Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Σε συγκινητικό κλίμα η εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου& Χούνης από τους Γερμανούς


 Σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά η εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου και Χούνης από τους Γερμανούς κατακτητές στις 6 Αυγούστου 1944. Προηγήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της καταστροφής από τον Πατήρ Κωνσταντίνο Κοντογιώργο, ο οποίος στη συνέχεια  σε τοποθέτηση του τόνισε ότι η φετινή εκδήλωση είναι στη μνήμη του  ψάλτη Λουκά Σκιαδά, ο οποίος με την κατάθεση της μαρτυρίας του βοήθησε τα μέγιστα, ώστε να τεκμηριωθούν ιστορικά τα θλιβερά εκείνα γεγονότα. Η μαρτυρία του Λουκά Σκιαδά σημειωτέον ήταν ο βασικός πυρήνας πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την θλιβερή αυτή επέτειο.
Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο φιλόλογος Λίνος Υφαντής, ο οποίος κάλεσε στο βήμα τον Αντιδήμαρχο Αγρινίου κο Γρίβα Ευθύμη και τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Χούνης κο Στάθη Βασίλη, οι οποίοι απήυθυναν χαιρετισμούς. Ο κος Στάθης, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καλύπτοντας την για άλλη μια φορά με μικροφωνική εγκατάσταση, αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα που συνέβησαν στην Χούνη εκείνη την περίοδο.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αγίου Βλασίου Παναγιώτης Πολυχρόνης και οι αδελφοί Επαμεινώντας και Ιωάννης Σκάνδαλος, οι οποίοι έχασαν τον πατέρα τους κατά την πρώτη επιδρομή των Γερμανών κατακτητών στον Άγιο Βλάση τον Νοέμβριο του 1943.
Ακολούθησε η συγκλονιστική περιγραφή των θλιβερών αυτών γεγονότων από τον Επαμεινώνδα Σκάνδαλο, που απέδωσε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα εγκλήματα των εισβολέων.
Την επιστημονική πινελιά στην εκδήλωση έδωσε η ομιλία του κεντρικού καλεσμένου, ιστορικού-πολιτικού επιστήμονα και αντιδημάρχου Αμφιλοχίας Νίκου Χούτα. Στην ομιλία του συνέδεσε τα θλιβερά αυτά γεγονότα με την όλη διαχείριση της μνήμης, η οποία μέχρι τώρα αποσιωπούσε το τι συνέβη τον Αύγουστο του 1944 στην περιοχή. Συσχέτισε επίσης την επιδρομή των Γερμανών με την προσπάθεια αποχώρησης τους από τη Δυτική Ελλάδα και το γενικότερο γεωστρατικό πλαίσιο στην Βαλκανική, σε μια χρονική περίοδο όπου οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στην Νορμανδία και οι Σοβιετικοί είχαν ήδη εισβάλλει στην Ρουμανία, κάνοντας ορατό ουσιαστικά τον κίνδυνο αποκοπής των Ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Χούτας αναφέρθηκε επίσης στην μοναδική δημοσιευμένη γραπτή μαρτυρία του συγγραφέα Νίκου Σκιαδά για τα θλιβερά αυτά γεγονότα, που υπήρχε μέχρι  τώρα στην Αιτωλοακαρνανική και Ευρυτανική εγκυκλοπαίδεια. 
Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου, ο οποίος γέμισε την Πλατεία του Αγίου Βλασίου, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός ακόμη θύματος της ναζιστικής θηριωδίας, του Ηλία Τσαλάκου, ο οποίος εκτελέσθηκε την 5η Σεπτεμβρίου 1944.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου