Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Από το Πεντάκορφο Αγρινίου η πιο παλιά φωτογραφία της περιοχής των Παρακαμπυλίων




Του Λίνου Υφαντή.


Μια από τις πιο παλιές φωτογραφίες της περιοχής των Παρακαμπυλίων διασώζονται στο φωτογραφικό αρχείο του περιηγητή William Woodhouse, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή μας στα τέλη του 19ου αιώνα.

Πολλές από τις φωτογραφίες που δεν συμπεριέλαβε στο βιβλίο του για τις αρχαιότητες της Αιτωλίας φυλάσσονται στο ψηφιακό αρχείο μουσείου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας και πολλές από αυτές δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί η ακριβής τοποθεσίας τους. Μία που ταυτοποιήθηκε πρόσφατα απεικονίζει την περιοχή των Παρακαμπυλίων. Η φωτογραφία τραβήχθηκε από θέση κοντά στην αρχή του σημερινού δρόμου που οδηγεί από Καστανούλα προς Πεντάκορφο. Εικονίζεται η κορυφή «Φαφούτα» όπου υπάρχει το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, η θέση «Χαλάσματα» που ανήκει στην τοπική κοινότητα Αγίου Βλασίου και πίσω της η ψηλότερη κορυφή «Κούτουπας».

Η θέση της φωτογραφίας και τα βουνά που παρεμβάλλονται αποκρύπτουν το χωριό Πεντάκορφο όπως ήταν εκείνη την εποχή και δεν μπορούν να αναχθούν συμπεράσματα για την τότε δόμηση του.

Όπως και να έχει είναι η πιο παλιά φωτογραφία τοπίου από την περιοχή των Παρακαμπυλίων και πιθανότατα χρονολογείται από το 1892/93 στα τέλη του 19ου αιώνα.
http://www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου