Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

''ΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΗΛΙΘΙΟΙ''


...Ανθρώπινες φιγούρες με γρήγορο ή αργό βάδην, τζόκινγκ, ποδηλάτες, μεσήλικες, έφηβοι, γυναίκες, παιδιά, υγεία, ζωντάνια, άσκηση, γυμναστική, χαμόγελα...

Επιτέλους καταλάβαμε οτι η άσκηση λειτουργεί υπέρ της υγείας. Μια μερίδα ανθρώπων ''απαρνήθηκε'' τον καναπέ το βρώμικο φαγητό, την καθιστική ζωή, την ΤV, το internet και οτι μας πλασάρει απλόχερα ο εμπορευματοποιημένος τρόπος ζωής!

Και τότε χαμηλώνεις το βλέμμα και βλέπεις αυτό που πραγματικά ειμαστε. Σωρηδόν ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, είμαστε τελικά ακριβώς αυτό που παράγουμε! Το περπάτημα φαίνεται να συνδυάζεται υπέροχα με ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερό και διάφορα σνακ, τα οποία, αφού δεν σκόνταψες στον τεράστιο κάδο που



βρίσκεται μπροστά σου , θεώρησες σωστό να τα πετάξεις δίπλα στο δρόμο, γιατί μάλλον είναι αραιοκατοικημένη και δεν σε νοιάζει και ίσως γιατί νομίζεις ότι ένα σκουπίδι δεν φτάνει να μολύνει το περιβάλλον. Αλλά δεν είσαι ένας ο απερίσκεπτος...είμαστε πολλοί τελικά! Είναι σίγουρο ότι τα πεταμένα σκουπίδια στις άκρες των δρόμων είναι θέμα συνείδησης του καθενός αλλά και πολιτισμού αφού δείχνουν το πολιτιστικό επίπεδο της κάθε περιοχής την στιγμή που ο πλανήτης νοσεί ολοκληρωτικά από την καταστροφική ανθρώπινη παρέμβαση.

Πάμε απ την αρχή...

Συνείδηση: η νοητική δυνατότητα ενός οργανισμού η οποία του επιτρέπει, σε προέκταση των αισθήσεών του, να γνωρίζει και να κατανοεί τον εαυτό του, το περιβάλλον του, τα συμβαίνοντα γύρω του και μέσα του και να έχει το δυνατόν την αίσθηση της «θέσης» και της σημασίας του στον κόσμο καθώς και του αντίκτυπου των πράξεών του.(Βικιπαίδεια)
Ας δουμε και τον ορισμό του ηλίθιου
«Ηλίθιο άτομο είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημιά σε ένα άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζει κάποιο πλεονέκτημα για το ίδιο, πολλές φορές, μάλιστα, το ίδιο υφίσταται μιαν απώλεια».
(CARLO M. CIPOLLA .Δοκίμιο περί ανθρώπινης βλακείας)


Άρα , προφανώς δεν ξέρουμε τι πράττουμε ή η κοινωνία, το σχολείο, η οικογένεια δεν στάθηκαν ικανά να μας κάνουν να τα αφομοιώσουμε. Άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ρίψη σκουπιδιών, είναι η καταναλωτική μανία η οποία μας διακατέχει τα τελευταία ''βιομηχανικά'' χρόνια, η πολλαπλή χρήση πλαστικών ειδών, η ρύπανση από την χρήση των αυτοκινήτων, η αλόγιστη χρήση επίσης των ηλεκτρικών συσκευών.... πράγματα που μπορούμε και πρέπει να μειώσουμε ΜΟΝΟΙ μας και να δημιουργήσουμε μια υγιή νοοτροπία που θα την περάσουμε και στα παιδιά μας , στα εγγόνια μας κλπ...



Πέρα όμως από την ατομική ευθύνη υπάρχει σίγουρα και η κοινωνική η οποία κοινωνία έχει αρχίσει επιτέλους να ενεργοποιείται. Για την αποτροπή αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης , η μεγάλη πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε την πλήρη απαγόρευση των από την αγορά της Ε.Ε. των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα, οι μπατονέτες, τα καλαμάκια και οι πλαστικές λαβές των μπαλονιών με μια έκθεση η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου (22-25/10) στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με αυτή:

"η κατανάλωση άλλων προϊόντων, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θα πρέπει να μειωθεί από τα κράτη-μέλη με «φιλόδοξο και βιώσιμο τρόπο» έως το 2025. Αυτά περιλαμβάνουν τις συσκευασίες σάντουιτς και μπέργκερ μιας χρήσης ή τα δοχεία για φρούτα, γλυκά και παγωτά. Τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Άλλα πλαστικά, όπως τα μπουκάλια, θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται με ρυθμό 90% μέχρι το 2025.''


Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι τα μέτρα μείωσης πλαστικών θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως τα φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό. Αυτά θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% έως το 2025 και κατά 80% έως το 2030. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει από 500 έως και 1.000 λίτρα νερού και εάν ριχτεί στο οδόστρωμα η αποσύνθεσή του μπορεί να διαρκέσει έως και δώδεκα χρόνια. Είναι το δεύτερο πιο ρυπαντικό πλαστικό υλικό μιας χρήσης.

https://m.lifo.gr/now/perivallon/210843/to-telos-dekadon-plastikon-proionton-psifise-i-epitropi-perivallontos-kai-dimosias-ygeias-toy-eyropaikoy-koinovoylioy



Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Διορία ως το 2030 για να ανακοπεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή θα καταστεί σοβαρή απειλή για τον πλανήτη ως το 2040, προειδοποιούν με δραματικούς τόνους οι επιστήμονες, καθώς εκτιμούν ότι όχι μόνο βρισκόμαστε ήδη σχεδόν εκτός στόχου για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προ βιομηχανικά επίπεδα, αλλά βαδίζουμε ολοταχώς σε μια αύξηση της τάξης των 2 ακόμη και των τριών βαθμών.

Το φράγμα του 1,5 βαθμού μπορεί να ξεπερασθεί κάπου το 2030 και μόλις ξεπεραστεί αυτό το όριο, ακόμη και μισός βαθμός Κελσίου επιπλέον θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κινδύνων για ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες και φτώχεια για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, τονίζουν σε έκθεσή τους οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Η τελευταία ελπίδα να «πιαστεί» ο ολοένα πιο δύσκολος στόχος για άνοδο έως ενάμιση βαθμό, είναι, σύμφωνα με την έκθεση, «να γίνουν γρήγορες, ευρείες και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά η ανθρωπότητα βρίσκεται κοντά σε αυτό, αν δεν δράσει αποφασιστικά σε τέσσερις τομείς: ενέργεια, χρήση γης, πόλεις και βιομηχανία.




Η έκθεση, που παρουσιάσθηκε σε διεθνή συνάντηση στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το BBC και τη Guardian, επισημαίνει ότι «ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στον ενάμιση βαθμό έχει πολλά οφέλη σε σύγκριση με τη συγκράτηση της ανόδου στους δύο βαθμούς, καθώς θα περιορίσει πραγματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με πολύ σημαντικούς τρόπους».

«Οι επιστήμονες θα ήθελαν να γράψουν με κεφαλαία γράμματα «ΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΗΛΙΘΙΟΙ», αλλά πρέπει να το πουν με γεγονότα και αριθμούς - και το έκαναν» δήλωσε η εκπρόσωπος της Greenpeace Κάιζα Κοζόνεν. «Ήδη, με μια αύξηση ενός βαθμού, βρισκόμαστε στην επικίνδυνη ζώνη».





Η έκθεση εκτιμά ότι θα χρειασθούν κάθε χρόνο από τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες μαζικές επενδύσεις της τάξης του 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ (γύρω στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, προκειμένου ο πλανήτης να μείνει κάτω από το «κατώφλι» του ενάμιση βαθμού.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να παρέχουν το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως έως το 2050 και η χρήση άνθρακα πρέπει σχεδόν να μηδενισθεί.

Έως επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης -μια έκταση σχεδόν όσο η Αυστραλία- θα χρειασθούν για ενεργειακές καλλιέργειες (βιοκαύσιμα), ενώ οι παγκόσμιες καθαρές εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» πρέπει να μηδενισθούν έως το 2050.

Μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς, μεταξύ άλλων, θα εξαφανίσει τους πολύτιμους κοραλλιογενείς υφάλους, θα επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων, η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά περίπου δέκα εκατοστά περισσότερα, ενώ θα επηρεασθεί αρνητικά η αποδοτικότητα σημαντικών γεωργικών καλλιεργειών (ρυζιού, σταριού κ.α.).







ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/149847/o-planitis-ekpempei-sos-dioria-os-to-2030-gia-na-anakopei-i-katastrofiki-klimatiki-allagi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου