Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΔΕΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ (VIDEO)


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 



Ένα από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην Ευρυτανία είναι και η Ιερά Μονή Προυσού, που βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου. Αφιερωμένη στη κοίμηση της Θεοτόκου (23 Αυγούστου), αποτελεί το πνευματικό κέντρο χιλιάδων προσκυνητών κάθε χρόνο, οι οποίοι τέτοια εποχή συρρέουν με κατάνυξη να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσίωτισσας. Η επιβλητική τοποθεσία, μέσα στα έλατα, στην οποία βρίσκεται η Μονή προκαλεί δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες καθώς είναι χτισμένο σε απόκρημνη και βραχώδη περιοχή, ανάμεσα στα  βουνά ΧελιδόναΚαλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού.


Θαυμασμό επίσης προκαλεί στους πιστούς και η ιστορία της εικόνας της Παναγίας που σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα. Την εποχή εκείνη αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόφιλος (829-842), ο οποίος ήταν εικονομάχος. Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν σε ναό της Προύσας, αλλά υπό τον φόβο ότι θα καταστραφεί βάσει διατάγματος του αυτοκράτορα, φυγαδεύτηκε στη Στερεά Ελλάδα. Η παράδοση συνδέει το καταφύγιο της εικόνας, τη σημερινή τοποθεσία της Μονής, με θαύματα που συνέβησαν κατά τη μεταφορά της εικόνας εκεί. Ο νέος που τη μετέφερε, μαζί με κάποιον υπηρέτη του, αποφάσισαν να ιδρύσουν μοναστήρι στο σημείο αυτό καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να μετακινήσουν την εικόνα από εκεί. Οι ίδιοι έγιναν οι πρώτοι μοναχοί, με τα ονόματα Διονύσιος και Τιμόθεος.


Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται, πλήρως αναστηλωμένο το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή.


Δείτε το καταπληκτικό βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου