Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΑ-ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΒΡΩΣΙΜΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ

Στο φόρτε το μάζεμα της ελιάς στα Παρακαμπύλια. Η χονδροελιά και λιγότερο  η λαδοελιά είναι και οι κύριες ποικιλίες της περιοχής.Η συγκομιδή έγινε με το παραδοσιακό τρόπο του τινάγματος με λούρο, και κλαδέματος,με παράλληλο στρώσιμο λιόπανων. 
Η ποιότητα της ελιάς μας θεωρείται εξαιρετική τόσο η προς βρώση όσο και στο λάδι της. Η βρώσιμη ελιά γίνεται με την γνωστή μέθοδο του ξεπικρίσματος όπου σε μια κάδο τοποθετούνται οι ελιές χαρακώνοντας τις πιο πράσινες κυρίως και αλλάζοντας τακτικά το νερό μέχρι να γίνουν εύγευστες Οι μαύρες ελιές θέλουν περίπου 10 μέρες ενώ οι πράσινες 5-6 μέρες παραπάνω.Στη συνέχεια αλατίζονται χωρις νερό για 2-3 μέρες κι αυτό γιατί πρέπει να απορροφήσουν το αλάτι. Μετά μπαίνουν σε άρμη με λάδι νερό ξύδι  και διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα.Σερβίρονται όπως στην φώτο που μας έστειλε η Λένα Παπαζαχαρία.

Το μάζεμα της ελιάς στα μέρη μας είναι οικογενειακή υπόθεση.Όλα τα μέλη της οικογένειας βοηθούν στην συγκομιδή της,στο φόρτωμα και την αποστολή στο ελαιοτριβείο,καθώς και στην παρασκευή για οικογενειακή κατανάλωση κυρίως.
Ένας άλλος τρόπος πάλι είναι η λεγόμενη "μισακαρια".Η διαδικασία εδώ είναι απλή:Δύο η τρεις οικογένειες βοηθούν η μια την άλλη στην συγκομιδή,και ανάλογα τα παραπάνω στρέμματα ή τις ρίζες ελιών, που υπάρχουν δίνουν το αντίστοιχο τίμημα.η μια στην άλλη σε λάδι.
Υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις που μια οικογένεια δεν έχει καθόλου ελιές και αναλαμβάνει την συγκομιδή σε ξένο χωράφι παίρνοντας ως αντίτιμο η πληρωμή τις μισές ελιές.
Το parakampylia news επικοινώνησε με τον καθ ύλην αρμόδιο σε θέματα ελιάς τον Ηλία Τσούνη ιδιοκτήτη του Ελαιοτριβείου Ποταμούλας.
Στην Περιοχή μας υπάρχουν 2 ακόμα ελαιοτριβεία στα Αμπέλια και στο Βαινάρι.Ο Ηλίας μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την φετινή σοδειά:
"Η φετινή συγκομιδή ήταν πολύ  καλύτερη από πέρσι.
Σαργιάδα και Αμπέλια σύμφωνα με τα δικά μου συμπεράσματα φαίνεται να είχαν καλή παραγωγή. Ακολουθούν ο Άγιος Βλάσιος η Ποταμούλα και η Κυπάρισσος..
Σε μερικές τοποθεσίες λίγο πριν το μάζεμα έπεσε μια ασθένεια το γλοισπόριο που μείωσε την συγκομιδή,αλλά σε γενικά πλαίσια ήταν αρκετά ικανοποιητική.
Η ποιότητα του λαδιού είναι εξαιρετική. Αρκεί να πω ότι η οξύτητα περιορίζεται στς 4 γραμμές δηλαδή πολύ κάτω του 1%.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή μας βγάζει ένα από τα καλύτερα λάδια του νομού αλλά και γενικότερα. Βέβαια η ποιότητα δεν εξαρτάται μόνο από την ελιά αλλά και από την αποθήκευση των μαζεμένων ελιών και την διαλογή τους κατά το μάζεμα,μέχρι να πάνε στο Ελαιτριβείο.
Όσο πιο καλά γίνουν αυτά τόσο πιο καλό γίνεται το λάδι."
ΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΧΟΥΝΗΣ!!
ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ ΦΩΤΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΡΩΣΙΜΗ ΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΗ:ΦΩΤΟ ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ
ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΕΛΙΑΣ ΤΟ ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ ΦΩΤΟ ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ

ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΗ ΦΩΤΟ ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ
ΧΟΥΝΗ
ΧΟΥΝΗ
ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ


ΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΑΡΓΙΑΔΙΑΔΑ ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΕΡΝΑ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

ΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ Η ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΟΜΑΔΑΑ ΣΤΟ Φ/Β


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου