Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

''Θοδώρα-Η μάνα του γενίτσαρου''. Δύο παραστάσεις στα Παρακαμπύλια.


‘’Η Θοδώρα φτάνει στον τόπο της…’’, αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια ανάρτηση  της, η ηθοποιός Αναστασία Γεωργιάδου,  που αφηγείται την συγκλονιστική ιστορία της. Στο Πυργί (Βελάουστα), που διαδραματίστηκαν αυτά τα φοβερά γεγονότα του παιδομαζώματος την εποχή της τουρκοκρατίας, όπως και σε πολλά χωριά στη γύρω περιοχή  ,  ο Αγρινιώτης συγγραφέας  Σταύρος Σταυρίδης, εμπνεύστηκε το ιστορικό διήγημα του με τίτλο ‘’Πέτρινο Προσωπείο’’.



Η ιστορία λοιπόν της  τραγικής χήρας από το Πυργί, που της άρπαξαν τον μοναχογιό της και τον έδωσαν στους τούρκους στρατολόγους, περίπου τέσσερις αιώνες πριν , σκηνοθετείται  υπό τη μορφή θεατρικού μονολόγου από την Βάγια Σπυρέλη και με την ερμηνεία, όπως προαναφέραμε της Αναστασίας Γεργιάδου.

‘’Μη λησμονήσεις την κηδεία σου , παιδί μου. 
Από δω και πέρα, να θυμάσαι πάντα είσαι νεκρός.
Αρκετά δυστύχησες σαν ζωντανός. Από δω και πέρα είσαι νεκρός. 
Ούτε ονάς , ούτε λυπάσαι…Από δω είσαι νεκρός, ούτε πονάς , ούτε λυπάσαι…’’ 

Θα πραγματοποιηθούν δυο παραστάσεις στα Παρακαμπύλια:


10/8   στην Κυπάρισσο, προαύλιο χώρος Αγ. Παρασκευής, 8:30μ.μ. από τον Πολιτιστικό-εξωραϊστικό . Σύλλογο Κυπαρίσσου.

14/8 στον Αγ. Βλάση, προαύλιο χώρος Ι.Ν. Αγ. Βλασίου (άνω) στα πλαίσια των εκδηλώσεων ‘’ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2019’’ από τον σύλλογο φίλων της ιστ. μνήμης της μάχης της Κορομηλιάς και του θεάτρου. Καλούνται οι θεατές να προσέλθουν στον χώρο του Ναού του Αγ. Βλασίου χωρίς τα αυτοκινητά τους γιατί θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για την παράσταση.

Σκηνοθεσία: Βάγια Σπυρέλη
Ερμηνεία: Αναστασία Γεωργιάδου
Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Φούκας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου