός μια προσβολή για τον κόσμο των γραμμάτων αφετέρου θ’ αποτελέσει την ταφόπλακα των προσπαθειών μετάλλαξης του Νομού προς το καλύτερο.
Γι’ το λόγο αυτό λοιπόν υγιείς φορείς της τοπικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα προσπαθούν να οργανώσουν, και να δομήσουν συντονισμένες ενέργειες με διπλό στόχο:
Πρώτο την δημιουργία αναχώματος στην συντονισμένη υποβάθμιση των δομών των τμημάτων που εδρεύουν και λειτουργούν στο Αγρίνιο,
Δεύτερο την κατάρτιση συγκεκριμένου και καταγεγραμμένου σχεδίου‐πλαισίου βάσει του οποίου τα τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο, δεδομένης της μη επιθυμίας του Πανεπιστημίου Πατρών να τα αντιμετωπίσει με κριτήρια ακαδημαϊκότητας και ανάπτυξης , θα ενταχθούν στο προς επανίδρυση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ με συγκεκριμένο Αναπτυξιακό Πλάνο που θα αντιμετωπίζει όλα τα κρίσιμα θέματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο.



Γράφει ο Βασίλειος Τζώρας

ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ.
Είναι η ώρα των αποφάσεων για μια δυναμική,σύγχρονη,καινοτόμα και εξωστρεφή Δυτική Ελλάδα με κέντρο το Αγρίνιο.Η περιοχή που επιτέλους βγήκε από την απομόνωση με τα μεγάλα έργα της γέφυρας του Ρίου- Αντιρρίου και την Ιόνια οδό.


Με το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου,αργά ή γρήγορα με το λιμάνι στο Πλατυγιάλι, των διεθνών μεταφορών και των logistics και με αξιοποίηση του μεγάλου υδάτινου πλούτου για τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών θα βάλει το Αγρίνιο στο χάρτη των σύγχρονων και δυναμικών πόλεων.

Μια πόλη που έχει πολλά να δώσει χάρις τους ανθρώπους που διαθέτει των γραμμάτων,των επιστημών και των επιχειρήσεων.Μια σύγχρονη πόλη θα πρέπει να διαθέτει και μια δυναμική και ακμάζουσα πανεπιστημιακή κοινότητα,που θα διέπεται απο ακαδημαϊκό πνεύμα και θα ερευνά. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει οσμωτικά να διαχέονται στην κοινωνία και σε ένα συνδεδεμένο επιχειρηματικό πάρκο start-up επιχειρήσεων. Έτσι το νέο δυναμικό πανεπιστήμιο ανατροφοδοτείται συνεχώς με νέα έρευνα ενώ οι επιχειρήσεις θα καρπώνονται τα οφέλη της.

Είναι βέβαιο ότι το νέο μοντέλο πανεπιστημίου και επιχειρηματικού πάρκου θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών ενώ η διασύνδεση του με κριτήρια ακαδημαϊκότητας και έρευνας με καταξιωμένα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας,θα αλλάξει την οπτική μας για το πως βλέπουμε συνολικά τα ακαδημαϊκα ιδρύματα σε μία εκσυγχρονιστική κατεύθυνση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.Ταυτόχρονα είναι βέβαιο πως ο κόσμος της περιοχής μας θα αγκαλιάσει τη νέα δομή γιατί διακρίνονται από ελεύθερο και φιλοπρόοδο πνεύμα.


Άλλωστε διαθέτει και την εμπειρία γιατί πολλά από τα παιδιά μας κάνουν διδακτορικά και μεταδιδακτορικά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με αντίστοιχες δομές.Αυτό είναι το όραμά μας για το Αγρίνιο του μέλλοντος μας και η απάντησή μας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος απέναντι σε όσα με υπόγειο τρόπο μεθοδεύονται με την αυτοδιάλυση από τα έσω των πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στην πόλη μας.Συμμετέχουμε ενεργά στο ηλεκτρονικό ψήφισμα περί επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Ψηφίστε για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δ.Ελλάδας εδώ:
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Paideias_Psifiste_gia_tin_epanidrysi_toy_Panepistimioy_Dytikis_Elladas/?cvrRfmb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-431577-Ypoyrgeio_Paideias_Psifiste_gia_tin_epanidrysi_toy_



Γράφει ο Φίλιππας Φαρμάκης!
Ναι στο Πανεπιστήμιο!Αλλά η ίδρυση Πανεπιστημίου από μόνη της δεν είναι Πανάκεια ανάπτυξης ενός τόπου!Γέμισε η Ελλάδα Πανεπιστήμια κ άνεργους πτυχιούχους!!

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πλούσιος νομός και έχει ανάγκη από Ελληνικά χέρια για δουλειά!!Η Γεωργία παλαιότερα ανέβασε οικονομικά αυτόν τον τόπο.Ύστερα ήρθαν οι πολιτικές της εγκατάλειψης και των επιδοτήσεων!Καλλιέργεια της γης και επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης προϊόντων πρωτογενή και δευτερογενή τομέα χρειαζόμαστε.


Πριν λίγες μέρες για το ίδιο θέμα κοινοποίησα στο χρονολόγιό μου_όποιος θέλει το διαβάζει_ σχετικό άρθρο του Σαράντη Καργάκου που το θεωρώ επίκαιρο και απόλυτα με αντιπροσωπεύει.Ξέρω και έχω φίλους και συγγενείς αγρότες και κτηνοτρόφους με πτυχία,που είναι επιχειρηματίες νοικοκυραίοι κοι προτιμούν να ζούν στον τόπο τους με λεφτά στην τσέπη και αξιοπρέπεια παρά να είναι άνεργοι με κάρτα και να ψάχνουν διαρκώς για δουλειά!.

Δείτε το άρθρο του Σαράντη Καργάκου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/filippos.farmakhs.5/posts/138374740061478

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου