Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Η χειριστικότητα είναι μια μορφή συμπεριφοράς που είναι πιθανό όλοι μας να έχουμε υποστεί μέσα σε σχέσεις με συντρόφους, φίλους, γονείς, παιδιά ή εργοδότες. Ακόμα, δεν είναι καθόλου απίθανο να έχετε και εσείς οι ίδιοι αυτή την συμπεριφορά και να προσπαθείτε να χειρίζεστε τους ανθρώπους σε κάποιο βαθμό.
12

Ως ανθρώπινα όντα, τα συναισθήματα που βιώνουμε προκαλούν σύγχυση όταν πρόκειται να πάρουμε μια απόφαση και δυσκολευόμαστε να δούμε την πραγματικότητα πίσω από κρυφά σχέδια ή κίνητρα. Η προσπάθεια να μας ελέγξει κάποιος κρύβεται εύκολα κάτω από συναισθήματα υποχρέωσης, αγάπης ή συνήθειας. Ένα χειριστικό άτομο μπορεί πραγματικά να πάρει τα ηνία της ζωής σας, για αυτό αν αισθάνεστε ότι πέφτετε θύματα της χειριστικότητας των άλλων, ειδικότερα σε σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα της ζωή σας, καλό θα ήταν να μάθετε να εντοπίζετε τέτοιου είδους συμπεριφορές και να τις διαχειρίζεστε

Προφίλ χειριστικών ατόμων και τρόποι χειραγώγησης
Στόχος των ενεργειών τους είναι αποκλειστικά και μόνο το προσωπικό τους όφελος και η ικανοποίηση του Εγώ τους. Δεν αισθάνονται ενοχές και εκμεταλλεύονται την ανιδιοτελή αγάπη των άλλων. Σε κάθε τους σχέση οι κανόνες και οι απαιτήσεις που επιβάλλουν με αυταρχικό τρόπο, πρέπει να ικανοποιούνται. Ακόμα, απολαμβάνουν την ταπείνωση των άλλων και δεν δέχονται καμία κριτική. Οι χειριστικοί προσποιούνται ότι αγαπούν αλλά στην ουσία δεν νοιώθουν κανένα συναίσθημα, αντίθετα τείνουν να κακοποιούν ψυχολογικά:
ο άλλος δεν είναι παρά η αντανάκλασή τους στον καθρέφτη.
Η χειριστικότητα εκδηλώνεται σταδιακά, επιδρώντας πάνω στο θύμα σιγά σιγά με τεχνικές που δεν δεσμεύουν αλλά δεν «μπορείς να πεις όχι». Με τον καιρό ανακαλύπτουν τα ευάλωτα σημεία του άλλου και τρέφονται αχόρταγα μέσα από αυτή την σχέση.
1. Υπόσχεση κέρδους: Το χειριστικό άτομο υπόσχεται να «δώσει» κάτι αν γίνει αυτό που ζητάει. » Υπόσχομαι πως δεν θα ξαναμαλώσουμε αν είναι η τελευταία φορά που βλέπεις την Ελένη».
2. Υπόσχεση αποφυγής της απειλής : «Εγώ θα βγαίνω κάθε βράδυ με τους φίλους μου αν δεν βρίσκω μαζεμένο το σπίτι»
3. Συναισθηματικός εκβιασμός και απειλές : » Αν δεν συμπεριφέρεσαι όπως θέλω θα το πληρώσεις.»
4. Ενοχές : «Αν με αγαπούσες δεν θα έβγαινες με τους φίλους σου»
5. Ρίψη ευθυνών
6. Κολακεία και ψέματα
7. Υποτίμηση
8. Παρεμβατικότητα και εξάρτηση
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά καθώς το χειριστικό άτομο επιδεικνύει τρομερή δεξιοτεχνία στις τεχνικές του και λεπτούς τρόπους που δεν γίνονται αντιληπτοί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι χειριστικές συμπεριφορές δεν είναι συνειδητά προσχεδιασμένες αφού η χειριστικότητα έχει σχέση με όλο το εύρος της προσωπικότητα του ατόμου.
Πως να αντιμετωπίσετε την χειραγώγηση

1. Κατανοήστε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και παρατηρήστε τις πράξεις του χειριστικού ατόμου με υπομονή. Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις.
2. Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τον χειριστικό άνθρωπο αλλά τον εαυτό σας. Το να προσπαθείτε να αλλάξετε τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας είναι μάταιο. Μη ξεχνάτε ότι η χειριστικότητα εμφανίζεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέτει την ύπαρξη ενός θύματος , το οποίο είστε εσείς. Μην σπαταλήσετε λοιπόν την ενέργεια σας προσπαθώντας να αλλάξετε το χειριστικό άτομο αλλά αλλάξτε την δυναμική της σχέσης και τον εαυτό σας.
3. Αξιολογήστε την σχέση. Αναρωτηθείτε αν αξίζει αυτή η σχέση και πόσο σημαντικός είναι για εσάς ο συγκεκριμένος άνθρωπος.
4. Βάλετε τα όρια σας και πείτε ΟΧΙ. Καμία σχέση δεν λειτουργεί χωρίς οριοθέτηση. Βάλτε λοιπόν τα δικά σας όρια, αυξήστε τις αντιστάσεις σας και μην φοβηθείτε να πείτε ΟΧΙ. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι σέβεστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες του.
Πείτε το δυνατά: Ο-Χ-Ι
5. Διαφωνήστε και υπερασπιστείτε την άποψη σας. Μην διστάσετε να διαφωνήσετε και μην δεχτείτε την κακοπροαίρετη κριτική. Οι χειριστικοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο με το να υποτιμούν και να δυσφημούν. Είναι στο χέρι σας να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
6. Δεν φταίτε για όλα. Το χειριστικό άτομο έχει …ταλέντο στο να σας κάνει να νιώθετε ενοχές. Προσπαθήστε να μην νιώθετε τύψεις και ενοχές για καταστάσεις που δεν ευθύνεστε και αναγνωρίστε το γεγονός ότι όλοι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα να το εκμεταλλεύεται.
7. Ζητήστε την βοήθεια κάποιου ειδικού. Η προσπάθεια να απαλλαγεί κάποιος από αυτή την τοξική συμπεριφορά είναι δύσκολη και έχει εμπόδια. Η βοήθεια ενός ειδικού χρειάζεται ώστε να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από βιώματα, τραύματα και συναισθήματα ενοχής του παρελθόντος.
Η προστασία του εαυτού μας και των άλλων από μια χειριστική συναισθηματική σχέση είναι πολύ σημαντική αφού τέτοιου είδους καταστάσεις μας εξουθενώνουν ψυχικά και μας δημιουργούν ανεξίτηλα τραύματα. Μάθετε να συνάπτεται υγιείς σχέσεις και όχι τοξικές. Πάρτε τις αποφάσεις της ζωής σας δικά σας χέρια, ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ.
Μάχη Παπαναστασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου