Η γνωστή "Γλυκατζού"της Χούνης Αγρινίου -Είναι γνωστή για τα υπέροχα γλυκά που φτιάχνει-μας δίνει την δική της συνταγή για το γνωστό γλυκό του κουταλιού,Κυδώνι!
Το κυδώνι.
Το κυδώνι είναι ο καρπός του είδους Κυδωνέα η προμήκης (Cydonia oblonga) (το μοναδικό είδος του γένους κυδωνιά) και κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει τα 8 μέτρα σε ύψος, και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. 0 καρπός του έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού.
Το εξωκάρπιο είναι αρχικά χνουδωτό και έπειτα λείο και γυαλιστερό. Το μήκος του κυμαίνεται από 7 ως 12 εκατοστά και το πλάτος του από 6 ως 9 εκατοστά. Η σάρκα του είναι λευκοκίτρινη.
Τα κυδώνια είναι πράσινα όταν είναι άγουρα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει.
Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει.
Το φρούτο περιέχει επίσης
πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια
χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική.
Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται
γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα
και μαρμελάδες. Μάλιστα, ο όρος "μαρμελάδα"
σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια
και προήλθε από την πορτογαλική λέξη
marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».
Συνταγή για γλυκό του κουταλιού κυδώνι.
Υλικά:
500γρ. κυδώνια (καθαρισμένα) 1 ποτήρι νερό 500γρ. ζάχαρη Καρύδι Αρμπαρόριζα χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κυδώνια αφαιρώντας την καρδιά κ τα κουκούτσια κ τα κόβουμε μικρά κομματάκια σαν ρόμβος ή βάζουμε τα κυδώνια με τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα κ το βράζουμε για δέκα λεπτά.
Την επόμενη μέρα το σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει, τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού,το καρύδι κ την αρμπαρόριζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου