Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΔΙΤΕΡΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ..ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΗ!ΑΓΡΙΝΙΟΥ!



Γράφει ο Βαγγέλης Βελέντζας





Πριν από δυο χρόνια καλοκαίρι Ιούλιος.. 
Στην Χούνη είχε έρθει πολύς κόσμος εκείνη την χρονιά...Ένα απόγευμα τα παιδιά που ήταν μαζεμένα στον Κάμπο, κανόνισαν να παίξουνε ποδόσφαιρο σε μια λάκα έξω από το σπίτι του Ρικατσίνη
Θέλανε τρεις  παίκτες ακόμα για να βγουν οι ενδεκάδες κανονικά κι επειδή μέχρι να ρθουν και οι υπόλοιποι θα έπιανε το σούρουπο,  αποφάσισαν να βάλουν στις ομάδες και εμάς τους γεροντότερους. 
Έτσι έπαιξα εγώ ο Πάνος ο Ρικατσίνης και βάλανε  οι αθεόφοβοι και τον 80χρονο αλλά έφηβο στην ψυχή Κώστα Δημητρίου να παίξει!Όχι πως δεν ήθελε εκεί στην ακρούλα που καθόταν ακουμπισμένος στην γκλίτσα του..Όλο πειράγματα ήταν και με του που τον κάλεσαν τα παιδιά,πέταξε με μιας την γκλίτσα του,μαζί με την σκούφια του και μπήκε στο "γήπεδο"..
Όχι μόνο έπαιξε αλλά  χτύπησε και πέναλτι αδειάζοντας τον τερματοφύλακα,σημειώνοντας το νικητήριο γκολ, κάτω από επευφημίες και τα δυνατά χειροκροτήματα όλων μας..  
Το θέαμα ήταν  ανεπανάληπτο !Παίξαμε γελάσαμε θυμηθήκαμε κι όλοι συμφωνήσαμε  ότι το χωριό είχε να δει τέτοια ζωή και τόσο κέφι μετά από πολλά χρόνια ..
Μετά το τέλος του αγώνα η κυρα Πηνειώ Χαραμή από δίπλα, διαμαρτυρήθηκε και με το δίκιο της ..
-Ρε Βαγγέλη γιατί μαζεύονται εδώ τα λιανοπαίδια για μπάλα μέρα μεσημέρι που κοιμόμαστε και εσείς μαζί,κοτζάμ μαντράχαλοι τρομάρα σας.. 
Τραβάτε πέρα στο  παλιό σχολείο!!
-Κυρα Πηνειώ της λέω το παλαιό σχολείο είναι εγκαταλειμμένο και τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν εκεί..
-Να πάρετε πρωτοβουλία εσείς οι νεότεροι να το φτιάξετε και θα βοηθήσουμε όλοι μου λέει ..
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, γρασίδι, σπίτι, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Λίγο η μπάλα,λίγο η κυρά Πηνειώ ,η φυτιλιά μπήκε για τα καλά!
Τα λόγια της γερόντισσας ήταν σωστά !Το παλιό σχολείο του Κάμπου,που μεγάλωσε και έμαθε τα πρώτα γράμματα στα θρανία του,γενιές και γενιές παιδιών,το σχολείο με τις τόσες θύμησες για όλους μας ,μας περίμενε  εκεί γερασμένο και ερειπωμένο.. 

Συμφωνήσαμε εκείνο το απόγευμα,σε κείνο το δίτερμα, να το ξαναζωντανέψουμε και να του δώσουμε την παλιά του αίγλη μέσα από "χίλιες-δυο"χρήσεις!

Έτσι ξεκίνησε το θέμα, το συζητήσαμε και με τον τοπικό πρόεδρο ,τον Βασίλη Στάθη,ο οποίος μας κατατόπισε πως να κάνουμε με  το σχολείο.
Ανήκε στον δήμο Αγρινίου και έπρεπε να γίνει το σχετικό παραχωρητήριο..Πήρα την πρωτοβουλία  και ως επιτροπή κατοίκων πια, μαζέψαμε τις απαιτούμενες υπογραφές.
Κάναμε το σχετικό αίτημα προς τον τοπικό πρόεδρο Βασίλη Στάθη, ο οποίος με την σειρά του το διαβίβασε  προς τον δήμο Αγρινίου .
Μετά από   έξι μήνες  περίπου, ήρθε επιτέλους η πολυπόθητη απάντηση, αλλά ταυτόχρονα μαζί μ αυτή ήρθε η ευθύνη μιας μεγάλης απόφασης,η οποία είχε και έχει αποδέκτη όλους τους κατοίκους!.
Ο δήμος Αγρινίου με απόφαση δημοτικού συμβουλίου παραχώρησε  το σχολείο του Κάμπου Χούνης στους κατοίκους ,για κάθε χρήση και εκδήλωση  που προάγει τον πολιτισμό! Δεσμεύτηκε ακόμη στην δωρεάν ηλεκτροδότηση του κτηρίου αλλά μέχρι εκεί..
Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος
'Όπως αναφέρεται και στην απόφαση, τα έργα για την επισκευή του κτηρίου και των περιβάλλοντος χώρου, θα επιβαρύνουν  μόνον τους κατοίκους..
Το πρώτο βήμα έγινε..
Εμείς ευχαριστούμε το Δήμο για την παραχώρηση και τον τοπικό πρόεδρο για όλες του τις προσπάθειες του,γιατί χωρίς αυτόν ήτανε σίγουρο ότι δεν θα γινόταν τίποτε μέχρι εδώ..
Προχωράμε λοιπόν!
Έχουμε ξεκινήσει την επισκευή της τοιχοποιίας κάτω από το σχολείο ,κι αυτό ήταν μόνο η αρχή..Αυτό το καλοκαίρι με εθελοντική εργασία έγινε καθαρισμός εντός και εκτός του σχολείου!Έχουμε σκοπό  να επισκευάσουμε την σκεπή του , να ρίξουμε δάπεδο,να φτιάξουμε καινούργια πορτοπαράθυρα, να κάνουμε περίφραξη στον χώρο,να επισκευάσουμε τις τουαλέτες,να το βάψουμε και άλλα πολλά που έχουμε σκεφτεί..
Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να στηρίξουν όλοι οι Χωριανοί..Οι απανταχού στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό..
Η εικόνα ίσως περιέχει: σαλόνι, οθόνη, πίνακας και εσωτερικός χώρος
Ξεκινήσαμε λίγοι αλλά ελπίζουμε να γίνουμε πολλοί σε αυτήν την προσπάθεια..Μια προσπάθεια που δεν έχει πρωτεργάτες,δεν έχει καπελώματα,δεν έχει καμιά πολιτική,δεν έχει καμιά σκοπιμότητα,αλλά μόνο έναν και μεγάλο σκοπό..Να δούμε το σχολείο μας να παίρνει ζωή,και να γίνει ένας κοινός τόπος αναφοράς για όλους μας..
Μόνος καθοδηγητής μας είναι η αγάπη μας για τον τόπο μας και το χωριό μας..
Ας βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας,είτε με δωρεές,είτε με προσωπική εργασία, είτε με χρήματα και όλα θα γίνουν!


Όλοι εμείς που παίξαμε εκείνο το δίτερμα,η επιτροπή κατοίκων,ο πρόεδρος,ο πολιτιστικός σύλλογος,αναλαμβάνουμε την διεκπεραίωση ενός μεγάλου στόχου!
Τόσοι μαθητές πέρασαν από αυτό το σχολείο μέχρι το 1985 που χτύπησε για τελευταία φορά το κουδούνι..
Θέλουμε να χτυπήσει ξανά το κουδούνι!
Με άλλον ήχο αυτή τη φορά!
Ας προσπαθήσουμε όλοι οι απανταχού Χουνιώτες ώστε του χρόνου το καλοκαίρι, να το έχουμε έτοιμο και να μαζευτούμε όλοι εκεί να το γιορτάσουμε..





Η εικόνα ίσως περιέχει: σαλόνι, οθόνη, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Όποιος θέλει και επιθυμεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο,μπορεί να με καλέσει στο τηλέφωνό μου 6987014325 για να του πούμε τις λεπτομέρειες..Περιμένουμε από όλους την βοήθειά σας.Σας ευχαριστούμε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου