Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ,...

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Θεοφάνια μιας άλλης εποχής !
φωτογραφία του - ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ.
ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ H Βάπτισης του Ιησού Χριστού
Το 1908 τα θεοφάνεια στη Βεροια - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ - http://hey-sam-do-you.blogspot.gr/2011/01/3.html
 Μεγαλος Αγιασμος των Θεοφανειων στην πλατεια του ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ Ιανουαριος 1900
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ - Χρηστος Γκινης
Θεοφάνεια στο Λυθρί - Ερυθρές 1921 - Oι Ερυθρές ήταν πόλη των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας στην χερσόνησο της Ερυθραίας- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ - http://erythrealithri.blogspot.gr/
Ἅγια Θεοφάνεια κατάδυσις Σταυρού και Καθαγιασμὸς τῶν Ὑδάτων στον Λιμένα Τηγανίου 1900 (σημερινό Πυθαγόρειο Σάμου). - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ - Dimitris Maria - - Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -https://www.facebook.com/groups/37360473869/

Η γιορτή των Θεοφανίων, πιθανόν πριν το 1880. Η μοναδική ίσως φωτογραφία της γέφυρας του Πηνειού με στηθαίο. Διακρίνονται πολλοί με φέσια και οι κολυμβητές με βράκες έτοιμοι να πέσουν στο νερό. 
(ΠΗΓΗ:ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ 2003)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ - Thomas Kiriako
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΛΕΥΚΩΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Θ. ΧΟΥΒΑΡΔΑ — στην τοποθεσία ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ. - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ - Λαογραφικος Μορφωτικος Συλλογος Κρυονεριτων -https://www.facebook.com/laograficoskryo
Στη χώρα μας, γιορτάζονται με κάθε επισημότητα η μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού.

Θεοφάνεια στην Καβάλα αρχές του περασμένου αιώνα
Ιστορικό
Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας. Τη στιγμή της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Αυτή δε είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με τις Γραφές.
Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνεια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα.. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ' όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων».

Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού το 1955 στον Βόσπορο Μεγα Ρεύμα

Τελετές
Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων:
Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.
Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό. Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου.
Η Ανέλκυση του Σταυρού
Ο εκκλησιαστικός ύμνος που κυριαρχεί την ημέρα και βρίσκεται στα χείλη κάθε πιστού είναι το Απολυτίκιο των Θεοφανίων:
Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές
Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός
Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι.
Έθιμα
Κάλαντα των Φώτων. Ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της εορτή σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους:
«Σήμερα είν' τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός….»
Ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητέςκατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά, κυρίως, άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους
Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς. Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό.
Η εορτή των Θεοφανίων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων. Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία.
Η κατάδυση του Σταυρού, κατά τη λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες.


 - Το Άλμπουμ αυτό δημιουργηθηκε για λόγους ενημέρωσης .Δεν μου ανήκουν οι φωτογραφίες ούτε και πνευματικά δικαιώματα. Όπου είναι δυνατόν αναφερεται και η ΠΗΓΗ .

Το αρθρο αναρτήθηκε απο:
https://www.facebook.com/PsilovraxosEvrytanias/posts/1005027699556256?notif_t=notify_me_page

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου