Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Θρύλος που συγκίνησε Άγιο Βλάση και Κυπάρισσο το Καλοκαίρι!(Φωτο-video)



"Θοδώρα-Η Μάνα του Γενίτσαρου" ο θεατρικός μονόλογος από το διήγημα "Πέτρινο Προσωπείο"  του Σταύρου Σταυρίδη είναι μια ιστορία, που η προφορική παράδοση την διασώζει ως τις μέρες μας. 

Αυτή την ιστορία,ενσάρκωσαν στις 14/10/2019 μέσα από έναν μοναδικό θεατρικό μονόλογο,η Νάστα Γεωργιάδου με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Βάγιας Σπυρέλη.
Μπροστά στην επιβλητική θέα του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου και δίπλα στα παλιά πέτρινα σπίτια της  πάλαι ποτέ κεντρικής πλατείας του χωριού,στήθηκε ένα απλό σκηνικό,που κουβαλούσε όμως την δόνηση εκείνης της εποχής.
Η εκπληκτική ερμηνεία της Νάστας Γεωργιάδου ,δοσμένη μέσα από μουσικά μέρη και ήχους συνεπήραν και συγκίνησαν το κοινό που παρέμενε ασάλευτο καθόλη την διάρκεια της παράστασης και εκφράστηκε στο τέλος με δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Τα 90 καθίσματα της εκκλησίας στάθηκαν λίγα να φιλοξενήσουν τους θεατές γι αυτό πολλοί πήραν τα δικά τους από τα σπίτια τους ,ενώ οι νεαρότεροι αρκέστηκαν να καθίσουν στα πεζούλια της εκκλησίας ή κατάχαμα.
Στην παράσταση παραβρέθηκε και ο συγγραφέας του έργου Σταύρος Σταυρίδης,ο οποίος έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές και μίλησε για το πως ένας θρύλος στο Πυργί έγινε συγγραφικό έργο! 
Η Παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Καραισκάκεια 2019 από τον σύλλογο φίλων της ιστορικής μνήμης της μάχης της Κορομηλιάς και του Θεάτρου, 
ο οποίος ευχαριστεί θερμά τόσο τους συντελεστές της,όσο και τον εφημέριο  π.Κωνσταντίνο Κοντογιώργο για την βοήθεια του!
Το έργο παρουσιάστηκε στις 10/8/2019 με επιτυχία και στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Κυπαρίσσου,ενταγμένο στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου του χωριού, καθηλώνοντας το κοινό!

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ -Ο ΘΡΥΛΟΣ ΠΟΥ ΣΙΓΚΙΝΗΣΕ


Η ιστορία είναι από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και την  διηγούνται ακόμη οι κάτοικοι στο Πυργί, στην Αρβανίτσα, και στον Κοκκινόλογγο, με δάκρυα συγκίνησης για τη χήρα Θοδώρα,αλλά και οργή για τους κοτσαμπάσηδες της Βελάουστας (Πυργί), που με δόλο της στέρησαν τον μοναχογιό της στέλνοντάς τον στην Γενιτσαριά προκειμένου να σώσουν τα δικά τους παιδιά. 
Χρόνια αργότερα ο Γενίτσαρος θα επιστρέψει στο χωριό και θα σκοτώσει όλους εκείνους που τον πρόδωσαν, θα αφανίσει όλες τις οικογένειες των προκρίτων, θα κάψει και θα ρημάξει τα σπιτικά τους. 
Κι ύστερα θα γκρεμίσει σώματα ανθρώπων "σαν να ήταν σκουπίδια" σ' έναν τόπο που όλοι γνωρίζουν ως το "στεφάνι του Ντούλα" (Αρβανίτσα)Η μυθοπλασία του αφορά στη Μάνα που βιώνει το άδικο, ζει καταδιωκόμενη, βουτηγμένη στον πόνο και την απόγνωση Της στερούν τον μοναχογιό της, κι όταν εκείνος εκδικείται το άδικο , του αφαιρεί τη ζωή όχι για να τον τιμωρήσει αλλά για να τον λυτρώσει . 
Με το ίδιο μαχαίρι αυτοκτονεί κι εκείνη, δηλώνοντας ωστόσο ¨Να δίνεις ζωή! Αυτό είναι δύναμη, όχι να παίρνεις" Διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα σε όλο το κείμενο του συγγραφέα. (Ϊσως οι μνήμες και οι διηγήσεις των δικών του προγόνων (Μικρά Ασία) να τον οδήγησαν σε μια κορυφαία στιγμή της συγγραφικής του πορείας. 

Άλλωστε ο τόπος μας,η ιστορία μας είναι γεμάτος με τέτοιες μνήμες από εγκλήματα κατά των αδυνάτων, από προδοσίες και μπαμπεσιές)
Ο πολυγραφότατος και καταξιωμένος συγγραφές Σταύρος Σταυρίδης παίρνοντας την προφορική ιστορία ως αφορμή και συγκινημένος από το δράμα της χήρας Θοδώρας οδηγήθηκε στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, θεατρικού έργου και του συγκλονιστικού μονολόγου της Μάνας.

Η μυθοπλασία του αφορά στη Μάνα που βιώνει το άδικο, ζει καταδιωκόμενη, βουτηγμένη στον πόνο και την απόγνωση Της στερούν τον μοναχογυιό της, κι όταν εκείνος εκδικείται το άδικο , του αφαιρεί τη ζωή όχι για να τον τιμωρήσει αλλά για να τον λυτρώσει . Με το ίδιο μαχαίρι αυτοκτονεί κι εκείνη, δηλώνοντας ωστόσο ¨Να δίνεις ζωή! Αυτό είναι δύναμη, όχι να παίρνεις" Διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα σε όλο το κείμενο του συγγραφέα. (Ίσως οι μνήμες και οι διηγήσεις των δικών του προγόνων (Μικρά Ασία) να τον οδήγησαν σε μια κορυφαία στιγμή της συγγραφικής του πορείας. Άλλωστε ο τόπος μας,η ιστορία μας είναι γεμάτος με τέτοιες μνήμες από εγκλήματα κατά των αδυνάτων, από προδοσίες και μπαμπεσιές)






Ο συγγραφέας του έργου Σταύρος Σταυρίδης μαζί με την πρωταγωνιστρια Νάστα Γεωργιάδου και την σκηνοθέτιδα  Βάγια Σπυρέλη












Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ.


"Θοδώρα- η μάνα του γενίτσαρου"

Θεατρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κυπάρισσο στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Κυπάρισσος 2019"

Εκπληκτικος ο θεατρικός μονόλογος της "χήρας Θόδωρας" που ερμήνευσε η Τασούλα Γεωργιαδου σε σκηνοθεσία της Βάγιας Σπυρέλη από το μυθιστόρημα του Σταυρού Σταυρίδη "Πέτρινο προσωπείο".


Συγκλονισμένοι ,όσοι παρευρέθηκαν, ήρθαν αντιμέτωποι με το μαύρο παρελθόν της υπόδουλης πατρίδας , με τον Τούρκο κατακτητή, με την γενιτσαριά, με τον θάνατο, με τον πόνο.. Λίγοι όμως ήταν οι μεγάλοι που παρευρέθηκαν και πολλά τα παιδιά.. Ίσως η φύση της παιδικής ηλικίας είναι πιο κοντά στη θεατρικότητα , στην αναπαράσταση... Και ίσως οι μεγάλοι σκόπιμα νιώθουν ότι τίποτα δεν υπάρχει να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους... Ίσως όμως μια τέτοια παράσταση να σε κάνει να αναθεωρήσεις για πολλά πράγματα και ίσως να αναθεωρήσεις για ολόκληρο το νόημα της ζωής... Το θετικό παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ότι το" νέο αίμα" που είναι τα παιδιά μας, γίνεται "κοινωνός" αυτής της εμπειρίας με την ευχή να το προάγει την θεατρική παιδεία....

Μαζί μας παραβρέθηκαν και μίλησαν στην εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο καθηγητής κ.Κωνσταντίνος Ξευγένης ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία της περιοχής που δεν έχουμε αναδείξει όπως η ιστορική μάχη του καπετάν Λιβίνη και ο κ. Φίλιππος Φαρμάκης, πρώην πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ ο οποίος τόνισε της σημαντικότητα της διενέργειας τετοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων ,ώστε να μας φέρνουν σε επαφή με την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό μας. Απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε Κελάκια, Πεντάκορφο και Κυπάρισσο, ώστε να αναδειχθούν αυτά τα στοιχεία υπό τη μορφή συνεδρίου.. Μαζί μας ήταν επίσης και ο καθηγητής Θεολόγος κ. Φώτης Μάλαινος.

Οφείλω να συγχαρώ τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Κυπαρίσσου που κατάφεραν την τελευταία στιγμή να στήσουν σκηνικό και φως για να πλαισιώσουν το θεατρικό και να το αναδείξουν ως ξεχωριστή εμπειρία ανάμεσα στις δράσεις του συλλόγου !!!!



(Από την ανάρτηση στο f/b της προέδρου του τοπικού συλλόγου Χριστίνας Σωτηροπούλου)

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα στέκονται
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου