Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥΣ!


Γράφει ο Ευθύμιος Πριόβολος

φιλόλογος
Φωτογραφία του Ευθύμιος Πριόβολος.
Το φεγγάρι και η αυγή
 /  / 1 Αυγούστου 2017
Ήρθε ο νέος μήνας με το πιο φωτεινό, ολόγιομο φεγγάρι και το όνομα «Αύγουστος»! Ας τον υποδεχθούμε με το φως της γνώσης, αφού κι αυτές τις λέξεις «μήνας», «φεγγάρι» και «Αύγουστος», τις γέννησε το φως!
Πρώτα ο λόγος για το λαμπρό φεγγάρι του Αυγούστου! Υπάρχει στην αρχαία ελληνική γλώσσα η λέξη «μην», που βγαίνει απ’ το «μεί - ων», δηλαδή αυτό που μειώνεται. Έτσι ονόμασαν αρχικά οι Έλληνες το μεγαλύτερο και λαμπρότερο αστέρι του ουρανού, επειδή το φως του δεν έμενε σταθερό, αλλά μειωνόταν κι ύστερα πάλι αυξανόταν.Ωστόσο επειδή το αστέρι αυτό είχε πολύ φως, το είπαν «σελήνη», δηλαδή αυτό που φέγγει εκεί ψηλά.Η λέξη προήλθε απ’ τη δωρική λέξη «σαλάνα < σελάσα < σέλας», που σημαίνει φως, λάμψη, και το επίρρημα «άνω». Δηλαδή, σέλας + άνω = σελήνη. Έτσι λοιπόν η σελήνη επειδή φέγγει, ονομάστηκε και φεγγάρι! 


Παλιά όμως, που μετρούσαν το χρόνο με τη σελήνη και τα άλλα αστέρια, παρατήρησαν ότι για να κάνει η σελήνη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη γη, χρειαζόταν κοντά στις 30 μέρες. Γι αυτό το λόγο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, των 30 ημερών, το είπαν «μήνα», απ’ το πρώτο όνομα της σελήνης που, όπως είπαμε παραπάνω, ήταν «μην»! 

Κι ο Αύγουστος; Ο μήνας Αύγουστος πήρε τ’ όνομά του στα ρωμαϊκά χρόνια από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, ο οποίος είχε την επί πλέον ονομασία, το προσωνύμιο, «Αύγουστος», που σημαίνει κατά λέξη «λαμπρός» και κατ΄επέκταση «σεβαστός».

 Η λέξη «Αύγουστος» προέρχεται από τη λέξη «αυγή», το πρώτο φως του ήλιου, οι ακτίνες του, κάθε λαμπρό φως και μεταφορικά κάθε αίγλη και μεγαλοπρέπεια. 

Γι αυτό, με αυτή την τελευταία έννοια, επιλέχθηκαν τα παράγωγα «Αύγουστος» και «Αυγούστα» ως τίτλοι των αυτοκρατόρων της Ρώμης, ύστερα των Βυζαντινών κι αργότερα άλλων.
 Επειδή λοιπόν ο προκάτοχος του Οκταβιανού, ο Ιούλιος Καίσαρας, έδωσε το όνομά του στον προηγούμενο μήνα, που ονομάστηκε «Ιούλιος», έδωσε και ο Οκταβιανός το προσωνύμιό του στον αμέσως επόμενο μήνα και τον είπε «Αύγουστο», μια και ως μήνας είναι πραγματικά ολόλαμπρος. 
Απ’ ό,τι φαίνεται ο Οκταβιανός ζήλευε τη δόξα του Ιουλίου Καίσαρα, γιατί όρισε να έχει και ο δικός του μήνας 31 μέρες, όπως του προκατόχου του! Έτσι έχει και ο Αύγουστος 31 μέρες, όπως ο Ιούλιος!


Καλό μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου