Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΕΙΩΤΕΣ!

Στις 22 Γενάρη έπειτα από πρόσκληση της συντοπίτισσας,Έφης Πρατάρη και γραμματέα του συλλόγου Αγιοβασιλειωτών Σιδηριωτών και Μαυριωτών παραβρέθηκα στην κοπή πίτας του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε  έναν όροφο πάνω πάνω από το δικό  τους ιδιόκτητο γραφείο για το οποίο "όλοι βάλανε πλάτη να αγοραστεί πριν μερικά χρόνια"  στην οδό Σαπφούς 18 στην αίθουσα Δραμινών, "γιατί είναι μεγαλύτερη" όπως μου είπαν.
Μπαίνοντας γνώρισα τον απερχόμενο και ιστορικό πρόεδρο του συλλόγου τον κ. Γιώργο Ακρίδα, το ιστορικό και επίτιμο μέλος Κίμωνα Παπαδογιάννη που ήταν εκεί μαζί με την γυναίκα του Άννα και τον οποίον μου σύστησαν με υπερηφάνεια οι συντοπίτες του για την προσφορά του και το πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει στον σύλλογο.
Η Έφη μου σύστησε  όλα τα μέλη του Δ.Σ και πρώτα απ΄όλα στην πρόεδρο Αμβράζη Αγορη. τον   Αντιπρόεδρο,Πρωτόγηρο Δημήτριο,την Τσίτσα-Κοκότου Ερμίνα ταμία, και το απλό μέλος του Δ.Σ Βασίλη Ακρίδα,αλλά  και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου.
Η όλη ατμόσφαιρα με έφερε τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω τόσο στην οργάνωση η οποία ήταν άψογη όσο και στην συμμετοχή.
Πάνω από 50 άτομα μαζεύτηκαν για την κοπή της πίτας ανάμεσα σε αυτούς ήταν  ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Χαράστης,Καλογεράς Δημήτρηςκαι ο Άγγελος Κόκκοτος μόνιμος υποστηρικτής του συλλόγου.
Αν αναλογιστούμε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών αυτών είναι ελάχιστοι,τούτο φαίνεται κατόρθωμα ,ιδιαίτερα για τους ξενιτεμένους συλλόγους που έχουν έδρα χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους.."Το παράπονο μας είναι ότι δεν ακολουθούν οι νέοι" μου είπε ο ιστορικός πρόεδρος του συλλόγου κ.Ακρίδας.."Αλλά τώρα έχουν μεγάλες έννοιες με την κρίση είναι δικαιολογημένοι κατά κάποιον τρόπο".
Ο κ Παπαδογιάννης ο κατά γενική ομολογία ιστοριοδίφης των χωριών αυτών μου είπε και μια μικρή ιστορία:"Καταρχάς είμαστε κουμπάροι" .Ο Κωστής Σταματόπουλος  ο θειός  σου με βάφτισε..αλλά θα σου πω κι ένα μικρό μυστικό μιας και ασχολείσαι με την μάχη της Κορομηλιάς!
Ο Καραϊσκάκης ξέρεις τι έκανε στην Κορομηλιά;Έβαλε κατά μήκος του βουνού τους στρατιώτες να κρατάνε βέργες που ανά δέκα είκοσι εκατοστά είχαν πάνω κολλημένα κεριά αναμμένα..
Με αυτόν τον τρόπο ξεγέλασαν τους Τούρκους τα ξημερώματα της μάχης και οι Τούρκοι νόμισαν ότι είχαν να κάνουν με πολυπληθή στρατό ενώ ο Καραϊσκάκης δεν είχε πάνω από 600 νοματαίους!"
Έπειτα από λίγο ακολούθησε η κοπή της πίτας..Αφού έγιναν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί. έγινε ειδική αναφορά στους πρωτεργάτες και ιδρυτές του συλλόγου τον κ. Παπαδογιάννη και τους αείμνηστους Χρήστο Παππά και Καραγιάννη Κώστα!Τόσο η πρόεδρος κ.Αμβράζη όσο και κ Ακρίδας μίλησαν για σύμπνοια και αγάπη μεταξύ των μελών,την ανάγκη συνεργασίας με την τοπική κοινωνία για να μπορούν να πετύχουν τούς στόχους τους!
Το φλουρί κέρδισε η σύζυγος του κ Παπαδόγιαννη Άννα και η απονομή του δώρου έγινε μέσα σε χειροκροτήματα.






































Λίγο πριν φύγω, στην εκδήλωση προσήλθε ο Κύθνιος πρόεδρος Παναγιώτης Τρωγάδης ο οποίος με καμάρι μου μίλησε για το τριώροφο κτίριο του συλλόγου το οποίο εκτός των άλλων στεγάζει λαογραφικό μουσείο!
Ήταν από τις πιο όμορφες εκδηλώσεις που παραβρέθηκα τα τελευταία χρόνια.
Άνθρωποι χωρίς ίχνος προσωπικού ανταγωνισμού-όλοι παλιοί και νέοι ήταν εκεί μονοιασμένοι- με ζωγραφισμένη στα μάτια τους την νοσταλγία για την πατρίδα τους,και την αγάπη τους για την γενέτειρα γη.
Ήταν εκεί  άνθρωποι που κοντά στα 90 τους ζητούσαν την ευκαιρία ακόμα να προσφέρουν...
Το μπράβο είναι λίγο!!
Σπυρέλης Πέτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου