Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Γλυκό κυδώνι:Μια συνταγή της Λένας Παπαζαχαρία!



Η γνωστή "Γλυκατζού"της Χούνης Αγρινίου -Είναι γνωστή για τα υπέροχα γλυκά που φτιάχνει-μας δίνει την δική της συνταγή για το γνωστό γλυκό του κουταλιού,Κυδώνι!

Το κυδώνι.
 
Το κυδώνι είναι ο καρπός του είδους Κυδωνέα η προμήκης (Cydonia oblonga) (το μοναδικό είδος του γένους κυδωνιά) και κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει τα 8 μέτρα σε ύψος, και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. 0 καρπός του έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού. 
Το εξωκάρπιο είναι αρχικά χνουδωτό και έπειτα λείο και γυαλιστερό. Το μήκος του κυμαίνεται από 7 ως 12 εκατοστά και το πλάτος του από 6 ως 9 εκατοστά. Η σάρκα του είναι λευκοκίτρινη.
Τα κυδώνια είναι πράσινα όταν είναι άγουρα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει.


Το φρούτο περιέχει επίσης πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες. Μάλιστα, ο όρος "μαρμελάδα" σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».

Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.



Συνταγή για γλυκό του κουταλιού κυδώνι.
Υλικά: 
500γρ. κυδώνια (καθαρισμένα) 1 ποτήρι νερό 500γρ. ζάχαρη Καρύδι Αρμπαρόριζα χυμός από 1/2 λεμόνι 
Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε τα κυδώνια αφαιρώντας την καρδιά κ τα κουκούτσια κ τα κόβουμε μικρά κομματάκια σαν ρόμβος ή βάζουμε τα κυδώνια με τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα κ το βράζουμε για δέκα λεπτά.
Την επόμενη μέρα το σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει, τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού,το καρύδι κ την αρμπαρόριζα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου