Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής του "κοιμώμενου γίγαντα"

Εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής του "κοιμώμενου γίγαντα"

13 Ιουνίου η παρουσίαση στα ΜΜΕ στην Ιστορική Γέφυρα Μανώλη 


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σταθερά εστιάζει σε ζητήματα που απασχολούν τους τομείς της υπαίθρου.Με στόχο τη συγκράτηση των ορεινών πληθυσμών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης ορεινών περιοχών. Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας στηριζόμενη στη μελέτη για την Λίμνη Κρεμαστών θέτει ως στρατηγικό στόχο την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Παράλληλα επιδιώκει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.


Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 περιήγηση με σκάφη στην Λίμνη Κρεμαστών με την συμμετοχή δημοσιογράφων και εκπροσώπων φορέων τόσο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών – Η επόμενη μέρα».


 Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να θέτουνε ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο μέσο ηλεκτρονικού μηνύματος που θα υποστηρίζεται από την εφαρμογή.


Σύλλογος Φίλων γέφυρας Μανώλη:Θέσπιση κωπηλατικών αγώνων στη Λίμνη Κρεμαστών


Σε πρότασή του ο Σύλλογος φίλων γέφυρας Μανώλη δια του εκπροσώπου του, Γρηγόρη Φέρρα τονίζει την έκδηλη ανάγκη να θεσπιστούν κωπηλατικοί αγώνες στη Λίμνη Κρεμαστών.


Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση για δημιουργία κωπηλατικών αγώνων στη Λίμνη Κρεμαστών:


“Όλοι γνωρίζουμε ότι η Λίμνη Κρεμαστών είναι ο “κοιμώμενος γίγαντας” των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη θεωρούμε ότι θα έρθει μόνο με την σύμπλευση των Δήμων της περιοχής,φορέων αλλά και πολιτών.Έχοντας κάνει αρκετές προτάσεις στο παρελθόν,θεωρούμε επιβεβλημένη πρόταση να δημιουργηθούν κωπηλατικοί αγώνες στη λίμνη,αφού πρωτίστως δημιουργηθεί ένα Εθνικό Προπονητικό Κέντρο Κωπηλασίας στο Δήμο Αγράφων σε παράλληλη σύμπλευση με τον Δήμο Καρπενησίου και αν δύναται με τους όμορους Δήμους του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Μόνο η κοινή σύμπλευση θα φέρει αποτελέσματα στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας αφού οι υποδομές δεν δύναται να καλυφτούν μόνο από ένα Δήμο.Ο λόγος αφορά τις υποδομές για την φιλοξενία αθλητών,η ανάπτυξη επιχειρήσεων γύρω από την λίμνη καθώς η συγκεκριμένη πρόταση εάν υλοποιηθεί θα φέρει διαδοχική ανάπτυξη με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πλήθος δραστηριοτήτων.Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το θελήσουμε”.


                                                Λίμνη Κρεμαστών

Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και δημιουργήθηκε από τη συγκέντρωση των νερών του Αγραφιώτη, του Αχελώου, του Ταυρωπού και του Τρικεριώτη, έπειτα από την κατασκευή του φράγματος Κρεμαστών το 1965.

Η υδάτινη αγκαλιά της απλώνεται σε δύο νομούς: την Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία.

 Τους ενώνει η εντυπωσιακή γέφυρα της Επισκοπής.

 Σε άλλο σημείο θα συναντήσουμε και τη Γέφυρα της Τατάρνας, κοντά στην οποία βρίσκεται η φημισμένη Μονή Τατάρνας.


Ξεκινώντας από τη μεριά της Αιτωλοακαρνανίας για να την προσεγγίσουμε, και πιο συγκεκριμένα από το Καστράκι (μετά το Αγρίνιο), αρχίσαμε να ανηφορίζουμε για να φθάσουμε στον προορισμό μας. Η μέρα ηλιόλουστη και οι εκπλήξεις δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Μια όμορφη, καταπράσινη λίμνη με γαλήνια νερά και κατάφυτες όχθες ξεπρόβαλε μπροστά μας. Είναι η Λίμνη Καστρακίου, μια ακόμη τεχνητή λίμνη κοντά στα χωριά Καστράκι και Μπαμπαλιό της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία σχηματίζεται πάνω στην κοίτη του ποταμού Αχελώου.

Το φράγμα της λίμνης έχει ύψος 95 μέτρα και υπάρχει υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ. Η λίμνη αυτή σχηματίστηκε έπειτα από την κατασκευή ενός δεύτερου φράγματος στον ποταμό Αχελώο και έχει έκταση 28.000 στρέμματα, συγκρατώντας σημαντικό όγκο νερού.




Η ματιά μας σταματά σ’ ένα όμορφο εκκλησάκι που στεφανώνει την κορυφή ενός καταπράσινου λόφου και έχει απλόχερη θεά προς τη λίμνη και το αντικρινό χωριό που καθρεφτίζεται στα νερά της.


Συνεχίζοντας για να φθάσουμε στη γέφυρα της Επισκοπής, στα δεξιά του δρόμου θα δούμε και ένα καλοφτιαγμένο πέτρινο γεφύρι που στεφανώνει τις όχθες ενός ποταμού. Το τοπίο συνεχίζει πιο σκληρό όσο φεύγουμε από την Αιτωλοακαρνανία και μπαίνουμε στον ορεινό όγκο των Αγράφων.


Το Γεφύρι του Μανώλη

Ακόμη ένα όμορφο πέτρινο γεφύρι που ένωνε για πολλά χρόνια τις όχθες του Αγραφιώτη χάθηκε στα βαθυγάλαζα νερά της. Είναι το Γεφύρι του Μανώλη, που, όταν η στάθμη των νερών χαμηλώνει, κάνει την εμφάνισή του και αφήνεται στο ζωογόνο φως του ήλιου…


Οι ντόπιοι μάς διηγήθηκαν μια ιστορία που αφορά στην κατασκευή του…

Λένε, λοιπόν, πως ένας άντρας που είχε χάνι στην περιοχή είδε ένα όνειρο πως έπρεπε να ενώσει τρία αδέλφια. Το μετέφρασε, λοιπόν, πως έπρεπε να ενώσει τα τρία ποτάμια της περιοχής: τον Αχελώο, τον Ταυρωπό και τον Αγραφιώτη. Πώς, όμως, θα τα κατάφερνε; Τι πιο απλό από ένα γεφύρι που θα περνάει πάνω από τον Αγραφιώτη και θα ενώνει την Ανατολική με τη Δυτική Ευρυτανία.

Έτσι, λοιπόν, φτιάχτηκε το γεφύρι (το 1659) που πήρε το όνομα του πανδοχέα και αντέχει ως σήμερα. Θα το βρούμε, αν από τη γέφυρα Κρυονερίου (κάτω από τον Κρέντη) στρίψουμε αριστερά προς τη θέση Φτερόλακκα.


Δείτε το σύνολο των εκδηλώσεων στην Κοιλάδα του Αχελώου:


Μουσικά ταξίδια στην Κοιλάδα του Αχελώου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής


Μουσικοί από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώνουν και φέτος τις μελωδίες και τις φωνές τους σε ένα ..διαδυκτιακό Φεστιβάλ Μουσικής κατά μήκος της Κοιλάδας του Αχελώου με πολλαπλό σκοπό.

Η μουσική να ενώσει τον κόσμο και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η Τοπική Ιστορία και η πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά που διαθέτει η περιοχή.

Η Εθελοντική ομάδα της «European Music Day Acheloos Valley» οργανώνει αυτό το  φεστιβάλ μουσικής που φέτος λόγω κορονοιού θα γίνει διαδυκτιακά.Άνθρωποι με αγάπη για το περιβάλλον και τον πολιτισμό συντονίζονται για ένα καλό σκοπό. Η μουσική να αποτελέσει έναν διαφορετικό μοχλό, ήπιας ανάπτυξης για τον άγονο τόπο τους.

Κοντά στην προσπάθεια της Εθελοντικής Ομάδας στέκεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία καθώς και οι Σύλλογοι των ορεινών χωριών που αγκάλιασαν τον ευρωπαϊκό θεσμό με μεγάλη καλοσύνη.

Φέτος εκδηλώσεις θα γίνουν σε τέσσερα  σημεία της περιοχής και θα προβληθούν διαδυκτιακά στην Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής(21 Iουνίου):

 - Στις Πηγές Άρτας, με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα.

 - Αχελώος στο γεφύρι που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με την Καρδίτσα - το Βάλτο με την Αργιθέα - στη θέση Τριχιές.

 - Στην ιστορική γέφυρα «Μανώλη» στον Αγραφιώτη ποταμό, παραπόταμο του Αχελώου και

  - Στα όρη Βάλτου, Ίναχος ποταμός - εγκαταλελειμμένος οικισμός «Δρομίστα» Βάλτου.


ΠΗΓΗ:

https://www.vimapoliti.gr/

https://www.alternative-tourism.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου