Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ S-EXIT?

Η οικονομική κρίση εντέλει οδηγεί στο sexit;

Αν και η γενική αντίληψη αναφέρει πως το σεξ είναι όπως το χρήμα, δηλαδή καλό είναι να το έχεις αλλά χυδαίο να μιλάς για αυτό, θα τολμήσω να προσεγγίσω το ζήτημα της σεξουαλικής επίδοσης του σημερινού Έλληνα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όπως είναι λογικό οι απόψεις διίστανται έχοντας την μία πλευρά να υποστηρίζει ότι η οικονομική ανέχεια φορτωμένη με μεγάλες στρεσογόνες ποσότητες επηρεάζει αρνητικά το σεξ κι από την άλλη υπάρχει ο αντίλογος που αναφέρει ότι σε περιόδους άγχους και στρες το σεξ είναι ένα εύκολο και προσιτό αγχολυτικό.
Οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης εστιάζουν αρχικά στον άνδρα και βασίζονται κυρίως στην κλινική ένδειξη πτώσης της τεστοστερόνης που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η στόχευση στον άνδρα δεν είναι τυχαία διότι ο ρόλος του, στον κοινωνικό ιστό είναι πολυεπίπεδος, δίνοντας έμφαση στα «πρέπει» που του προστάζει το σύστημα όπως αυτά του οικονομικά επιτυχημένου και του άκρως δυναμικού εραστή. Κατά αντιστοιχία στην γυναίκα το στρεσογόνο περιβάλλον προκαλεί αφιληδονία, λόγω του ότι έχει να αντιμετωπίσει και να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς απαιτητικούς ρόλους. Εν συνεχεία πέρα του οργανικού χαρακτήρα γίνεται αναφορά και στο πιο βαθύ κοινωνιολογικό πλαίσιο τονίζοντας πως η οικονομική μιζέρια συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική έχοντας ως αποτέλεσμα την μειωμένη σεξουαλικότητα του ατόμου.
Από την άλλη πλευρά οι υπέρμαχοι της άποψης πως η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει την σεξουαλική ζωή αναφέρουν πως απέναντι στην κοινωνική καταστροφή οι άνθρωποι θέλουν να αμυνθούν, όχι με τα επιστημονικά και πολιτιστικά τους επιτεύγματα, αλλά με  τα αρχέγονα ένστικτά τους , γιατί θεωρούν ότι είναι τα μόνα που τους έχουν  απομείνει και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο της σύσφιξης των σχέσεων σε συνδυασμό με τον συνεχή αυξανόμενο αριθμός ερωτικών συνευρέσεων (Κωνσταντινίδης). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφοράς προβάλεται η μεταπολεμική Ελλάδα των 4-5 παιδιών ανά οικογένεια και η δραματική μείωση των γεννήσεων την εποχή της ευμάρειας.
Πέραν των παραπάνω απόψεων που βασίζονται κυρίως σε εμπειρικά και βιωματικά μοντέλα θα αναφέρουμε επιπροσθέτως το αποτέλεσμα της έρευνας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας του κ. Θάνου Ασκητή ώστε να αναδείξουμε τον άτυπο νικητή του σημερινού “debate” μας. Η εν λόγω έρευνα έδειξε αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αποδεικνύοντας έτσι πως ο Έλληνας μετατόπισε την δημιουργικότητα και την ένταση του στον ερωτικό τομέα.
Το σεξ στην εποχή της κρίσης θυμίζει φωτοβολίδα μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν είναι αρκετή για να καθαρίσει το τοπίο, τουλάχιστον έτσι όμως η σπίθα της ψυχικής αναγέννησης φαντάζει δυνατή…
Άρθρο: Δημήτρης Πετρούνιας
Επιμέλεια: Ίριδα Γουδέλη
Φιλόλογο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου