Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΧΤΕΣ 20/5 ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΥΛΠΟ!





Την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου γιόρτασε το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στον Προύλπο της κοινότητας Αγίου Βλασίου.Ο Άγιος Νικόλαος  χτίστηκε το 1870 και εδώ και  τουλάχιστον 30 χρόνια το εκκλησάκι κάθε 20 /5 γιορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου.
Τα τελευταία 8 χρόνια ο εφημέριος της ενορίας Αγίου Βλασίου π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος μεταβαίνει στον ιερό Ναό κάνοντας κάλεσμα στους πιστούς των καταγομένων της περιοχής και τον όμορων κοινοτήτων Αμπελίων και Αγίου Βλασίου,αλλά και πολλών πιστών της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου!
Στον παλιό οικισμό που  προπολεμικά αριθμούσε πάνω από 20 οικογένειες,, υπάρχουν υπολείμματά αρχαίου ακροποτάμιου πύργου ανάλογου με αυτού του Κουλόπυργου στις Αυλακές.
Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΘΈΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΥΛΠΟ..-ΦΩΤΟ ΓΙΩΤΑ ΠΟΛΙΤΗ
 Η παραποτάμια περιοχή του Αχελώου στον Προυλπο και στις γύρω περιοχές είναι  μια εξαιρετικά εύφορη περιοχή.
Αμέτρητα είναι και τα λιοστάσια που υπάρχουν ακόμα ενώ παλιότερα γινόταν καλλιεργιες εσπεριδοειδών και καπνού.
Η λίμνη  δε, έτσι όπως σχηματίστηκε μετά το φράγμα του Καστρακίου υποκρύπτει ένα θαυμάσιο υδροβιότοπο.
Η μετάβαση στον Προύλπο γίνεται δια μέσω των Αμπελίων αλλά και του Αγίου Βλασίου.Ωστόσο ο δρόμος από τον Αγιο Βλάση  χρειάζεται  όμως πολλά ακόμα βελτιωτικά  έργα..
Για να πραγματοποιηθεί η σημερινή λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου έγινε συντήρηση του δρόμου από τον πρόεδρο της κοινότητας Αμπελίων κ.Γερνά Κωστα .

Πολύς ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε φέτος στον Προύλπο και φέτος.
Η θεία λειτουργία τελέστηκε από τον εφημέριο του Αγίου Βλασίου π.Κωνσταντίνου Κοντογώργου και Αμπελίων π.Θωμά Ντούπη.
Στον Θείο λόγο του στο τέλος  της λειτουργίας ο π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος εξήγησε στους ενορίτες τι ακριβώς γιορτάζεται την μέρα αυτή αλλά και θρησκευτικά θέματα που αφορούσαν τον βίο του Αγίου Νικολάου και την αποφασιστική του συμμετοχή κατά του Αρειανισμού στην πρώτη οικουμενική σύνοδο. Υπενθύμισε δε στους εκκλησιαζόμενους ότι η μόνη υποχρέωση των πιστών είναι η προσφορά τους σε ανάμα ,πρόσφορο και Ελαιόλαδο,προσθέτοντας ότι αυτή η παράδοση χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου και δεν μεταλαμπαδεύτηκε στους νεότερους!


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων Προυλπιωτων,κατά την διάρκεια του εμφυλίου.
Η πρωτοβουλία άνηκε στον καταγόμενο από τον Προύλπο, κ. Χαράλαμπο Καρακώστα,και την κατάθεση έκανε ο πρώην Δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ.Δημήτρης Σκιαδάς,έπειτα από κάλεσμα του ενδιαφερόμενου. Αμέσως μετά οι εφημέριοι των ενοριών ,αλλά και οι καταγόμενοι από την παραλίμνια περιοχή,προσκάλεσαν τους πιστούς σε ένα μικρό φαγοπότι στον προαύλιο χώρο του Ναού.


ΦΩΤΟ:ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΣΙΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου