Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου για τον Καραΐσκάκη στον Άγιο Βλάση. To συνέδριο ξεκίνησε με τις εγγραφές των συνέδρων που ξεπέρασαν τις 150. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόκου Κωνσταντίνου καθώς του Διευθυντού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Σπυρίδων Παπαθανασίου. Συγκλονιστική και γεμάτη συγκίνηση ήταν ο χαιρετισμός-τοποθέτηση του Δωρητού της Πλατείας του Αγίου Βλασίου Ιωάννη Τσαλάκου.
Από τους προέδρους και τους φορείς της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μάχης της Κορομηλιάς κύριος Πέτρος Σπυρέλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοβλασιτών Καλλιρόη Παπαγεωργίου, Καραμανεϊκών κύριος Τζώρας Βασίλης, Χούνης κυρίας Πρωτογέρου Στέλλας και Κυπαρίσσου κυρίας Σωτηροπούλου Χριστίνας καθώς και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Βλασίου Παναγιώτης Πολυχρόνης
Στη συνέχεια κηρύχθηκε η έναρξη εργασιών από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής και Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων κύριο Απόστολο Βετσόπουλο. Στην πρώτη εναρκτήρια συνεδρία το προεδρείο αποτέλεσαν ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών κύριος Βασίλειος Πατρώνης, η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κυρία Χρυσούλα Σπυρέλη και ο φιλόλογος-αναπληρωτής Διευθυντής του Γυμνασίου Αγίου Βλασίου κύριος Λιάκος Κωνσταντίνος.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου, Προϊσταμένης των ΓΑΚ Αμφιλοχίας με τίτλο “Ευρυτανικά βιβλιογραφικά δεδομένα για το στρατηγό Γεώργιο Καραΐσκάκη” στη συνέχεια του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Ιωάννη Νεραντζή με τίτλο “Τεκμήρια Τοπικής Ιστορίας: Δημητρίου Αινιάνος, γραμματέως, συμπολεμιστού και πρώτου βιογράφου τού στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη, Άπαντα: Αποδελτίωση και ερευνητική διήθηση”.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την εισήγηση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής κυρίου Απόστολου Βετσόπουλου με τίτλο “Η δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Αιτωλοακαρνανία κατά τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου, Απρίλιος 1825-Απρίλιος1826-Το στρατόπεδο της Δερβέκιστας”, της θεατρολόγου κυρίας Βάιας Σπυρέλης με τίτλο ” Θεατρική γραφή και αναπαράσταση στομνημονικό τόπο Ταμπούρια Καραϊσκάκη του ιστορικού γεγονότος. Η μάχη του Σοβολάκου ή της Κορομηλιάς (1823)”.
Ο πρώτος κύκλος των εισηγήσεων έκλεισε με εκείνη του φιλολόγου-επιμορφωτή ΤΠΕ κυρίου Ηλία Υφαντή με τίτλο “Η προφορική παράδοση για τη “Μάχη του Αγίου Βλασίου ή Σοβολάκου (1823)’’ συντελεστής στην επανασηματοδότηση της μνήμης. Η περίπτωση της μαρτυρίας του Ζαχαρία Στουρνάρα”
Ακολούθησε συζήτηση στην οποία έγιναν τοποθετήσεις από τον θεολόγο κύριο Ξευγένη Κωνσταντίνο σχετικά με την άγνωστη δράση του αγωνιστή Λιβίνη στο Πεντάκορφο του Δήμου Παρακαμπυλίων, την περίοδο των ενετοτουρκικών συγκρούσεων το 1685, ενώ ακολούθησε και τοποθέτηση του καθηγητού Βασίλειου Πατρώνη για την διαφορετική οπτική που αντιμετώπισε ο Καραϊσκάκης τα γεγονότα στις διάφορες φάσεις της Επανάστασης. Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση της Σχολικής Συμβούλου Χρυσόυλας Σπυρέλη, για την επιστημονική πλέον σύνδεση της Μάχης του Αγίου Βλασίου με την Έξοδο του Μεσολογγίου, που ήταν ένας από τους βασικούς σκοπούς του συνεδρίου.
Την βραδιά έκλεισαν Θεατρικά δρώμενα με θέμα «Στιγμιότυπα από την ιστορική πορεία του Γ. Καραϊσκάκη» που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων της ιστορικής μνήμης της μάχης της Κορομηλιάς και του Θεάτρου.
Ακολούθησαν Τραγούδια για τον Γ. Καραϊσκάκη από τον Γιάννη Κάτσιο, από το Λαογραφικό Όμιλο “Κατσαντώνης” Λεπενούς. Ακολούθησε μουσικό ημίωρο με δημοτικούς χορούς και τραγούδια. Συμμετείχε το Εργαστήρι Λαογραφίας και Πολιτισμού “Το Χοροστάσι”.
Παράλληλα λειτούργησε σε αίθουσα του Γυμνασίου έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Σωτηροπούλου με θέμα: «Η Φύση και ο τόπος μας δεμένα με την Τέχνη».
Ακολούθησαν Τραγούδια για τον Γ. Καραϊσκάκη από τον Γιάννη Κάτσιο, από το Λαογραφικό Όμιλο “Κατσαντώνης” Λεπενούς. Ακολούθησε μουσικό ημίωρο με δημοτικούς χορούς και τραγούδια. Συμμετείχε το Εργαστήρι Λαογραφίας και Πολιτισμού “Το Χοροστάσι”.
Παράλληλα λειτούργησε σε αίθουσα του Γυμνασίου έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Σωτηροπούλου με θέμα: «Η Φύση και ο τόπος μας δεμένα με την Τέχνη».
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν πέραν των προαναφερθέντων, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κύριος Παναγιώτης Κοντός, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κυρία Θεοφανοπούλου Δήμητρα, η πρώην Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγίου Βλασίου κυρία Κωνσταντίνα Σκανδάλου και ο αιδεσιμότατος Πατήρ Κωνσταντίνος Κοντογιώργος.
Αναλυτικά μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση karaiskakisynedrio.blogspot.com τις περιλήψεις και τις αναρτήσεις των πρακτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου