Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ..ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ

Τέλος στο «εμπάργκο» που είχε επιβληθεί λόγω προεκλογικής περιόδου στην αποστολή «λογαριασμών» στους φορολογούμενους, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει «πρεμιέρα» με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες «τρέχουν» και βάζουν στο φουλ τις «μηχανές» για να αρχίσουν να ταχυδρομούν από τις αρχές Οκτωβρίου τα νέα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που καλούνται και πάλι να καταβάλουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ, ώστε να έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε πέντε δόσεις, με αρχή φυσικά από τον επόμενο μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν έχει καμία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρυσι, ενδεχομένως πολύ μικρές παρεμβάσεις για άρση εξόφθαλμων αδικιών που δεν έχουν διορθωθεί, ενώ από το επόμενο έτος είτε ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει, είτε αντικατασταθεί με νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), αναμένονται βελτιώσεις που θα αφορούν κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.
Εκπτώσεις και απαλλαγές
Μέχρι σήμερα, πάντως, οι εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγούνται και για φέτος είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν και το 2014 και οι οποίες είναι οι εξής:
Εκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά.
Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Εκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο.
Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος, ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%. Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ειδικά για φέτος και χωρίς να θιγεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, εκτός από τις ανωτέρω εκπτώσεις, στο τραπέζι των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είχαν πέσει και οι κατωτέρω βελτιώσεις που όμως δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να μετατίθενται για το επόμενο έτος:
Θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τα πρώτα 40 ή 50 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας για τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία, η οποία, επιπλέον, βρίσκεται σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό).
Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κατώτερα κλιμάκια (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό που σήμερα είναι 2,3 έως 3 ευρώ ανά μέτρο) και αύξηση των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια (π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.750 ευρώ).
Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, το αφορολόγητο όριο μπορεί να μειωθεί στις 250.000 ευρώ ή στις 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι ο μνημονιακός εισπρακτικός στόχος που έχει τεθεί παραμένει ίδιος και για το 2016, οπότε και πάλι στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν 2,65 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από τις όποιες αυξομειώσεις υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα αναπροσαρμοστούν ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη εξομοίωσή τους με τις τιμές της αγοράς.
Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 θα έχουν στόχο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ναυτεμπορική», την ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών και γενικότερα όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα, είτε με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είτε στην περίπτωση που υιοθετηθεί ο νέος ΦΜΑΠ με τη θέσπιση ειδικής κλίμακας και αφορολογήτου ορίου που εξετάζεται να κυμαίνεται περίπου στις 200.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας αλλά με κριτήρια επιφάνειας, ώστε να μην γλιτώσουν οι πολυτελείς κατασκευές.

http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου