Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΟΡΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ KATELANOS.BLOGSPOT.GR




Τα βλέπουμε τα καμαρώνουμε αλλά οι περισσότεροι από μας δεν τα γνωρίζουμε..Δυο ερασιτέχνες ορειβάτες όμως με καταγωγή από τον Άγιο Βλάση και την Κυπάρισσο Αγρινίου,ο Χρίστος και ο Τίμος Παρθένης ανέλαβαν μέσω του μπλογκ τους,να μας κατατοπίσουν!
Περπατώντας άλλοτε μόνοι τους, και άλλοτε με παρέα,καθε κορφή της οροσειράς του Παναιτωλικού,της οροσειράς δηλαδή που περιβάλλει τα Παρακαμπύλια,οι συντάκτες του katelanos.blog spot.gr μας υποχρέωσαν με τον τρόπο τους να μάθουμε κάθε κορυφή,και να θαυμάσουμε το υπέροχο τοπίο των βουνών μας μέσα από το υπέροχο φωτογραφικό υλικό τους! 
Η δημοσίευση τους για την οροσειρά του Παναιτωλικού είναι εμπεριστατωμένη και η δουλειά τους επαγγελματική!
Παραθέτουμε  απόσπασμα από το δημοσίευμα ενώ για να απολαύσετε όλες της φώτο, όχι μόνο του Παναιτωλικού,αλλά και άλλων εξορμήσεων τους,περιηγηθείτε στην διεύθυνση :https://katelanos.blogspot.gr/2015/06/panaitoliko-oros-o-agnostos-oreinos-ogkos-tis-aitolias.html
Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΓΑΦΗΜΕΝΗ .

Το Παναιτωλικό είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί τμήμα της «ραχοκοκαλιάς» της Ελλάδας, της Πίνδου. Πρόκειται για μια εκτενή οροσειρά (μήκους 35 χλμ. περίπου) και σύνολο πολλών κορυφών που ξεκινούν από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών και καταλήγουν στη λίμνη Τριχωνίδα και την Ευηνολίμνη. Εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και ως εκ τούτου το περισσότερο μέρος του ανήκει και στους δύο νομούς, εκτός από το νοτιοδυτικό συγκρότημα που ανήκει καθαρά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (εκεί βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή, ο Κατελάνος, με υψόμετρο 1.924 μέτρα). Είναι κατάφυτο από απέραντα ελατοδάση που φτάνουν ως τα 1.500-1.600 μέτρα, αφήνοντας από 'κει και πάνω μια στενή ζώνη με θαμνώδη και ποώδη βλάστηση (η λεγόμενη αλπική). Από τις πλαγιές του πηγάζουν άφθονα νερά και δημιουργούνται αρκετά ποτάμια όπως η Ερμίτσα, ο Ζέρβας, το Χουνόρεμα, το Κορικιστιανόρεμα και οι παραπόταμοι του Ευήνου Φιδάκια και Γιδομανδρίτης. Από το Παναιτωλικό επίσης τροφοδοτούνται οι ποταμοί Κρικελλοπόταμος και Τρικεριώτης, οι οποίοι το χωρίζουν από τα ευρυτανικά βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα αντίστοιχα.

ΚΟΥΤΟΥΠΑΣ!

Αν και μέτριου υψομέτρου, οι δεκάδες, αλλεπάλληλες -άλλοτε μυτερές και άλλοτε ομαλές- κορυφές του, είναι που του προσδίδουν μια μοναδική και άγρια ομορφιά. Η θέα που μπορεί κανείς να απολαύσει αν βρεθεί σε κάποια από τις πολλές κορυφές του είναι εκπληκτική αφού υπό κατάλληλες συνθήκες είναι ορατός ακόμα και ο Όλυμπος!
ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ!

ΑΗ ΛΙΑΣ!
Το Παναιτωλικό δεν είναι φημισμένο βουνό και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι το υψόμετρό του είναι κάτω των 2.000 μέτρων. Ειδικά ο ανατολικός κλάδος (Τριανταφυλλιά, Κουκουρέχι, Πλατανάκι, Τσιμπλοβούνι, Άννινος), παρά την εξαιρετικά άγρια ομορφιά του, είναι γνωστός μόνο στους ελάχιστους κατοίκους των γύρω χωριών και σε μειοψηφία ορειβατών που τον επισκέπτονται. Η εντυπωσιακή κορυφή Κουκουρέχι, που με την τραχιά κορυφογραμμή της ενώνεται με το Πλατανάκι, καταλήγει βόρεια στο φαράγγι Πανταβρέχει (το μόνο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής) και νότια στο Τσιμπλοβούνι, το Ορσί και τον Άννινο, μια κορυφή που φαίνεται εξαιρετικά επιβλητική όταν την αντικρίζεις φτάνοντας στην Κόνισκα.
ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΟΥΠΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου