Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΑΡΓΙΑΔΑ- ΛΕΝΤΙΝΗ





























Στη Σαργιάδα υπάρχει ακόμα ένας πύργος βρίσκεται στο χαμηλό λόφο πάνω ακριβώς από τη στέψη του φράγματος Καστρακίου -ει 27- έχοντας καταπληκτική θέα προς τις πεδινές εκτάσεις κατά μήκος του μέσου ρου του Αχελώου πριν το Στράτο καθώς και προς τον ποταμό Ζέρβα ο οποίος στο ύψος αυτό επιβάλλει μέσα στον Αχελώο (εικ28) .
Νεότερες επεμβάσεις λόγω έργων της ΔΕΗ είχαν ως αποτέλεσμα την μετατόπιση όλου σχεδόν του δομικού υλικού του πύργου- (εικ 29). 
Από την ίδια περιοχή θέση  Τουρκομνήματα προέρχονται δύο πήλινες πυραμιδοειδείς αγνύθες με σφράγισμα τα (εικ30) ενώ από τον Ταξιάρχη δύο πήλινα ακέφαλα γυναικεία ειδώλια.

 Στη θέση του Διακόπι Σαγιάδαςυπάρχουν σε φυσικό βράχο δύο βαθειά λαξεύματα τα οποία σύμφωνα με μια παράδοση ταυτίζονται με καθίσματα- θρόνους της βασίλισσας Σαρείας (εικ31) σε 1 απο τα 2 λαξεύματα σώζονται ίχνη αρχαίας λατόμευσης.
 Η περιοχή δεν παρουσιάζει επιφανειακά όστρακα ή άλλες αρχαιότητες.
 Στη θέση Βρυσούλα μέσα στο σημερινό χωριό όπου σύμφωνα με την ίδια παράδοση ήταν χτισμένα τα ανάκτορα της βασίλισσας Σαρείας,υπάρχουν επιφανειακά όστρακα που ανήκουν σε κεραμίδια που δεν επιτρέπουν μια ασφαλή χρονολόγηση.
 Στην Λεντίνη θέση Μνήματα και Παλιούρια ερευνήθηκε τη δεκαετία του '60 από τον τότε έφοροΑρχαιοτήτων Ευθύμιο Μαστροκώστα νεκροταφείο με ποικιλία ευρημάτων πήλινων μεταλλικών και υάλινων το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του τέταρτου αιώνα προ χριστού έως τα ρωμαϊκά χρόνια εικόνα( Εικ32) Αυτό πιστοποιούν τη πήλινο; λύχνος- (εικ33 α -β)τρία υάλινα αγγεία ( εικ34)
 ακριβή παράλληλα των οποίων βρίσκονται σε τάφους της ρωμαϊκής εποχής από την Πάτρα καθώς και δύο χάλκινα νομίσματα πατρών 146 -32 Π.Χ (εικόνα 35)
Στο ένα  εικονίζεται ανδρική γενειοφόρος μορφή προς τα δεξιά που φέρει στεφάνι κισσού στο κεφάλι και στο δεύτερο όρθιο;  πολεμιστής προς τα δεξιά η ασπίδα και δόρυ.
 Από το ίδιο νεκροταφείο προέρχονται επιτύμβια στήλη από λευκό ασβεστόλιθο με αετωματική επίστεψη που φέρει τα ονόματα των περισσότερων από 5 νεκρών,(εικ 36) καθώς και μια ακόμη επιτύμβια στήλη από ψαμμίτη με την επιγραφή ΛΥΚΙΣΚΑ ΧΑΙΡΕ (εικ 37)
Του Γεωργίου Σταμάτη

 (Αρχαιολόγος της ΛΣΤ' Ε.Π.Κ.Α,. MSc)

Απο τα πρακτικά του συνεδρίου "Αχελώος και τα

 χωριά περί τον καλούμενον Καμπύλον ποταμόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου