Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΜΑΚΡΙΝΟΙ "ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ" ΤΩΝ ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ 2007

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΒΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΒΛΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

  1. Ιστορική σχέση με τον Άνω και Κάτω Αγ. Βλάσιος Αγρινίου
Στην ορεινή Αχαΐα, στους πρόποδες του Ερύμανθου με τα άφθονα παγωμένα νερά και το ελατοδάσος, βρίσκεται η Άνω Βλασία, ένα όμορφο χωριό με καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και μια κεντρική εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Δέκα μόνο λεπτά δυτικότερα, όπως χαμηλώνουν οι πλαγιές ενός λόφου, βρίσκεται η Κάτω Βλασία, με κεντρικό Ναό αφιερωμένο στον Αγ. Βλάσιο. Στο βάθος ακούγεται η βουή του ποταμού Σελινούντα.
Γι’ αυτά τα δύο Καλαβρυτοχώρια κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Λιβάνη το 2004 ένα μικρό βιβλιαράκι, τουριστικός οδηγός, με τίτλο «ΑΝΩ ΒΛΑΣΙΑ. ΑΠ’ ΤΑ ΕΛΑΤΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ», το οποίο αρχίζει ως εξής:
«Η μακραίωνη ιστορία του αχαϊκού χωριού ξεκινάει από τη Ρούμελη. Και συγκεκριμένα από το χωριό Άγιος Βλάσιος που βρίσκεται χτισμένο στους βορινούς πρόποδες του Παναιτωλικού όρους, στην Αιτωλοακαρνανία, ψηλά πάνω από τις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου.
 Στις αρχές του 16ου αιώνα βέβαια ο τόπος δεν ήταν ίδιος και η ζωή ήταν πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι σήμερα. Τα πάντα βρίσκονταν βυθισμένα στο σκοτάδι της Τουρκοκρατίας κι όταν η κατάσταση έγινε δυσβάσταχτη, μια ομάδα Αγιοβλασίτες μάζεψαν τις οικογένειές τους, τα κοπάδια τους και τα πενιχρά τους υπάρχοντα, πήραν μαζί τους την ευχή του πολιούχου τους Αγίου Βλασίου, κατηφόρισαν να βρουν τη νέα τους πατρίδα. 
Η περιπλάνηση τους έφερε στους πρόποδες του Ερύμανθου […]. Ήταν εξάλλου πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για τους Έλληνες στην Πελοπόννησο την περίοδο 1684 έως το 1714, όταν, μετά τον έκτο βενετοτουρκικό πόλεμο και τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Πελοπόννησος πέρναγε στα χέρια των Βενετών, τα οποία σαφώς ήταν καλύτερα από τα χέρια των Τούρκων.
Οι περιπλανώμενοι νομάδες από την Αιτωλοακαρνανία έκαμαν το σταυρό τους, διάλεξαν έναν απότομο λόφο με κοφτερά βράχια για να χτίσουν τα σπίτια τους, και πριν απ’ όλα έχτισαν την εκκλησία τους, μεταφέροντας στο καινούργιο χωριό τις ιερές παρακαταθήκες από το παλαιό – τον ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΗ, δηλαδή, ο οποίος εκτός από επίσκοπος Σεβάστειας είναι και προστάτης όλων των ποιμένων της Βαλκανικής και της Ρωσίας.
Ο Άγιος Βλάσιος λοιπόν μεγαλόθυμα έδωσε το όνομά του στο καινούριο χωριό, τη ΒΛΑΣΙΑ».

Παρόμοια ιστορικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν και στο βιβλίο «ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ» που κυκλοφόρησε από την κοινότητα Αγιοβλασίτικων (Πάτρα 1998). Ένα κεφάλαιο αναφέρεται στην ΚΑΤΩ ΒΛΑΣΙΑ και την ιστορία της διότι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της κοινότητας «Αγιοβλασίτικων» Αχαΐας προήλθε από την Βλασία.
  1. Η εκδρομή των Αγιοβλασιτών του Δήμου Παρακαμπυλίων
Ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Αγιοβλασιτών Αγρινίου Τριαντάφυλλος Μέτζος, έλεγε και ξαναέλεγε ότι διάβασε στην Ελευθεροτυπία ότι οι πρώτοι κάτοικοι των χωριών Άνω και Κάτω Βλασία ήταν από τον Άγιο Βλάσιο Ευρυτανίας (τότε).
Η πληροφορία αξιοποιήθηκε από το σύλλογο Αγιοβλασιτών, μετά από επιμονή της δασκάλας Αργυρώς Κοντογιάννη, η οποία επέμενε στα συμβούλια του συλλόγου να πραγματοποιηθεί μια επιτόπου επικοινωνία.
Η πρόεδρος του συλλόγου, καθηγήτρια φυσικός, Καλλιρρόη Παπαγεωργίου, ήλθε σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο του Δήμου Καλαβρύτων, με τους προέδρους των διαμερισμάτων και με τους εκπολιτιστικούς συλλόγους, τους ενημέρωσε για την απόφαση του συλλόγου να γίνει εκεί μια εκδρομή και βρήκε μια καταπληκτική ανταπόκριση.
Η καθηγήτρια Βάϊα Σπυρέλη, επικοινώνησε με το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη ΒΛΑΣΙΑ όπου η ηγουμένη της μονής, πρόθυμα ενημέρωσε λεπτομερώς για όσα γνώριζε.
Μεταξύ των άλλων ο σύλλογος έμαθε ότι δίπλα στην Κάτω Αχαΐα, υπάρχει κι ένα χωριό με το όνομα ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΙΚΑ, στο οποίο ένα μέρος των κατοίκων προέρχονται επίσης από τον ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ Αιτωλ/νίας.
Με τις πληροφορίες αυτές οργανώθηκε η εκδρομή του συλλόγου Αγιοβλασιτών Αγρινίου για την Πελοπόννησο στις 4 Νοεμβρίου 2007.
*
Περάσαμε τη γέφυρα του Χαριλάου Τρικούπη που μας ενώνει πια και πήραμε το δρόμο για τα ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΙΚΑ που ήταν πρώτα στο δρόμο μας. Μας περίμενε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Πάνος Κριμπάς στην είσοδο του χωριού. Μπήκε μαζί μας στο λεωφορείο και μας ξενάγησε στο χωριό. Δεν είχε σχολάσει ακόμα η εκκλησία, σταματήσαμε, ανάψαμε ένα κεράκι και βγήκαμε στο προαύλιο μαζί με τους ντόπιους με χιούμορ και ενδιαφέρον ρωτούσαμε πώς λέγονται.

Στην κουβέντα, γνωρίσαμε και την Βασιλική Μαργώνη από τη Χούνη που είναι παντρεμένη εκεί. Η ίδια μας είπε πως πράγματι υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι με επώνυμο ίδιο με τα δικά μας.
Ήπιαμε ένα καφέ σ’ ένα πολύ φιλόξενο καφενείο που κρατούσε ακόμα το παλιό του στυλ. Κάνοντας χιούμορ λέγαμε πως μοιάζει με το καφενείο Σβόλη στον Άγιο Βλάση.
Μαζί μας ήταν και η μακαρίτισσα Ευθυμία Σβόλη (έφυγε έκτακτα 3 μήνες αργότερα). Πήρε ένα δίσκο και μας σερβίριζε, γελώντας με τ’ αστεία που της λέγαμε.
*
Λίγο μετά φύγαμε για την Άνω και Κάτω Βλασία. Ήταν περίπου μια ώρα ως εκεί. Όσο πλησιάζαμε νομίζαμε ότι ανεβαίνουμε προς το δικό μας χωριό. Όταν το αντικρίσαμε, βλέπαμε ότι ο τόπος ήταν παρόμοιος με τον δικό μας. Το χωριό ήταν σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του Ερύμανθου και χαμήλωνε ως κάτω ένας οικισμός χωρίς να απέχει πολύ. Οι πινακίδες μας οδηγούσαν. Όπως πρωτομπήκαμε ήταν η Κάτω Βλασία χωμένη στη δέντρα με πολλή πρασινάδα και νερά.
Προχωρήσαμε και κάναμε τον πρώτο σταθμό στην ΑΝΩ ΒΛΑΣΙΑ. Συναντήσαμε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο. Εκ μέρους του Δήμου, ο Βασίλειος Γκούμας, μας ξενάγησε στο όμορφο χωριό με τα πέτρινα σπίτια. Συναντήσαμε τον παπά του χωριού, μας είπε δυο λόγια για την ιστορία της εκκλησίας και μας έδειξε τον παλιότερο ναό του Αγ. Νικολάου. Ο πολιτιστικός σύλλογος Άνω Βλασίας παρέθεσε πλούσιο γεύμα στην ταβέρνα του Νίκου Μαργαλιά σε όλους μας: Κατσικάκι λαδορίγανη και πλούσια γαλακτοκομικά, καλό κρασί και καλή καρδιά!
Στην παρέα μας κάθισαν, εκτός από τον Βασίλη Γκούμα και άλλοι χωριανοί, όπως ο Νίκος Στουρνάρας, οικοδόμος, ο Γ. Ζαχαράκης, υπάλληλος της ΔΕΗ και άλλοι που δεν συγκρατώ τα ονόματά τους. Περάσαμε πολύ ωραία, συγκινητικά και θαυμάσια.
*
Ύστερα, μια ομάδα του συλλόγου επισκέφτηκε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και ξεναγήθηκε από τη νεαρά ηγουμένη Θεολογία.
Οι υπόλοιποι πήγαμε στην Κάτω Βλασία. Άλλη ωραία υποδοχή εκεί. Ο παπα – Τάκης, ο εφημέριος, μας ξενάγησε στο Ναό Αγίου Βλασίου. Ήταν ο άνθρωπος που από καιρό έψαχνε κι εκείνος για μια επικοινωνία μαζί μας!
Ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος της Κάτω Βλασίας με την επωνυμία «Άγιος Βλάσιος» μας κέρασαν καφέ, γλυκό, ποτά και ό,τι ο καθένας παράγγειλε στο «Στέκι της Βασιλικής», όπως λεγόταν το καφενείο της Βασιλικής Μακρή – Δρυμάλα.
Μιλήσαμε με τη Ρένα Μητροπούλου, τον Σωτήρη Λαγουμιντζή, το Γιώργο Τσαπικούνη.
Νιώθαμε όλοι χωριανοί ή κάπως σαν άγνωστοι συγγενείς που ανταμώσαμε ύστερα από χρόνια. Κουβεντιάσαμε για αδελφοποίηση των συλλόγων Άνω Βλασίας, Κάτω Βλασίας και Αγιοβλασιτών και ευχηθήκαμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία.
Όλοι είχαμε να πούμε κάτι. Σημειώσαμε σ’ ένα χαρτί δυο λόγια ο καθένας, αλλά αυτά που θέλαμε να εκφράσουμε ήταν περισσότερα.
Χρυσούλα Σπυρέλη



  1. Οι εντυπώσεις των εκδρομέων από τον Άγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας για την Άνω και Κάτω Βλασια Καλαβρύτων (έτος 2007)

«Στο «Οξύζεντ» πριν 5-6 χρόνια και στο ένθετο της Ελευθεροτυπίας «Γαιοτρόπιο», πριν 1 χρόνο, σε άρθρα – οδοιπορικά για την Άνω και Κάτω Αγία Βλασία, σε μια μικρή αναφορά για τα χωριά αυτά, το μεγαλύτερο μέρος τους αναφερόταν ότι οι κάτοικοί τους έλεγαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι ξεκίνησαν από τον Άγιο Βλάσιο της ορεινής Τριχωνίδας. Ως πρόεδρος του συλλόγου το ανακοινώνω».
Τριαντάφυλλος Μέτζος

«Ήθελα πολύ να γνωρίσω τα δύο αυτά χωριά, αντίστοιχα με το χωριό μας και να γίνει αδελφοποίηση. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν και χάρηκα που ξεκίνησαν απ’ τον Άγιο Βλάση πρόγονοί μας και έχτισαν την Βλασία».
Αργυρώ Κοντογιάννη

«Αδελφοποίηση και πάντα τέτοιες όμορφες στιγμές μεταξύ των δύο χωριών, ευχόμαστε».
Στέλιος και Αγγελική Σαφαρίκα

«Είναι πολύ ωραίο σ’ έναν τόπο να περπατάς στο δρόμο και να σου λένε «Καλημέρα» και να νιώθεις συγγενείς. Άνθρωποι ξένοι κι εσύ να λες «κάπου τον ξέρω, με κάποιον μοιάζει απ’ το χωριό».
Ανυπόγραφο

«Όταν ανακοινώθηκε αυτή η εκδρομή ένιωσα όμορφα αλλά και περίεργα. Σήμερα νιώθω πιο πολύ γεμάτη, αφού αισθάνομαι ότι έχουμε κι εδώ συγγενείς. Ρίζες εμείς, κλώνοι αυτοί. Καλό ε!!!».
Γιάννα

«Πάνω απ’ όλα έχω ενθουσιαστεί απ’ την ομορφιά του τοπίου, που είναι όμοιο με τον δικό μας Άγιο Βλάση. Για τη ζεστή φιλοξενία από όλους σας, από τον Δήμαρχο και όλους τους κατοίκους Άνω και Κάτω Βλασίας, σας ευχαριστώ».
Βασιλική Θεμελή
Μαρία Ιβάνοβα και Αριάδνη Ντάτση

«Οι ρίζες είναι κοινές, οι ομορφιές τοπικές. Σας θεωρούμε αδέρφια μας, επιτακτική ανάγκη η αδελφοποίηση. Η φιλοξενία αξέχαστη. Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε στον Άγιο Βλάση Αιτωλ/νίας».
Α. Σαφαρίκα

«Υπέροχο χωριό, υπέροχοι άνθρωποι, φιλόξενοι. Πολλές ομοιότητες με το δικό μας χωριό. Συγκινήθηκα όταν με καλωσόρισε ο κ. Στουρνάρας γιατί και εγώ κατάγομαι από το γένος Στουρνάρα».
Παναγιώτης – Τούλα Καραβάνα

«Καθώς ανέβαινα την Άνω Βλασία νόμιζα ότι ανεβαίνω το δικό μου χωριό».
Θανάσης – Μαρία Τσιρώνη

«Συγχαρητήρια για το αξιόλογο και φιλόξενο χωριό σας! Η Άνω και Κάτω Βλασία έχει πολλές ομοιότητες με το δικό μας χωριό Άνω και Κάτω Άγιος Βλάσιος, στο Νομό Αιτωλ/νίας. Ευχαριστούμε πολύ».
Νίκος – Φρένια Παλιούρα

«4-11-2007! Μια ευχάριστη μέρα για το Σύλλογό μας. Βρεθήκαμε όλοι σ’ ένα ευχάριστο τοπίο. Δύο πανέμορφα χωριά (Άνω – Κάτω Βλασία). Συναντήσαμε υπέροχους ανθρώπους, υπέροχη φιλοξενία, θερμό περιβάλλον».
Ανυπόγραφο


«Μετά από τόσα χρόνια έφτασε επιτέλους η μέρα που συναντηθήκαμε. Ενωθήκαμε με τις ρίζες μας. Ένα θερμό ευχαριστώ για όλα. Καλή αντάμωση στο χωριό μας».
Γιόλα Σαφαρίκα – Γιώργος Κομπορόζος
Ρόζα Κούρου – Βάσω Γιαννοπούλου
Γιάννης Διονυσόπουλος
και Λένα Τασούλη
«Ήταν πολύ ωραία. Ενθουσιάστηκα. Να πω πιο πολλά δεν μπορώ. Ήταν τόσο ωραία που δεν περιγράφεται. Τα λόγια είναι περιττά».
Μαρία Ζαρκάδα

«Σ’ αυτή την εκδρομή συνάντησα κάτι γνώριμο, έναν δεύτερο Άγιο Βλάση. Είμαι μικρός και δεν έχω γνωρίσει τα πράγματα όπως έχουν. Αλλά υπάρχει ένας δεσμός ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο τόπους που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ».
Χριστόφορος Γιαννάκης

«Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη που συνάντησα κόσμο απ’ τον δικό μου τόπο. Ένιωσα συγκινημένη και εύχομαι σε όλους τους κατοίκους να είναι καλά. Τους περιμένω στον δικό μας Άγιο Βλάση».
Ευφημία Ζήση – Σβόλη
(Αν έγινε κάποια παράλειψη στα παραπάνω ονόματα θα αποκαταστήσουμε στο επόμενο φύλλο)
*
Ευχαριστούμε τέλος, όλοι μαζί τους κατοίκους των Αγιοβλασίτικων του Δήμου Δύμης Αχαΐας και τους κατοίκους Άνω και Κάτω Βλασίας, του Δήμου Καλαβρύτων, για τη φιλοξενία τους, την αγάπη τους και την υποδοχή που μας έκαναν. Τους καλέσαμε στον Άγιο Βλάση και τους περιμένουμε.

(Από το Σύλλογο Αγιοβλασιτών)

φωτο απο την σελιδα της Ανω Βλασίας στο fb:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205747205101865&set=g.29494359893&type=1&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου