Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Καθιερώνεται ως μεγάλη γιορτή η 8η Σεπτεμβρίου για τον Αη Βλάση!


Άγιος Βλάσιος

Ως μεγάλη γιορτή καθιερώνεται η 8η Σεπτεμβρίου στον Άη Βλάση Αγρινίου.Η γέννηση της Θεοτόκου ήταν μια μεγάλη γιορτή πάντα για όλη την χριστιανό-ορθόδοξη οικουμένη,αλλά έχει και την δική της ιστορική αξία για την περιοχή. Είναι γνωστό ότι η εκκλησία του Αγίου Βλασίου ανοικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του παλαιού Ναού της Παναγίας το 1955 έπειτα  από δωρεά του Βλασίου Σκιαδά.
Το  Γενέσιον της Θεοτόκου εορταζόταν μέχρι το 1944 όπου και η εκκλησία κάηκε από τους Γερμανούς.
Από πέρσι με πρωτοβουλία του εφημέριου πατήρ Κωνσταντίνου Κοντογιώργου η μέρα αυτή πήρε την μεγαλοπρέπεια της προ κατοχικής περιόδου.Στην προχτεσινή λειτουργία βρέθηκε πλήθος πιστών,κι αυτό από μόνο του λέγει πολλά!Υπολογίζεται ότι παρακολουθήσαν την θεία λειτουργία ,πάνω από 150 άτομα στην οποία πέραν του εφημέριου συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π .Τσιρώνης Συμεών ο αρχιερατικός επίτροπος Αγίου Βλασίου π. Σαβελώνας Παναγιώτης  και  άλλοι ιερείς της περιοχής.
Η  εικόνα της Παναγίας δέσποζε στο μέσον της εκκλησίας,ενώ στο Θείο κήρυγμα ο αρχιμανδρίτης π.Συμεών Τσιρώνης ανέφερε ότι πρώτα τιμούμε την Παναγιά την Υπέρμαχο Στρατηγό, έχουμε σε ξεχωριστή Θέση πρώτα τον Άγιο Βλάσιο,και μετά όλους τους Αγίους.
Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν έξω από τον Ναό από τους πιστούς μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας,πολλοί ήταν αυτοί που έθεσαν,άτυπα βεβαίως να πάρει η εκκλησία το κανονικό της όνομα,αυτό που είχε  πριν τον πόλεμο και ήταν η Γέννηση της Θεοτόκου.
Ο χρόνος θα δείξει.Η συμμετοχή πάντως έδειξε ότι οι πιστοί ψάχνουν την επανασύνδεση τους  με την ιστορία του Ναού.
Η εικόνα κατέβηκε με κάθε τιμή από το παραδοσιακό σοκάκι της εκκλησίας στην πλατεία του Χωριού όπου ακολούθησε αρτοκλασία!

Στην μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστανοσύνης και του Αγίου Βλασίου παραβρέθηκαν,ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ.Γρίβας Ευθύμιος,ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Βλασίου Πολυχρόνης Παναγιώτης και εκπρόσωποι του συλλόγου Αγιοβλασιτών Αγρινίου.Αμέσως μετά ο π.Κωνσταντίνος Κοντογιώργος παρέθεσε  "Τράπεζα' προς όλους τους πιστούς,προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου ,αλλά και εις την μνήμη του αγαπημένου του πατέρα Σπυρίδωνα Κοντογιώργου ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 14/9/2014.
Στο τραπέζι προσφέρθηκαν διάφορα χειροποίητα εδέσματα από τις γυναίκες του συλλόγου Αγιοβλασιτών,Ψητό και υπέροχο κρασί από το καλύτερο βαρέλι του π. Κωνσταντίνου. 
Φαίνεται ότι η 8η Σεπτεμβρίου θεμελιώνεται ως μεγάλη γιορτή για την ενορία του χωριού,ισότιμη και ίσως  μεγαλύτερη από αυτή του πολιούχου της η Αγίου Βλασίου,κυρίως λόγω της ιστορικής μνήμης.
ίσως να ωριμάζει ο καιρός για μεγάλες αποφάσεις!Κι όπως προείπαμε ο χρόνος θα δείξει!
Φωτο:Στέλλα Πρωτογέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου