Η λυδία λίθος είναι η κοινή ονομασία πετρώματος μαύρου χρώματος, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη Λυδία της Μικράς Ασίας από όπου την εισήγαγαν αρχικά κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες. Είναι είδος βασάλτη, ενός σκληρού πετρώματος που ετυμολογικά προέρχεται από την λέξη βάσανος .
Με την χρήση της Λυδίας λίθου μπορεί να εξακριβωθεί η περιεκτικότητας ενός κράματος σε χρυσό.
Στην κυριολεκτική της σημασία η λυδία λίθος ήταν η σκληρή μαύρη πέτρα από πυρίτιο, με την οποία ελεγχόταν ο βαθμός γνησιότητας του χρυσού ή του αργύρου. Η φράση είναι πολύ παλιά, απαντάται στα αρχαία χρόνια και ως λυδία πέτρη ή Λυδική λίθος, κατά τον Ησύχιο. Ο Βακχυλίδης, από την Ιουλίδα της Κέας, που έζησε μεταξύ των ετών 518 π.Χ. - 452 π.Χ., και άρεσε πολύ ως ανάγνωσμα στον Ιουλιανό τον Αποστάτη, γράφει χαρακτηριστικά: Λυδία γὰρ λίθος πέτρα μανύει (Αποσπ. 14 22), που σημαίνει ότι η λυδική πέτρα καταδεικνύει τον χρυσό.
Εάν συρθεί ένα κομμάτι χρυσού στην επιφάνεια της λυδίας λίθου αφήνει ένα χαρακτηριστικό ίχνος. Όμως εάν συρθεί ένα κομμάτι όχι καθαρού χρυσού αλλά κράματος τότε η απόχρωση του χρώματος του ίχνους που αφήνει πάνω στην επιφάνεια της λυδίας λίθου είναι διαφορετικό. Και ανάλογα με την περιεκτικότητα ενός κράματος σε χρυσό, το ίχνος αυτό έχει διαφορετική απόχρωση. Έτσι η απόχρωση του ίχνους ενός κράματος αν συγκριθεί με τις αποχρώσεις ιχνών κραμάτων με γνωστή περιεκτικότητα, τότε μπορεί να εκτιμηθεί η περιεκτικότητά του σε χρυσό με αρκετά ασφαλή τρόπο.
Αυτή την τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε αρχικά στον ελληνικό χώρο για την εξακρίβωση της γνησιότητας τον χρυσών νομισμάτων αλλά αργότερα επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όπου η διαπίστωση της περιεκτικότητας ενός κράματος σε χρυσό ήταν απαραίτητη. Ακόμα και σήμερα χρυσοχόοι εκτιμούν την περιεκτικότητα χρυσών αντικειμένων σε καράτια με την ίδια μέθοδο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας όμως η λυδία λίθος όλο και συχνότερα απαντάται σε τεχνητή παρά σε φυσική μορφή ή αντικαθίσταται με μεθόδους που δίνουν μετρήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Μεταφορικά η φράση λυδία λίθος λόγω της χρήσης της για πολλούς αιώνες ως εργαλείου εξακρίβωσης της καθαρότητας κραμάτων χρυσού, χρησιμοποιείται για να δηλώσει την έννοια της δοκιμασίας, του τρόπου ελέγχου, της εξακρίβωσης
Λέμε, λοιπόν, ότι η ελευθερία του λόγου είναι η λυδία λίθος της δημοκρατίας, κρίνει πόση δημοκρατία αντέχει μια κοινωνία. Θα λέγαμε, επίσης, ότι ο σεβασμός της άποψης του άλλου είναι η λυδία λίθος της ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών. Αλλά και οι δυσβάσταχτες οικονομικές μας υποχρεώσεις –που προέκυψαν πρόσφατα– αποτελούν τη λυδία λίθο για την κυβέρνηση.
Άλλοι διάσημοι λίθοι της γλώσσας μας, που απαντώνται στον πληθυντικό ή τον ενικό, είναι οι πολύτιμοι λίθοι, οι θεμέλιοι λίθοι, ο ακρογωνιαίος λίθος, η φιλοσοφική λίθος, ο λίθος του αναθέματος, λίθος της κολάσεως, αργός λίθος, κυανούς λίθος κ. ά.
ΠΗΓΕΣ
http://www.liberal.gr
https://el.wikipedia.org
http://mykosmima.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου