Σε δυο κορυφαίες εκθέσεις συμμετάσχει η σπουδαία και διακεκριμένη εικαστικός Σπυριδούλα Πολίτη!
Η πρώτη έκθεση «Ατελιέ στον χρόνο» γίνεται στο μουσείο Φρυσίρα και έχει ξεκινήσει ήδη από τον Γενάρη.
Η δευτερη έκθεση"De Differentia" πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 03 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου και την οποία εγκαινίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, η συμπατριώτισσά μας συμμετάσχει με το έργο "Ταυτότητα" όπου αναφέρονται στοιχεία από την γενέτειρά της την Χούνη Αγρινίου!
Πιο αναλυτικά
Το Μουσείο Φρυσίρα, με την έκθεση «Ατελιέ στον χρόνο», παρουσιάζει δέκα διακεκριμένες γυναίκες εικαστικούς, των οποίων το έργο αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Το Μουσείο Φρυσίρα, με την έκθεση «Ατελιέ στον χρόνο», παρουσιάζει δέκα διακεκριμένες γυναίκες εικαστικούς, των οποίων το έργο αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Η έκθεση διαρκεί από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο. Οι συμμετέχουσες δεν επιλέχθηκαν επειδή είναι γυναίκες, αλλά επειδή το καλλιτεχνικό τους έργο στο σύνολό του έχει μια συνέχεια και μια συνέπεια στον χρόνο και συμπυκνώνει σύγχρονες αναζητήσεις, μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα, στυλ και υλικά.
Τα έργα των δέκα καλλιτεχνών συνομιλούν δημιουργικά σε διάφορα επίπεδα, συνθέτοντας ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αντανάκλαση της σχέσης τους με την τέχνη ως εργαλείο προσωπικής έκφρασης, αλλά και της μακροχρόνιας παράλληλης πορείας τους.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες:
Αντιγόνη Καββαθά, Μαριγώ Κάσση, Πελαγία Κυριαζή, Αφροδίτη Λίτη, Εύα Μελά, Ελένη Μωραΐτη, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη, Δέσποινα Τσάκνη, Μαίρη Χρηστέα.
Οι δέκα συμμετέχουσες έχουν διακριθεί για τη δουλειά τους και κατέχουν σημαντικές θέσεις σε φορείς και και ακαδημίες. Η εικαστική τους παραγωγή αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ανεξαρτήτως του εάν έχει στοιχεία του φύλου τους ή όχι. Εδώ δεν επιλέχθηκαν επειδή είναι γυναίκες, αλλά επειδή το καλλιτεχνικό τους έργο στο σύνολο του έχει μιά συνέχεια και συνέπεια στο χρόνο».
Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3, Πλάκα, Αθήνα
Διάρκεια: Ιανουάριος – Απρίλιος 2019
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή:11.00 -18.00 Σάββατο, Κυριακή:11.00-17.00 Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά Πληροφορίες: Τηλ: 0030 210 3316027-8, Fax: 0030 210 3234678 info@frissirasmuseum.comwww.frissirasmuseum.com
"De Differentia"
Η έννοια της διαφορετικότητας ως αξίας στηρίζεται στην αναγνώριση, στην αποδοχή και στο σεβασμό. Προϋποθέτει την κατανόηση πως κάθε άτομο είναι μοναδικό και αναγνωρίζει τις ατομικές μας διαφορές χωρίς διακρίσεις. Αυτές μπορεί να αναπτύσσονται γύρω από διαφορετικές διαστάσεις της προσωπικότητας που αφορούν στη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, την ηλικία, τις φυσικές και σωματικές ικανότητες, τη γλώσσα, τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις ή άλλες ιδεολογίες.
Όμως, πολλές κοινωνίες αποστρέφονται το διαφορετικό. Το μίσος για τη διαφορετικότητα φαίνεται να βρίσκεται στην καρδιά όλων των σημερινών ολοκληρωτικών τάσεων που απειλούν τα επιτεύγματα του Διαφωτισμού (τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα, την ελευθερία έκφρασης κ.ο.κ.)
"Η ταυτότητα".. |
Η έκθεση πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 03 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου.
Δέκα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διευθυντές εργαστηρίων των δύο Σχολών ΚαλώνΤεχνών της Ελλάδας και από τους πλέον διακεκριμένους δημιουργούς της γενιάς του ΄80 τέσσερις σημαντικές σύγχρονες γυναίκες δημιουργοί και δύο ακόμα καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τον χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο οπτικοποιούν την απορριπτική αντιμετώπιση της διαφοράς.
Άγγελος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Ζουρούδης, Γιώργος Λάππας, Αφροδίτη Λίτη, Μιχάλης Μανουσάκης, Κυριάκος Μορταράκος, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Σκυλογιάννης, Γιάννης Φωκάς, Γιώργος Χαρβαλιάς
Οι Γρηγορία Βρυττιά, Όλγα Ζιρώ, Βίκυ Μπέτσου, Σπυριδούλα Πολίτη και οι Τάκης Ζερδεβάς, Μάκης Φάρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινίασε την έκθεση «De Differentia» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θέτοντάς την υπό την αιγίδα του, και επισημαίνοντας ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας κάθε ανθρώπου είναι ένα κορυφαίο πρόταγμα ανθρωπισμού που φθάνει στον πυρήνα της δημοκρατίας μας και του πολιτισμού μας
Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος «στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας του ανθρώπου είναι θεμελιώδης θεσμικός κανόνας, που απορρέει από την, σύμφυτη με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αρχή της ισότητας και, κατά συνέπεια, την γενική ρήτρα της δικαιοσύνης»
www.snfcc.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου