Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

...Ο ΘΕΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ (ΒΛΟΧΟΣ)


Είναι από αυτές τις Κυριακές που ξυπνάς και θες να πας κάπου μοναχικά, ασχεδίαστα, να ηρεμήσεις, να στοχαστείς, να αφήσεις πίσω σου τηλέφωνα, γνωστούς, δουλειές και έστω για λίγο,να απολαύσεις ακόμα και το μικρό λουλούδι που βλέπεις τυχαία στην άκρη του δρόμου για να αντιληφθείς, ότι τελικά ο παράδεισος δεν είναι εξωγήινος τόπος,βρίσκεται εδώ δίπλα μας και μας δείχνει, πόσο μεγαλειώδης είναι η έννοια της ζωής.


Ενας τέτοιος προορισμός είναι ο Βλοχός.
Μόλις λίγα λεπτά από το Αγρίνιο (15 χλμ), στρίβοντας αριστερά από το Καινούργιο. φτάνεις στο χωριό..Περνώντας το ομώνυμο χωριό Βλοχός, φτάνεις στο μοναστήρι. Κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη των Θεστιέων υπάρχει η Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το ανέβασμα μέχρι το Μοναστήρι και την Ακρόπολη αποτελεί μοναδική εμπειρία, καθώς τριγύρω κυριαρχεί το παρθενικό τοπίο με τα απότομα βράχια και στα πόδια σου απλώνεται η λίμνη Τριχωνίδα και ο κάμπος του Αγρινίου.Τα μοναδικά συναισθήματα που δονούν τον επισκέπτη αναδύoνται από την αύρα του τοπίου και την αίσθηση συνεύρεσης με το ''Θείο Μυστήριο" ειδικά όταν κοιτάς με δέος τον θεόρατο σταυρό στην κορφή του λόφου.

Μπαίνοντας στο μοναστήρι,την πρωινή αγαλλίαση και ευτυχία , έρχεται να την συμπληρώσει μια επιγραφή που βλέπεις μπροστά σου,την στιγμή που ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις την σχισμή που δέχεται τα κέρματα και η οποία αναφέρει με μεγάλα κεφαλαία γράμματα:


''ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ,

ΜΠΟΡΕΊΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΟΣΑ ΚΕΡΙΑ ΘΕΣ.

ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ,

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ'' .

Παρατηρώντας τη έκπληκτος σου έρχονται
στο μυαλό: αυτόματα σε αντιδιαστολή άλλες εικόνες 

1 κερί=10 λεπτά, 1 λαμπάδα= 3 ευρώ, 1 μεγάλη λαμπάδα ίσαμε το μπόι σου=5 ευρώ...




Εκεί το μόνο φως που υπάρχει είναι αυτό των των κεριών, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι , δημιουργούν βαθιά κατανυκτική ατμόσφαιρα, καθώς και η φιγούρα του ιερομόναχου π. Ιερόθεου, -κυριολεκτικά μοναχός, να στέκεται στο Άγιο Βήμα, γαλήνια, αβίαστα, ευλαβικά, υπομονετικά και με ευσέβεια να εκπληρώσει την αποστολή του, να καθοδηγήσει πνευματικά το πλήρωμά του!

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας, διαφόρων λογιών κεράσματα στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού έρχονται να ευχαριστήσουν, κατά κάποιο τρόπο, τους "δραπέτες" των μεγάλων ενοριών της ...κάθε πόλης.




Και καθώς φεύγεις δεν είναι δυνατόν να μην θες να ανέβεις στην Ακρόπολη. Η ανάβαση είναι σχετικά δύσβατη ,λόγω του κακοτράχαλου τοπίου και από και την κατάληψη... των προβάτων.

Το μονοπάτι δεν έχει καλή σηματοδότηση,αλλά δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο να φτάσεις.
Σε κάποια σημεία μια σιδερένια σκάλα βοηθάει εξαιρετικά την κατάσταση.

Φτάνοντας στην κορυφή διαπιστώνεις ότι τελικά , εδώ, οι ουράνιες δυνάμεις που πλαισιώνουν την Μονή , συναντούν το αρχαίο πνεύμα και θαρρείς ότι τα σύννεφα "αγκαλιάζουν" αυτήν την ένωση..., Η θέα μαγευτική, μπροστά σου απλώνεται η Τριχωνίδα , το Αγρίνιο, η Μακρυνεία, το Παναιτωλικό, ο Αράκυνθος, τα βουνά της Ναυπακτίας, η λίμνη Λυσιμαχεία.

Άλλωστε...

το βουνό ανήκει στο μοναστήρι. Το μοναστήρι ανήκει στο Θεό. Και ο Θεός ανήκει σε όλους. (Νίκος Καζαντζάκης)

























































Λίγα ακόμη λόγια...


Βλοχός-Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

...Σε πλάτωμα νότια της κορυφής βρίσκεται το Μοναστήρι του Βλοχού. Το μοναστήρι έχει παλιότερα και νεότερα κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα απλό μονόχωρο ναό του 18ου αιώνα, βασιλικού ρυθμού, αφιερωμένο στα εννιάμερα της Κοίμηση της Θεοτόκου (23 Αυγούστου). Η ίδρυση του Μοναστηριού ανάγεται στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα. Επανιδρύθηκε όμως στα μέσα του 16ου αιώνα, όπως μας φανερώνει το σιγίλιο του 1563 του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωάσαφ του Β’ (1555-1565) όπου χαρακτηρίζεται Σταυροπηγιακή Μονή. Δηλαδή υπάγεται κατευθείαν στο Πατριαρχείο. Όταν το 1834 έκλεισε το Μοναστήρι με διάταγμα του Όθωνα, όλα πήγαν στη Μονή Προυσσού. Από όλα αυτά σήμερα έχουν διασωθεί, ένα Ευαγγέλιο, μια λειψανοθήκη, ένα δισκοπότηρο και η σφραγίδα του Μοναστηριού και φυλάγονται στο Σκευοφυλάκιο της Μονής. Το τέμπλο του ναού είναι αξιομνημόνευτο. Στη Μονή ασκήθηκε ο διδάσκαλος του γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός. Η κατάνυξη και η γαλήνη του Μοναστηριού σε συνδυασμό με τη θέα στην Λίμνη αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για τον επισκέπτη.


http://discoveragrinio.gr/tours_post/vlochos-akropoli-orthodoxias/#ad-image-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου