Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Έκκληση προς τους πιστούς από τον π. Κωνσταντίνο Κοντογιώργο για να σωθεί το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Προύλπο!!

Ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στην περιοχή «Προύλπο», που βρίσκεται δίπλα στην τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε ανάμεσα από το φράγματα των Κρεμαστών του Καστρακίου διακόπτοντας τον φυσικό ρου του Αχελώου, ανήκει στην κοινότητα Αγίου Βλασίου.Έχει κτιστεί περί τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, όταν η περιοχή έσφυζε από ζωή, με πολλούς μόνιμους κατοίκους που ασχολούνταν δυναμικά με την εύφορη και γόνιμη γη των προγόνων τους, με κύρια παραγωγή την καλλιέργεια της ελιάς και την συγκομιδή της, τα έσοδα από την πώληση της οποίας ενίσχυαν κατά το πλείστον τον οικογενειακό κορβανά σε δεκάδες οικογένειες.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν ο μοναδικός τόπος εκκλησιασμού και προσευχής. Μετά τον πόλεμο του 40 η εκκλησία ανακαινίστηκε και έγινε αλλαγή της σκεπής με δωρεές και προσωπική εργασία των κατοίκων. Με το πέρασμα των χρόνων, οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στον Άνω και Κάτω Άγιο Βλάση καθώς και στα γύρω χωριά.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα λιγοστά σπίτια άναβαν τις καμινάδες τους μόνο κατά την περίοδο της ελαιοκομιδής, ενώ τα τελευταία χρόνια πλέον δεν κατοικούνται.
Το 2011 ο π. Κωνσταντίνος Κοντογιωργος ,σε έναν ιστορικό τόπο, ο οποίος κατοικούνταν από τον 4ο αιώνα π.χ σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής,-όπως ο Πύργος Ακροποτάμου,- συνέχισε την τέλεση Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στις 20 Μαΐου, μια κίνηση που την στήριξε ο κόσμος με αποτέλεσμα την ημέρα αυτή να προσέρχονται στο ιστορικό αυτό ξωκλήσι δεκάδες πιστοί για να εκκλησιαστούν και στην συνέχεια να μετέχουν στο παραδοσιακό πανηγύρι, που γίνεται στον προαύλιο χώρο του Ναού.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο εν λόγω Ναός, αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα τα οποία με την άοκνη φροντίδα του εφημερίου, επιδιορθώθηκαν. Με την στήριξη των ενοριτών και προσκυνητών επισκευάστηκε απ΄ αρχής η στέγη του Ναού με κεραμίδια και υλικά μεγάλης αντοχής, ενώ έχουν δρομολογηθεί και άλλες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του Ναού, που θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό ο π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, ένας δυναμικός κληρικός που πρωτοστατεί, πέραν του πλούσιου πνευματικού του έργου και σε τέτοιες πρωτοβουλίες, μετά τις συντηρήσεις που έγιναν στην Αγία Παρασκευή Αγίου Βλασίου, Άγιο Σπυρίδωνα κ Αγιο Παντελεήμονα Καραμανείκων Άγιος Γεώργιος κάμπου και στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Βλασίου, που αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα κυρίως στην στέγη του, τώρα καλεί όσους μπορούν και δύνανται, να ενισχύσουν οικονομικά αυτή τη νέα του προσπάθεια και για τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο «Προύλπο», για να παραμείνει όρθια μια ακόμη ιστορική εκκλησιά στον τόπο μας και να συνεχίζει να αποτελεί τόπο προσκυνήματος για όλους μας.
 Φώτο από το τον εγκαταλειμμένο από κατοίκους Προύλπο. Οι κάτοχοι τους και οι απόγονοι αυτών,έρχονται μαζεύουν την σοδειά τους και φεύγουν,αφού ο δρόμος είναι εύκολα προσβάσιμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες  μεταπολεμικά οι οικογένειες που ζούσαν στην παραποτάμια όχθη του Αχελώου ήταν πάνω από 20!























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου