Να πως περιγράφει την μάχη ο μεγάλος ιστορικός μας και συμπολεμιστής του Γεωργίου Καραΐσκάκη Νικόλαος Κασομούλης (1795-1872) :
Η σπηλια απο την μπροστινη της πλευρά. |
Οι Τούρκοι µε ορµητική έφοδο «ανέβησαν ανακέφαλα» (προς τα πάνω), τσάκισαν και έτρεψαν σε φυγή το αριστερό και το δεξιό άκρο της παρατάξεως των Ελλήνων. «Η σπηλιά»όµως «ήτον απότοµος και δεν εδύνατο κανείς να φύγη. Εκεί ήτον το κέντρο. Εδώ ίνα πεθάνωµεν όλοι όσοι εµείναµεν!» λέγει ο αρχηγός. Στρώνει ο πόλεµος. Ανακαλεί ο σαλπιγκτής τους τζακισθέντας. Συνέρχεται ο στρατός ακούων τον αρχηγόν «οπίσω», επιστρέφουν και νικούν.
Καταδιώκουν τους Τουρκαλβανούς ως το Βραχώρι. ∆ιακόσιοι σκοτώθηκαν και µεταξύ τους ο Ισµαήλ Χατζηµπέντος από βόλι του Καραϊσκάκη µετά από την µονοµαχία µαζί του κατά την διάρκεια της µάχης.
Από τους Έλληνες 20, ένας από αυτούς το πρωτοπαλλίκαρο και επιστήθιος φίλος του Καραϊσκάκη, ο Μπακογιάννης. Από το Βραχώρι στις 28 Ιανουαρίου οι πασάδες απελπισµένοι πέρασαντον Άσπρο µε βαρύτατες απώλειες (πνίγηκαν πάνω από 500). Το πέρασµα κοντά στη Λεπενού, τους το υπέδειξε ο Γώγος Μπακόλας, που ακολούθησε τους Τούρκους σπρωγµένος στην προδοσία από τον Μαυροκορδάτο που του είχε επιρρίψει την ευθύνη για την καταστροφή στο Πέτα, ώστε να µετριάση την σε βάρος του εντύπωση.
Η σπηλιά βρίσκεται 200 μέτρα από το άγαλμα του Καραΐσκάκη στην περιοχή,και το μονοπάτι που σηματοδοτήθηκε είναι αρκετά προσβάσιμο και καθόλου επικίνδυνο.
Χρειάζεται βέβαια η απαιτούμενη προσοχή,μιας και μιλάμε για κακοτράχαλη περιοχή.
Σωροί από πέτρες υποδηλώνουν την ύπαρξη αυτοσχέδιων ταμπουριων στην περιοχή. |
Ο χώρος γύρω από την σπηλιά βρίθει από μεγάλες πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν ως ταμπουρια,αφού η μάχη αποδείχθηκε λυσσαλέα.. |
Παιχνίδια της φύσης η απομεινάρια του πολέμου; |
Το εσωτερικό της σπηλιάς σήμερα.. |
Φυσικά οχυρά αποδεικνύουν ότι η επιλογή της θέσης δεν ήταν τυχαία για τον Γεώργιο Καραΐσκάκη. |
Φυσικά οχυρά-Ταμπουρια γύρω από την σπηλιά. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου