Ο πρώην δήμαρχος κ.Πάυλος Μοσχολιός βραβεύει τον κ.Ιωάννη Τσαλάκο μετά την κατασκεύη της πλατείας για την μεγάλη του δωρεά ! |
Ο Αγιοβλασσίτης Ιωάννης Τσαλάκος έδειξε την αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε προβαίνοντας σε πράξεις τόσο εξωραϊσμού όσο και πράξεις αναζωπύρωσης της ιστορικής μνήμης αψηφώντας τα οικονομικά εμπόδια που ειδικά στην κατασκευή της πλατείας του χωριού φάνταζαν ανυπέρβλητα!
Δωρίζοντας ένα μεγάλο ποσό συνέβαλε στην αγορά του οικοπέδου που αργότερα έγινε η πλατεία,και συνείσφερε και στην κατασκευή της! Στην βράβευση του που ακολούθησε μετά τα εγκαίνια της πλατείας του χωριού ο τότε δήμαρχος Παύλος Μοσχολιος ο οποίος αποπεράτωσε το έργο είχε πει:
"Ταυτόχρονα εκπληρώνουμε ως Δήμος Αγρινίου την ηθική υποχρέωση απέναντι στον κ. Ιωάννη Τσαλάκο, σε έναν μεγάλο δωρητή ο οποίος διέθεσε ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να κατασκευαστεί η πλατεία."
Ο μεγάλος δωρητής δεν σταματάει εκεί!
Αναζωπυρώνει την τοπική ιστορική μνήμη θυμίζοντας μας ότι το πρώτο σχολαρχείο στην περιοχή μας ,ιδρύθηκε στον Αγιο Βλάση και ότι πρώτος σχολάρχης ήταν ο επίσης Αγιοβλασίτης Ιωάννης Κούρος!
Αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου με δικά του έξοδα στήνεται η προτομή του σχολάρχη σε κεντρικό σημείο του χωριού!Η προτομή "ξηλώνεται" έπειτα από μηνύσεις για "ακαταλληλότητα του σημείου".Ο Γιάννης Τσαλάκος με δικά του πάλι έξοδα και έπειτα από σύντομη δικαστική διαμάχη , υπερασπίζοντας ο ίδιος των εαυτό του καθώς υπήρξε διακεκριμένος δικηγόρος ,αναγκάζεται να μεταθέσει το άγαλμα του σχολάρχη σε άλλο σημείο.
Ιωάννης Τσαλάκος και ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912)
100 χρόνια μετά
Χρυσούλα Σπυρέλη
Εκδόσεις Πασχέντη, 2012
Απο τον πρόλογο του βιβλίου:
Τελευταία με απασχόλησε έντονα η περίπτωση ενός μοναχικού αφηγητή ο οποίος κοντεύοντας τα εννενήντα του χρόνια, αφού αντεπεξήλθε, ως άλλος Οδυσσέας, τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες του βίου του, επιστρέφει στη γενέτειρα του με πυξίδα τη βιωματική μνήμη της μάνας του και αποθέτει πολύτιμο μνημονικό φορτίο για την ανασυγκρότηση σημαντικού μέρους της τοπικής ιστορικής μνήμης. Ο Γιάννης Τσαλάκος "επαναφέρει ένα λησμονημένο ή παραγκωνισμένο εκπαιδευτικό θέμα που αποτέλεσε γεγονός για τα δεδομένα ενός ορεινού και απομακρυσμένου χωριού του νομού Αιτωλοακαρνανίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται αφενός για την ίδρυση και λειτουργία βραχύβιου Ελληνικού Σχολείου ή Σχολαρχείου (1904-1910) στον Άγιο Βλάσιο της επαρχίας Ευρυτανίας και αφετέρου για την κοινωνική προσφορά του γηγενούς Σχολάρχη Ιωάννη Κούρου κατά την εξαετή υπηρεσία του"
Στη μνήμη του Σχολάρχη (ελληνοδιδασκάλου) Ιωάννη Κούρου (1854-1912), "εξ Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων Ευρυτανίας" - για τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του - διοργανώνεται και πραγματοποιείται, 25 Ιουνίου 2012, επιστημονική ημερίδα στη γενέτειρα του με θέμα: "Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία". Εμπνευστής και Χορηγός της εκδήλωσης και της έκδοσης των Πρακτικών είναι ο εγγονός του Σχολάρχη, δικηγόρος Ιωάννης Τσαλάκος, ο οποίος καταθέτοντας το μνημονικό του φορτίο και στήνοντας την προτομή του Ιωάννη Κούρου, αναζωπυρώνει τη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας αφενός για το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) που λειτούργησε στον ορεινό Άγιο Βλάσιο αρχές 20ου αι. και αφετέρου για την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα του γηγενούς σχολάρχη κατά την εξαετή υπηρεσία του σ' αυτό (1904-1910).
Στα Πρακτικά αναδεικνύονται επάξια τα παραπάνω αλλά παράλληλα προκύπτει και μια γενικότερη εικόνα των ελληνοδιδασκάλων που υπηρέτησαν σ' αυτά, τόσο στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όσο και στην Ευρυτανία (η οποία αποτέλεσε επαρχία του αναφερθέντος νομού μέχρι το 1899, οπότε ιδρύθηκε ο νομός Ευρυτανίας για πρώτη φορά. Το 1909 υποβιβάστηκε σε επαρχία Αιτωλ/νίας και παρέμεινε μέχρι το 1943, οπότε συστήθηκε πάλι ο νομός).
Αξιόλογοι και επώνυμοι ερευνητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών κατέθεσαν με τις ανακοινώσεις τους ή τις παρεμβάσεις τους νέα στοιχεία για την ιστορία της εκπαίδευσης.
Ο ευπατρίδης Ιωάννης Τσαλάκος θα χρηματοδοτήσει και την έκδοση των πρακτικών από το συνέδριο για τα Παρακαμπύλια τον Ιούνιο του 2010
Από τον πρόλογο του Βιβλίου:
Ο μικρός Καποδιστριακός Δήμος Παρακαμπυλίων (1998-2010) με έδρα τον Άγιο Βλάσιο καλύπτει τον ορεινό όγκο του Βορειοανατολικού τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ένα μεγάλο τμήμα είναι παραλίμνιο καθώς τα Βορειοδυτικά σύνορα αποτελούν οι Τεχνητές Λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου. Φημίζεται, για την πυκνή βλάστηση (ελατοδάση στα ορεινά και πευκοδάση στα παραλίμνια) καθώς και για ένα από τα κυριότερα παραθεριστικά κέντρα του 20ου αιώνα [...]
Ο τόμος των Πρακτικών του Συνεδρίου με το πλουσιότατο περιεχόμενο και τις σημαντικές ανακοινώσεις ιστορικού, αρχειακού, διοικητικού, περιβαλλοντικού, αρχαιολογικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του Τόπου, της Παράδοσης και της Προσφοράς της Κοινωνίας.
Επώνυμοι και αξιόλογοι ερευνητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου κατέθεσαν με τις ανακοινώσεις τους, πλούσιες σελίδες της ιστορίας των Παρακαμπυλίων άγνωστες ακόμα και στους ειδικούς.
Η πρότασή μου απευθύνεται προς όλους τους αρμόδιους φορείς:Το όνομα του Ιωάννη Τσαλάκου θα πρέπει να δοθεί στην κεντρική οδική αρτηρία που περνάει μέσα από την κοινότητα του Αγίου Βλασίου και αν αυτό τυπικά δεν είναι δυνατόν σε κεντρικό δρόμο του χωριού! Οι μεγάλοι δωρητές πρέπει να περνούν στην αιωνιότητα πριν πεθάνουν!
Σπυρέλης Πέτρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου