H EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΒΛΑΣΣΙΤΗ ΓΛΥΠΤΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ.
Την έκθεση του Θόδωρου Παπαδημητρίου με καταγωγή από τον άγιο Βλάσιο (Αισθάνομαι και είμαι Αγιοβλασσίτης είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην τοπική εφημερίδα Αχελώος")Αγρινίου επισκέφθηκε η ομάδα του Παναιτωλικού από όπου και το σχετικό video "Να προπονείστε καλά γιατί η καλή προπόνηση φέρνει αποτελέσματα,με καλή προπόνηση έφτασα και γω εδώ που είμαι" είπε χαριτολογώντας ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης.
Ποιο αναλυτικά: Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον κορυφαίο γλύπτη Θόδωρο, να ενημερωθούν και να θαυμάσουν το έργο του, είχαν οι άνθρωποι του Παναιτωλικού. Με επικεφαλής τον πρόεδρο Φώτη Κωστούλα, τον διευθύνοντα σύμβουλο Γεράσιμο Μπελεβώνη, τον προπονητή Γιάννη Ματζουράκη και τους συνεργάτες του και όλους τους ποδοσφαιριστές, ο Παναιτωλικός επισκέφτηκε την έκθεση «Στίγματα πορείας: ίχνη σε χαρτί με μολύβι, μελάνι, κάρβουνο (1947 – 1962)», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Τους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου και σπουδαίος ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής.
Ο κ. Κωστούλας προσέφερε στον γλύπτη Θόδωρο μια φανέλα του Παναιτωλικού με το όνομά του και ο κ. Γαρουφαλής συλλεκτική έκδοση του Πολυτεχνείου για το έργο του Θόδωρου υπογεγραμμένη από τον γλύπτη. Τόσο ο Δήμαρχος Αγρινίου όσο και ο πρόεδρος του Παναιτωλικού, αναφέρθηκαν στην πρόθεσή τους να αναδειχτεί το πολιτιστικό έργο του Παναιτωλικού με εκδηλώσεις που θα ενταχθούν στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου.
Ο Αγρινιώτης γλύπτης Θόδωρος εκθέτει για πρώτη φορά στη γενέτειρά του περίπου εκατό προσωπικά σχέδια στα οποία καταγράφεται η αρχή της μεγάλης του πορείας, που καταξιώθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως το τέλος Φεβρουαρίου και πρέπει να την επισκεφτεί κάθε Αγρινιώτης.
ww.agrinioculture.gr
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΛΥΠΤΗΣ "ΘΟΔΩΡΟΣ"Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931 όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ενώ έλκει την καταγωγή του από το ορεινό χωριό Άγιος Βλάσης. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αγρίνιο το 1949 και έπειτα έφυγε για την Αθήνα, όπου το 1951 πέτυχε στις εξετάσεις για την είσοδο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά τις σπουδές στην Αθήνα και το στρατιωτικό του, έφυγε με υποτροφία για το Παρίσι, όπου φοίτησε για 3 ακόμα χρόνια στην Εcole S. Des Beaux-Arts. Έπειτα έμεινε για χρόνια στο Παρίσι όπου έκανε διάφορες εκθέσεις και έγινε γνωστός σαν γλύπτης, ενώ μετά στην επιβολή της Χούντας στην Ελλάδα έφυγε για το Σαν Φρανσίσκο όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο California State. Μετά από πολλά χρόνια σε Γαλλία και ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση και το 1980-1998 έγινε καθηγητής πλαστικής στη σχολή αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Το 2007 αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π.- Στις 22 Μαΐου 2013, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο.
Ο γλύπτης Θόδωρος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις. Έργα του υπάρχουν σήμερα σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε αρκετούς δημόσιους χώρους της Ελλάδας, κάποια από τα οποία είναι πολύ γνωστά στο κοινό, όπως η σύνθεσή του στοσταθμό του Μετρό Αθηνών στο Σύνταγμα. Αναλυτικά : 1969 Μεταλλική Σύνθεση για είσοδο ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, 1971 Μεταλλική Σύνθεση για Τράπεζα στην Αθήνα, 1973 Γλυπτική Σύνθεση για Σχολικό Συγκρότημα στην περιοχή Παρισιού, 1976 Γλυπτική Σύνθεση «Το Τέρας της Αμαλθείας» για Τράπεζα στο Βόλο, 1983 Γλυπτική Σύνθεση «Το Αυγό του Κολόμβου» για την είσοδο ξενοδοχείου, Αθήνα, Σκηνικό Περιβάλλον για την τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισσες», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, 1987 Γλυπτό-Έπαθλο για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας «Καλύτερο περιβάλλον στη Βιομηχανία», 1988 «Ορίζων Ι», γλυπτό σε μπρούντζο και σίδερο για το περιβάλλον σπιτιού στο Σχοινιά, 1993 «Δωδεκάκτινος Τροχός Ισορροπών σε Συρματόσχοινα με Αντίβαρο Σφαίρα», Μεγάλη γλυπτική σύνθεση σε ανοξείδωτο για την έκθεση «Ευρωμετρική», 1994 Επιλογή του γλυπτού «Νίκη 67» για το νέο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, 1996 «Ολυμπιακό Δίπτυχο» στην πρόσοψη του κτιρίου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λεωφόρος Κηφισίας Χαλάνδρι, 2000 «Πλωτή Καρυάτιδα», στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στον Πειραιά, 2001 «Το Ωρολόγιον του ΜΕΤΡΟ» στο σταθμό ΜΕΤΡΟ της Πλατείας Συντάγματος, 2002 «Κλεψύδρα ’00». Μεγάλη γλυπτική σύνθεση σε ανοξείδωτο, κρύσταλλο και νερό εγκατεστημένη μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Αμαρουσίου, 2007 «Μετέωροι Δείκτες». Μεγάλη γλυπτική σύνθεση σε ανοξείδωτο ατσάλι και μπρούντζο στο νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ.α. ΒΡΑΒΕΙΑ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ :
-1965 Βραβείο Ροντέν, στην Μπιενάλε Νέων, Παρίσι - 1966 Πρώτο Βραβείο Γλυπτικής της Στέγης Καλών τεχνών & Γραμμάτων, Αθήνα - 1972 Χορηγία Ford Foundation, για μελέτη και εργασία στη γλυπτική - 1973 Χορηγία Ι.Β.Μ. για τη Διεθνή Διάσκεψη Design του Aspen, Κολοράντο, Η.Π.Α. - - --1997 Grand Prix στο 42ème Salon d’Art Contemporain, Montrouge, Paris.
Συγγραφικό έργο
«Ένας γλύπτης στην Αγορά» (Ύψιλον 1981)
«Στίγματα πορείας (Ίχνη στην Άμμο των Λέξεων)» * (Εστία 1984)
«Ίχνη» (Καστανιώτης 1988)
«Ένας γλύπτης στον αέρα» (Ύψιλον 1989)
«Ανα Κατάληψη» (Ύψιλον 1992)
«Λόγοι» (Αιγόκερως 1994)
Άρθρα σε διάφορες εφημερίδες, κυρίως στην εφ. Τα ΝΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου